Přihlásit se

Joomla 5.0.3 a 4.4.3 bezpečnostní aktualizace (02 dub 2024)

Joomla 5.0.3 a 4.4.3 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Bug - formulář v kontaktu Joomla?

12. říj 2015 14:16 #123903
Ahojte, zajímal by mě Váš názor na způsob odesílání mailu skrze kontaktního formuláře v kontaktu jádra Joomly 3.
Ve starších verzích (1.5 určitě) proběhlo odeslání skrze formulář tak, že po příchodu mailu byla uvedena jako odesílatel hodnota pole Jméno a příjmení a předmět byl ve tvaru "Jméno webu z globálního nastavení: hodnota pole Předmět"

Výsledek byl ten, že když uživatel v J1.5 v kontaktním formuláři vyplnil daná pole příšel mail:
Od: hodnota pole "Zadejte Vaše jméno"
Předmět: Název webu z globálu: hodnota pole "Předmět zprávy"
E-mail odesílatele byla standardně hodnota pole "E-mail"

A nyní v Joomla 3 je to následovně:
Od: Název webu z globálu
Předmět: Název webu z globálu: hodnota pole "Předmět zprávy"
E-mail odesílatele byla standardně hodnota pole "E-mail"

Rozdíl je tedy v uvedení odesílatele: v J1.5 (možná i J2.5 - nezkoušel jsem) je jako odesílatel uvedeno skutečně vyplněné jméno v poli "Vaše jméno" a v J3 je uveden jako odesílatel Název webu v global. nastavení.

Považuji to za nešikovné, zavádějící a blbost. Vnímáte to také tak? Zkoušeli jste to, měnili jste si to, nebo necháváte?

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

12. říj 2015 15:35 #123904
Odpověď od Cony
Moderátor
Ještě zapomínáte na pole "Zaslat odpověď" (nebo jak se tomu v češtině říká, prostě Reply To). Prostě pokud dáte ve svém emailovém klientovi odpovědět, email se bude posílat na emailovou adresu uvedenou uživatelem. To vyvažuje tu "nepohodlnost".

Změna bych řekl byla zavedena z toho důvodu, aby se zamezilo zneužívání kontaktních formulářů pro spam. Technicky Vám email opravdu posílají Vaše stránky a jen Vás informují o tom, že někdo vyplnil kontaktní formulář. Rozhodně se nejedná o chybu, ale o vlastnost.

12. říj 2015 17:53 #123905
Odpověď od Cufe
Admin
Pole "Reply to"? A to je kde? Ve formuláři pro Kontakt jsou 4 pole.
Jméno, e-mail, předmět, zpráva. Pak jen checkbox pro zaslání kopie. Případně antispam captcha a tlačítko odeslat.
I kdyby tam to pole někde bylo (nevím o něm), tak to přece nic nemění na tom, že e-mail odeslal uživatel Franta skrze formulář na mém webu. Proto by měl být odesílatel Franta (hodnota pole "Jméno") a dle selského rozumu v předmětu mailu případně tedy název webu (z global. nastavení) "dvojtečka" a předmět , který tam uvedl do pole předmět. Obkecávačka v textu, že "Toto je e-mail ze stránek těch a těch od uživatele toho a toho, to už je doplněk pro upřesnění, že se jedná o mail z toho daného webu..."

Proč to řeším?
Když máš v globalu nastaven mail ve tvaru "tvuj@email.cz" a form ti odesílá mail na stejnou adresu, tak mám daný mail uvedený jak v odeslané poště, tak samozřejmě správně v příchozí.
Maily mám na google serverech, tak nevím, zda to má něco společného, ale dle mého je to blbost.
Podstatnou věc spíš řeším ohledně toho zobrazovaného jména Odesílatel, to je zásadní.

