Přihlásit se

Oprávnění - joomla!

05. úno 2018 15:14 #134069
Oprávnění - joomla! od Tomáš Valter
Uživatel
Dobrý den přeji,
dokážete mi prosím někdo poradit s tím, jak mohu konkrétnímu uživateli v administrátorském prostředí zakázat kompletně přístup do složky Rozšíření?

Děkuji uctivě za rady a nápady.

;)
Přílohy:

05. úno 2018 16:19 #134070
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
A on je adminem, že tam vidí?

MaK.

--- -- -

05. úno 2018 16:51 #134071
Odpověď od Tomáš Valter
Uživatel
Snažil jsem se nastavovat oprávnění dle možností Joomla. Přemýšlím a hledám, zda náhodou neexistuje nějaký doplněk.

05. úno 2018 16:54 #134072
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Doplněk nač? Vše jde nastavit přímo v systému, ne?

Tip: Založ si nového uživatele a zkoušej mu práva měnit. Sleduj, co po přihlášení vidíš a co ne. Až to bude ok, nastav stejná práva i dotyčnému.

MaK.

--- -- -
Poděkovali: Tomáš Valter

10. dub 2019 21:45 #139821
Odpověď od Aqui
Začátečník

MaK. napsal: Doplněk nač? Vše jde nastavit přímo v systému, ne?

Tip: Založ si nového uživatele a zkoušej mu práva měnit. Sleduj, co po přihlášení vidíš a co ne. Až to bude ok, nastav stejná práva i dotyčnému.

MaK.

Zdarec borci, hledám ale nacházím malé útžky, nic konkrétního podobné mému problému.

Nastavuji, zkouším, oprávnění uživatelům. Zrušil jsem svechny obyčejné skupiny, quest, host, .... vše zde zakázal. Nechal jsem si admina a super admina. Super admin vše ok. U admina jsem ale narazil na to, že se správně nezobrazuje nastavení oprávnění, viz obr. J!3.9.5. stále nic.

Měl někdo něco podobného?
Díky moc za pomoc.

Zdarec :-) Aq.
Přílohy:

10. dub 2019 22:00 #139824
Odpověď od Cony
Moderátor
Pokud skupině Manager něco explicitně zakážete (nastavíte na Zakázáno), v odvozené skupině už to nelze povolit (proto tam je ten zámeček). Buď Aministrátora neodvozujte od Managera, nebo u Managera jen děďte a povolujte. Opravdu potřebujete tolik skupin, já obvykle umezuji jen na Registrovaní, Hosté, Správci a Super správci, výchozí nastavení Joomly mi přijde pro většinu webů zbytečné.

11. dub 2019 19:15 #139860
Odpověď od Aqui
Začátečník

Cony napsal: Pokud skupině Manager něco explicitně zakážete (nastavíte na Zakázáno), v odvozené skupině už to nelze povolit (proto tam je ten zámeček). Buď Aministrátora neodvozujte od Managera, nebo u Managera jen děďte a povolujte. Opravdu potřebujete tolik skupin, já obvykle umezuji jen na Registrovaní, Hosté, Správci a Super správci, výchozí nastavení Joomly mi přijde pro většinu webů zbytečné.

To Cony: Nemám s tím moc zkušenností, ale souhlasím je tam toho až zbytečně moc. A asi tomu už i rozumím, díky za nakopnutí, teď už si s tím nějak pohraju. Snad přijdu i na to "odvození". Tak raději bych měl také pro každou skupinu vlastní neodvozené oprávnění jelikož každého uživatele mohu nastavit pro jakoukoliv skupinu, odvození není nutné. Tak fajn, zkusím poexperimentovat. Znovu moc díky.

