Zpoplatnění Google Maps od 11. června
03. kvě 2018 16:24 #135448
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Ahoj,
vypadá to, že Google Maps budou od 11. června zpoplatněny:
cloud.google.com/maps-platform/pricing/
Já to ještě nečetl, ale z diskuzí to vypadá, že i když nepřekročíte nějaký limit a nebudete zpoplatněn, budete muset mít účet a tam zadávat číslo kreditní karty.
Pokud by to tak bylo, znamenalo by to pravděpodobně konec používání Google Maps na mnoha stránkách, protože si nedokážu představit, že by nějaký webdesigner tlačil zákazníka k tomu, aby si kvůli mapě někde dělal účet a zadával svoji kreditku.
Máte někdo zkušenosti s alternativou, jako je např. Open Street Map nebo Mapy.cz (zvládají Mapy.cz mezinárodní mapy i s navigací?)
vypadá to, že Google Maps budou od 11. června zpoplatněny:
Já to ještě nečetl, ale z diskuzí to vypadá, že i když nepřekročíte nějaký limit a nebudete zpoplatněn, budete muset mít účet a tam zadávat číslo kreditní karty.
Pokud by to tak bylo, znamenalo by to pravděpodobně konec používání Google Maps na mnoha stránkách, protože si nedokážu představit, že by nějaký webdesigner tlačil zákazníka k tomu, aby si kvůli mapě někde dělal účet a zadával svoji kreditku.
Máte někdo zkušenosti s alternativou, jako je např. Open Street Map nebo Mapy.cz (zvládají Mapy.cz mezinárodní mapy i s navigací?)
Poděkovali: Bart
03. kvě 2018 17:11 #135449
Odpověď od Cony

Moderátor
Dostal jsem od Google nějaký email, pokud jsem ho pochopil správně, tak
- ano google maps API budou zpoplatněny
- každý projekt dostane do vínku 200USD kredit měsíčně, což by mělo pokrýt běžné použití na běžném webu
ALE, aby vše fungovalo, je potřeba na Google účtu povolit fakturaci.
Čeho se tedy obávám, že pro pár webů jsem prostě nebyl schopen vysvětli BFU uživatelům jak vygenerovat klíč pro Google mapy a mám pro jejich weby klíč pod svým google účtem. Pokud povolím fakturaci a někde se přešvihne počet zobrazení, začne to odečítat můj kredit
- ano google maps API budou zpoplatněny
- každý projekt dostane do vínku 200USD kredit měsíčně, což by mělo pokrýt běžné použití na běžném webu
ALE, aby vše fungovalo, je potřeba na Google účtu povolit fakturaci.
Čeho se tedy obávám, že pro pár webů jsem prostě nebyl schopen vysvětli BFU uživatelům jak vygenerovat klíč pro Google mapy a mám pro jejich weby klíč pod svým google účtem. Pokud povolím fakturaci a někde se přešvihne počet zobrazení, začne to odečítat můj kredit

03. kvě 2018 17:20 #135450
S touhle praxí nejsi sám, přesně tento argument se momentálně řeší na německém Joomla! fóru.
Odpověď od H13

Admin
S touhle praxí nejsi sám, přesně tento argument se momentálně řeší na německém Joomla! fóru.
03. kvě 2018 18:56 #135451
Odpověď od Bart

Moderátor
Trochu mimo téma. Omlouvám se.
Bylo by načase, kdyby se našel nějaký velmi šikovný programátor a napsal (asi plugin?) pro širokou implementaci Mapy.cz do Joomly. ( api.mapy.cz/ ).
Jako náhrada za Google Mapy jsou Mapy.cz luxusní (v českých podmínkách).
Bylo by načase, kdyby se našel nějaký velmi šikovný programátor a napsal (asi plugin?) pro širokou implementaci Mapy.cz do Joomly. ( api.mapy.cz/ ).
Jako náhrada za Google Mapy jsou Mapy.cz luxusní (v českých podmínkách).
03. kvě 2018 19:31 - 03. kvě 2018 19:35 #135453
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
Používám pro značky atd. komponentu mapyCZ (Vasatko). Má svoje mouchy (už se to tu diskutovalo), poslední aktualizace leden 2016, ale často stačí, jede i na poslední Joomle.
Bohužel, ten mail mám taky. S Velkým bratrem to bude stále horší.
Bohužel, ten mail mám taky. S Velkým bratrem to bude stále horší.
03. kvě 2018 20:20 #135454
Odpověď od Bart

