Přihlásit se

Wiki na Joomle

09. říj 2017 20:13 #132530
Wiki na Joomle od MaK.
Zkušený uživatel
Joomláci, máte někdo na webu vlastní Wiki – nějaký glosář s hesly a jejich definicemi? Pokud ano, v čem jste ji prosím stavěli?

Kdysi jsem testoval SobiPro (pro moje potřeby příliš komplikované, velké), pak Zoo Product Catalog od YooTheme (dost drahé, je třeba zakoupit celý balík rozšíření, hodně funkcí, které nepotřebuju).

Teď testuju komponentu Dictionary. Je fajn jednoduchá a dokonce i free. Ale hodilo by se mi něco, kde bych mohl v textu definice hesla jednoduše prolinkovat na jiné heslo, podobně, jako to funguje třeba na Wikipedii, viz screen image.prntscr.com/image/ieaZ48nASuSdDHSIjrpmng.png

Za tipy předem díky.

MaK.

--- -- -

10. říj 2017 01:40 #132539
Odpověď od Cony
Moderátor
A proč ne klasické články? Pro nějaké rychlé linkování určitě bude existovat někde content plugin.

10. říj 2017 11:16 #132548
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Cony, nad realizací formou článků jsem taky za začátku přemýšlel.

Definice hesel jsou ale vždy jen na pár odstavců. Musel bych k těm článkům vymyslet alespoň nějaký index + popřemýšlet, jak vše mít nejlépe na jedné straně, třeba i rozbalovací / zabalovací, aby se v tom dalo nějak orientovat, podobně, jako je to teď třeba zde piny.cz/365-fotorad/foto-slang

MaK.

--- -- -

10. říj 2017 12:04 - 10. říj 2017 12:06 #132549
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Jestli jsem spravne pochopil, co chces, pouzij Gantry (nebo Grav, ja uz si to nevybavim, oboje od Rockettheme). Da se z toho udelat docela jednoduse tohle: docs.gantry.org/

10. říj 2017 12:10 #132550
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Radku, jakože nějaký page builder? MaK.

--- -- -

10. říj 2017 13:08 #132551
Odpověď od Bart
Moderátor
Ahoj, připojuji se k dotazu. Taky jsem teď řešil stejný problém. Chtěl bych přesně něco jako MediaWiki do Joomly. MediaWiki je fajn systém, zkoušel jsem použít přímo tento systém. Problém je ale administrace. Vše ostatní je moc fajn. Chtěl bych vytvořit dokumentaci, rozsáhlejší ve stylu MediaWiki. Kdyby nebyla tak náročná na správu a nastavení, tak použiji přímo MediaWiki. Má super Vizuální editor a mnoho dalšího. Jen se hůře spravuje (nastavení) a dodatečná rozšíření taky není jednoduché přidat.. (jen přes konfigurační soubor) . To mi trochu vadí. Kdyby existovala nějaká alternativa, nejlépe pro Joomla!, byl bych rád, ale nenašel jsem.

10. říj 2017 13:10 #132552
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Ne, uz jsem se na to dival a je to presne tohle: docs.gantry.org/ je postaveno z Gravu, coz je redakcni system od rockettheme. Nepotrebuje to databaze. Das to na jakoukoli URL. Sablona je tady getgrav.org/downloads/themes ve 4. rade uprostred - learn2

Jestli ti to staci, tak se to da pouzit. Ja Grav zkusebne pouzivam.

10. říj 2017 13:19 #132553
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Takže se nejedná o doplněk Joomly, ale další systém či prostředí, které by však mělo být na webu samostatně, případně třeba na subdoméně, je to tak?

MaK.

--- -- -

10. říj 2017 14:15 - 10. říj 2017 14:23 #132554
Odpověď od H13
Admin
Grav není doplněk Joomly! - je to samostatný CMS - oproti Joomle! nevyužívá databázi (pro mě osobně se stává díky tomu nepoužitelným, protože databázi potřebuji, a když ne, pak si web udělám prostě v html). Výhodou je jeho jednoduchost a povedné grafické rozhraní a design (tvůrce je vývojář RocketTheme šablon, který vytváří Joomla! šablony - proto to spojení s Joomlou!).