11. dub 2019 20:37 #139861
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
hlavně musíte mít pro nepřihlášené skupinu guest a ne public.
Jinak to pořádně udělat nejde, právě kvůli dědění oprávnění
Poděkovali: Aqui

11. dub 2019 21:00 #139863
Odpověď od Aqui
Začátečník

Ernst napsal: hlavně musíte mít pro nepřihlášené skupinu guest a ne public.
Jinak to pořádně udělat nejde, právě kvůli dědění oprávnění

Ok, díky za info.
Ještě malý dotaz. Když heldám a zkoumám komponenty, tvůrci umožní demo přístup do administrace. Čím to, že vidím pouze v menu Komponenty pouze tu jejich a nic víc a další záložky menu nejsou aktivní? Jak tato omezení lze v J! vytvořit? Když si hraju s oprávněním, tak jsou např. pluginy jen "šedivé" a nemohu na ně klikat ale bohužel vidím celou strukturu administrace.
Je to nějakou speciální komponentou?

11. dub 2019 21:31 #139864
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
určitě to lze udělat v databázi.
Je to v tabulce menu, ale bohužel v administraci se s tím nedá pracovat, musí se do databáze

11. dub 2019 21:58 #139865
Odpověď od Cony
Moderátor
Každá jednotlivá komponenta má svá oprávnění. Pokud jako super správce rozkliknete ttu komponentu, obvykle vpravo nahoře je tlačítko možnosti, které zobrazí konfiguraci v něm je záložka oprávnění. Stačí pro příslušnou skupinu administrátorů zakázat právo "Přístup ke komponentám". Tím si můžete pročistit menu v administraci.

11. dub 2019 22:15 #139866
Odpověď od Aqui
Začátečník

Cony napsal: Každá jednotlivá komponenta má svá oprávnění. Pokud jako super správce rozkliknete ttu komponentu, obvykle vpravo nahoře je tlačítko možnosti, které zobrazí konfiguraci v něm je záložka oprávnění. Stačí pro příslušnou skupinu administrátorů zakázat právo "Přístup ke komponentám". Tím si můžete pročistit menu v administraci.

Pecka, hned se na to podívám, všiml jsem si toho, ale musím hodně laborovat. Děkuji za upřesnění a potvrzení mé domněnky.

11. dub 2019 22:33 #139867
Odpověď od Bong
Moderátor
Je to tak, jak píše Cony + lze pro demo nepotřebná rozšíření zakázat celkově v Rozšíření - Spravovat - Spravovat (aby se uživatelé "nerejpali" kde nemají.

Také je velice vhodné mít v provozu skript, který třeba každou hodinu kompletně obnoví Joomlu i databázi demo webu. Tím se vyřeší, že se nemusí uživatel dívat na pokusy předchozích a pokusy o hack a podobně...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

14. dub 2019 19:07 #139900
Odpověď od Aqui
Začátečník

Aqui napsal:

Cony napsal: Každá jednotlivá komponenta má svá oprávnění. Pokud jako super správce rozkliknete ttu komponentu, obvykle vpravo nahoře je tlačítko možnosti, které zobrazí konfiguraci v něm je záložka oprávnění. Stačí pro příslušnou skupinu administrátorů zakázat právo "Přístup ke komponentám". Tím si můžete pročistit menu v administraci.

Pecka, hned se na to podívám, všiml jsem si toho, ale musím hodně laborovat. Děkuji za upřesnění a potvrzení mé domněnky.

Tak jsem udělal pokus č.1 a každou komponentu v Možnostech nastavil pro jednotlivé nižší přístupy (vypnuto) a super admin (zapnuto). Bohužel ani super admin nyní nevidí nic....jde to nějak jednoduše zvrátit? Která DB tabulka se tím zabývá, usnadnilo by mi to asi hodně času, pak už jedině reinst ze zálohy. Díky za help.

14. dub 2019 19:11 #139901
Odpověď od Cony
Moderátor
Pokud Super Admin je opravdu super admin (v globálním nastavení právo Super uživatel), tak mu přístup takto nevypnete. Mrkněte se, jestli to máte opravdu takto nastavené.