Moderátor
Rozšíření mapyCZ byly ve své době dobré. Bohužel, jak píšeš..., má své. Pro mě je hlavně zastaralý. A není tam "celé" portfolio možností (nebo většina API). Rád bych něco více komplexního. Něco co mě položí do kolen a v uvozovkách se vysměje Google.fwd napsal: mapyCZ...
03. kvě 2018 21:10 #135455
Odpověď od zpetr
Zkušený uživatel
je hezké vidět jak velké G srovnává krok s MS Azure ;o) tedy co se týka karet.
Když používám jednoduchou mapu pomocí shortcode od BDThemes.
Tam je potřeba jen adresa a né key, to by mělo být asi v poho?
Když používám jednoduchou mapu pomocí shortcode od BDThemes.
Tam je potřeba jen adresa a né key, to by mělo být asi v poho?
03. kvě 2018 22:40 #135457
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
jak to tady studuji, tak to vypadá, že je 200$ na jeden projekt, bez ohledu na to, kolik jich pod svým účtem máte.
04. kvě 2018 11:21 #135465
Odpověď od Cony

Moderátor
Taky jsem to tak pochopil... Akorát nikde nevidím na co těch 200USD stačí, jestli na 1000 zobrazení, 10 tisíc nebo milión...ernst napsal: jak to tady studuji, tak to vypadá, že je 200$ na jeden projekt, bez ohledu na to, kolik jich pod svým účtem máte.
04. kvě 2018 11:24 #135466
Google začíná být čím dál tím otravnější na použití. Samá registrace, generování klíčů a bůh ví čeho, BFU to už prostě nedávají, a podle mně se v tom začínají ztrácet už i pokročilejší uživatelé...
Odpověď od Cony

Moderátor
No právě, a teď co s tímH13 napsal: S touhle praxí nejsi sám, přesně tento argument se momentálně řeší na německém Joomla! fóru.

04. kvě 2018 14:58 - 04. kvě 2018 14:59 #135468
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
Ano, chápu to taky tak. 200 na jeden projekt s tím, že všem developers dávají 200/měsíc zdarma kredit. Nicméně píšou, že to vyžaduje si udělat účet atd., což se mně nechce.
Zároveň píšou, že můj projekt za poslední tři měsíce se návštěvností (není kolik) do těch 200 vejde. Tento odhad nezahrnuje použití v dalších projektech.
Vzhledem k tomu, že mapy používám fakt jenom ke značkám typu "kde jsme", kde zaparkovat apod., zkusím to všechno předělat na mapyCZ, jak jsem psal dříve.
Vždycky mě štvou všelijaké účty, registrace apod. A to jsem G pár bodů označil (za což tedy slušně poděkovali).
Zároveň píšou, že můj projekt za poslední tři měsíce se návštěvností (není kolik) do těch 200 vejde. Tento odhad nezahrnuje použití v dalších projektech.
Vzhledem k tomu, že mapy používám fakt jenom ke značkám typu "kde jsme", kde zaparkovat apod., zkusím to všechno předělat na mapyCZ, jak jsem psal dříve.
Vždycky mě štvou všelijaké účty, registrace apod. A to jsem G pár bodů označil (za což tedy slušně poděkovali).
04. kvě 2018 16:09 #135469
Odpověď od Bart

Moderátor
Když se dívám na kód Mapy.cz pro vložení na svůj web, tak pomocí dokumentace API Mapy.cz není těžké nastavit vlastní prvky.
Šlo by to i pomocí vlastního pole
. Jen je třeba nastudovat API. Škoda že jsem v programování jen "mírně pokročilý začátečník". Hned bych se do toho pustil.
Šlo by to i pomocí vlastního pole