Jinak mě osobně nemile překvapila velikost Gravu, je to cca 21MB, Joomla! má 35MB. Předpokládal jsem, že jako opravdu jednoduchý systém bude mít mnohem méně. Chtěl jsem ho nasadit zde:
www.phoca.cz/cssflags/
Nakonec jsem to udělal prostě jen v HTML

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

10. říj 2017 14:25 #132555
Odpověď od Cony
Moderátor

MaXoft napsal: Definice hesel jsou ale vždy jen na pár odstavců. Musel bych k těm článkům vymyslet alespoň nějaký index + popřemýšlet, jak vše mít nejlépe na jedné straně, třeba i rozbalovací / zabalovací, aby se v tom dalo nějak orientovat, podobně, jako je to teď třeba zde piny.cz/365-fotorad/foto-slang
MaK.

Upravenou šablonou by tohle myslím realizovat šlo poměrně jednoduše, prostě zobrazit blog, setříděný podle názvu, a v šabloně si doplnit ono "rozbalování" a seskupení dle počátečního písmena. Záleží tedy samozřejmě na rozsahu, aby načtení té stránky nebylo moc náročné.

I ten Grav by měl jít nasimulovat v rámci základních článků Joomly - Vhodně zvolená stromová skruktura kategorií a v ní zařazené články s jednotlivými tématy. Jen uzpůsobit šablonu, nebo najít nějakou vhodnou. Dnes navíc pomocí Vlastích polí by se tomu dala dát i nějaká "štábní kultura".

Pohrál bych si raději s tím, než tahat do Joomly další rozšíření.

10. říj 2017 14:31 #132556
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Cony napsal:

Upravenou šablonou by tohle myslím realizovat šlo poměrně jednoduše, prostě zobrazit blog, setříděný podle názvu, a v šabloně si doplnit ono "rozbalování" a seskupení dle počátečního písmena. Záleží tedy samozřejmě na rozsahu, aby načtení té stránky nebylo moc náročné.

Zatím cca 150 hesel, postupně budou přibývat.
Rozbalování + seskupení – hm, to zní jednoduše. Ale pro mistra programátora :) Poptám se.

Díky za tipy, MaK.

--- -- -

10. říj 2017 14:44 #132557
Odpověď od Cony
Moderátor

MaXoft napsal: Rozbalování + seskupení – hm, to zní jednoduše. Ale pro mistra programátora :)

Při použití Bootstrap 2 (Standard Joomla) - jednoduše např. pomocí Colapse - používá se tuším ve výchozí šabloně v kontaktu.

10. říj 2017 15:31 #132558
Odpověď od radek
Zkušený uživatel

MaXoft napsal: Takže se nejedná o doplněk Joomly, ale další systém či prostředí, které by však mělo být na webu samostatně, případně třeba na subdoméně, je to tak?

MaK.

No psal jsem, ze je to redakcni system od Rockettheme, ktery nepotrebuje databaze. Pro tu jednoduchost se da pouzit na nejake polozce menu webu z Joomly. Nevim, co presne jsi hledal, ale v pameti jsem mel tu sablonu, kterou jsem ti poslal odkaz. To je neco jako wiki. Kdyz se ti nehodi, tak ji proste nepouzij.

14. říj 2017 11:08 - 14. říj 2017 11:09 #132592
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Díky za tip, Cony, Colapse možná vypadá jednoduše pro tebe či programátora, nikoliv pro mě :)

Zatím jsem stále na vážkách, jakým směrem se vydat. Kvůli tomu mi teď stojí plnění. Výhody a nevýhody, jak je vidím já:

Dictionary – Výhody: hezky přehledné, jednoduché na ovládání, pěkné řazení podle abecedy včetně ABCD indexu, definice hesel se dají jednoduše rozbalit a zase sbalit.
Nevýhody: není moc friendly pro SEO, vše je v kódu na 1 stránce, na jednotlivá hesla nelze odkazovat, nemají vlastní URL.

Články v Joomla – Nevýhody: méně přehledné (ale dá se trochu vyladit), chybí horní ABCD index (leda nějaký doplněk), nelze jednoduše rozbalovat a sbalovat jako v komponentě Dictionary.
Výhody: je lepší pro SEO, každé heslo má svoji URL, může mít svůj meta description a tag title – pro SERP ideální.

A teď babo raď :silly:

MaK.

--- -- -

14. říj 2017 12:08 #132596
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Ještě jsem našel Alter Glossary . Podle popisu toho umí docela dost. Jen mě trošku straší, že poslední upgrade byl před rokem. Snad to bude fungovat i na nových verzích Joomla! Škoda, že nemají trial na vyzkoušení.

MaK.

--- -- -