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

12. říj 2015 18:17 #123906
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
S tím "Reply to" to podle mě Cony myslel tak, že když dáte v mailovém klientovi odpověděť, tak se ta vaše odpověď pošle na mail, který dotyčný uvedl do kontaktního formuláře a nikoliv na mail, který máte uvedený na stránkách v globální konfiguraci.

12. říj 2015 18:39 - 12. říj 2015 18:40 #123907
Odpověď od Cony
Moderátor

cufe napsal: Pole "Reply to"? A to je kde?.

Jak píše houbák, to je až součástí hlavičky emailu.

cufe napsal: Proto by měl být odesílatel Franta (hodnota pole "Jméno")

Pak Vám buď budou chodit emaily s odesílatelem Franta, ale mailovou adresou stránek, nebo emaily přímo od Franty z jeho emailové adresy. Pokud používáte SMTP (což asi dle dalšího používáte), tak dle zabezpečení ten email zřejmě vůbec neodešlete (SMTP Vám nedovolí odesílat email z Vaší schránky jako franta@seznam.cz) - prostě proto, že žádný smtp server nechce být zdrojem spamu, a pokud posíláte z mailové schránky honza@seznam.cz email jakoby od franta@email.cz tak jste minimálně podezřelý.

cufe napsal: tak mám daný mail uvedený jak v odeslané poště, tak samozřejmě správně v příchozí.
Maily mám na google serverech, tak nevím, zda to má něco společného, ale dle mého je to blbost.

Má to společné s tím, že používáte pro odesílání SMTP, a pak to má co společného s tím Googlem, protože ten takhle funguje. No a jestli je to špatně? Z Vaší mailové schránky odešel email, tak je poznačen v odeslané poště. To mi přijde docela logický.

12. říj 2015 20:59 - 12. říj 2015 21:01 #123908
Odpověď od Cufe
Admin
Chlapy, díky, že se tomuto postu věnujete, ale jde to jinam, než se potřebuji dostat, asi se špatně vyjadřuji.

Ad Reply to: Ok, chápu, ale to mě nezajímá a je mi to jedno, protože funkčně se na tom oproti J1.5 nic nemění = je samozřejmě správně, že když dám odpovědět, že to jde na ten mail, kterého se to týká, tedy uživatele. Klik na Odpovědět není na straně webu, ale na straně e-mailového klienta.

Cony napsal:

tak jste minimálně podezřelý

Cony, nevím, jak se dá skrze formulář kontaktu v Joomla odeslat mail na fiktivní jméno a ani mě to nezajímá. :-) Ale díky za snahu.

Jedná se mi o to jádro, co řeším: Někdo mi pošle ze stránek ABC.cz mail, kde uvede na sebe v 2. poli formuláře e-mailový kontakt franta@email.cz, protože takový mail vlastní! Podepíše se v 1. poli JMÉNO jako František a do 3. pole PŘEDMĚT napíše předmět zprávy (třeba "dotaz"). Zanechá mi vzkaz a odesílá mail. Hotovo. A co mi přijde skrze J3?
ve sloupci odesílatel
Jméno: ABC.cz
Předmět: ABC.cz: dotaz
Text zprávy......

Pak chci maily od onoho uživatele filtrovat a ejhle, musím hledat ABC.cz jako odesílatele, protože mi to tak Joomla 3 poslal do mailu.
Chápete tu hloupost? Vždyť je to uhozené? V joomla 1.5 to tak nebylo. Odesílatelem byl člověk, který se podepsal v poli č. 1 (uvedl své jméno) a e-mail byl zobrazen přímo jeho (který uvedl v 2. poli formuláře, tedy jeho vlastní).
Když dám nyní vyhledat maily v příchozí poště a zadám filtr na odesílatele franta@email.cz, tak se mi ten mail, který odeslal skrze formulář joomly 3, nezobrazí ve výsledcích hledání v mailu.

Copak vám to nevadí, když Vám odešle mail návštěvník a vy ho nemůžete identifikovat skrze mail či jméno? A všude byste jen měli odesílatel ABC.cz ?

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

Powered by Fórum