Code:
<script src="https://api.mapy.cz/loader.js"></script>
<script>Loader.load();</script>
<div id="mapa" style="width:400px; height:280px"></div>
<script>
var center = SMap.Coords.fromWGS84(14.460853357910196, 50.09222553454072);
var mapa = new SMap(JAK.gel("mapa"), center, 12);
mapa.addDefaultLayer(SMap.DEF_BASE).enable();
var overview = new SMap.Control.Overview();
mapa.addControl(overview);
var scale = new SMap.Control.Scale();
mapa.addControl(scale, {left:"8px", bottom:"25px"});
var msOpt = SMap.MOUSE_PAN | SMap.MOUSE_WHEEL | SMap.MOUSE_ZOOM;
var mouse = new SMap.Control.Mouse(msOpt);
mapa.addControl(mouse);
var keyboard = new SMap.Control.Keyboard(SMap.KB_PAN | SMap.KB_ZOOM);
mapa.addControl(keyboard);
var selection = new SMap.Control.Selection(2);
mapa.addControl(selection);
var zn = new SMap.Control.ZoomNotification();
mapa.addControl(zn);
var zoomOpt = {showZoomMenu:false};
var zoom = new SMap.Control.Zoom(null,{titles:["Přiblížit", "Oddálit"], showZoomMenu:false});
mapa.addControl(zoom, {right:"2px", top:"10x"});
var lnt = "Zobrazit na Mapy.cz";
var lnd = JAK.mel("a", {href:"https://mapy.cz/s/2C48y", target:"_blank", innerHTML:lnt});
lnd.style.cssText = "position:absolute;left:8px; bottom:54px;"+
"display:block; padding:4px 8px; background-color:#fff; border:medium none;"+
"border-radius:3px; box-shadow: 0 0 2px 0 rgba(0, 0, 0, 0.3);"+
"text-decoration:none; color:#6b7580;";
mapa.getContainer().appendChild(lnd);
</script>
04. kvě 2018 20:32 - 04. kvě 2018 20:33 #135470
"See how far your monthly $200 free credit can go" a pod tim je slider, tak doporcuji proklikat - jsou tam priklady uziti
+
jeste tabulka:
cloud.google.com/maps-platform/pricing/sheet/
Joomla! pro každého
Odpověď od ghost

Zkušený uživatel
to je primo na tom webu napsane:Cony napsal:
Taky jsem to tak pochopil... Akorát nikde nevidím na co těch 200USD stačí, jestli na 1000 zobrazení, 10 tisíc nebo milión...ernst napsal: jak to tady studuji, tak to vypadá, že je 200$ na jeden projekt, bez ohledu na to, kolik jich pod svým účtem máte.
"See how far your monthly $200 free credit can go" a pod tim je slider, tak doporcuji proklikat - jsou tam priklady uziti
+
jeste tabulka:
cloud.google.com/maps-platform/pricing/sheet/
Joomla! pro každého
Poděkovali: Cony
04. kvě 2018 23:03 #135472
Odpověď od Cony

Moderátor
Úplně mi není jasný rozdíl mezi Embed a Embed Advanced, ale snad základní zobrazení mapy, např. pomocí Phoca Maps by tedy mělo zůstat zdarma, jen je potřeba zadat tu kreditku 
Dotaz na H13, u Directions API píší 40.000 volání (nebo 20k pro Advanced Directions, ať už je to co je to), je jedno hledání cesty jedno volání, nebo jich tam je víc?

Dotaz na H13, u Directions API píší 40.000 volání (nebo 20k pro Advanced Directions, ať už je to co je to), je jedno hledání cesty jedno volání, nebo jich tam je víc?
04. kvě 2018 23:05 #135473
Odpověď od Cony

Moderátor
Jinak já osobně už jsem všechny klienty obeslal, ať si založí API key sami, já si to na triko (a na kreditku) brát nebudu