Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Bezpečnostní problémy s Joomla 3.3.x a doplňky

16. říj 2014 11:10 #118460
Dobrý den všem,
Joomlu používám na svých webech od verze 1.5.x. Nyní používám verzi 3.3.6, neustále aktualizuji. Co mě trápí je to, že i přes veškerá zabezpečení mi stránky docela pravidelně někdo hákne a posílá potom mail. Nahraje na web svůj php kód a script, kterým potom posílá spam a následně mi stránky zablokuje poskytovatel (Czechia).
Dle jejich vyjádření se to děje často na webech s Joomlou, prý se útočníci dostanou na web pomocí dír v doplňcích (extension). Používám jich raději co nejméně, a všechny jsou z JED.
FTP přístup mám vypnutý přímo u poskytovatele (když chci, na chvilku si ho změním), admin je tam jen jeden (já). Extension co tam mám mám i na jiných webech s tou samou Joomlou, a tam problémy nemám (asi se na něj útočníci nezaměřili). Hesla pravidelně měním. Kvůli problémům s hákováním verze J2.5.x jsem přešel na trojku, a na PHP5.5., nicméně nepomohlo. Stránky jsou následně tak zavirované, že nepomáhá ani stará záloha. Utočníci jsou chytří, kód nahrají (třeba jako help.php) do x-tého podadresáře a počkají, až systémy záloh projdou dlouhou dobou a vlastně vrátit se k původnímu nelze. Kódem je pak celý obsah infikován v mnoha místech, snazat jedno file nepomůže, o den později mailují z jiného.
Už jsem takto web několikrát dělal znova a to je vopruz :-(. Nyní si dělám poctivě zálohy a budu kontrolovat rozdíly via FTP synchronizaci, ale... není to řešení.
Otázky:
1) má někdo nějaký nápad, co s tím?
2) u starších webů J2.5.x jsem si všiml, že atributy souborů jsou 640 a adresářů G750, u všech Joomla 3.x.x jsou 660 a G770, není šakal zakopaný tam? Dalo by se vše změnit (asi kromě /cache) na 440 ? Nepotřebuji nic měnit, kromě databází. Nezhroutí se to potom?
3) dá se nějak jednoduše (.htaccess ?) zakázat zápis čehokoli do adresáře a podadresářů ?
4) existuje někde databáze extensions, která je prověřená a není cinknutá?
Díky za rady. Víťa

16. říj 2014 11:43 #118461
Odpověď od Bong
Moderátor
1. Na něco jste při tom čištění a obnovování zapomněl. Buď nějaký napadený či podstrčený soubor, nezměněné heslo, neaktualizované rozšíření,... těžko říct. Pod ruce vám nikdo nevidí. Viz.: www.bongovo.cz/joomla/40-jak-zachranit-hacknutou-joomlu

2. Výchozí CHMOD je 755 pro složky a 644 pro soubory, snížit samozřejmě můžete. Tím se dá Joomla "zamknout", ale pokud vám tam už někdo "sedí", pravděpodobně to nepomůže ničemu.

3. jednoduše, no zkuste nějaké rozšíření pro zabezpečení. Třeba RSfirewall! nebo Admin Tools. Ty umí spoustu věcí.

4. Ta databáze je právě JED, rozšíření jsou před umístěním kontrolována a dále průběžně. Ty nebezpečné jsou uvedeny na docs.joomla.org/Vulnerable_Extensions_List (zkontrolujte si verze)

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Poděkovali: Vítězslav

16. říj 2014 12:01 #118466
Odpověď od Vítězslav
Uživatel
Velmi děkuji za rychlou odpověď.
ad 1) - určitě ano, protože zálohu čisté joomly jsem neměl...
ad 2) CHMOD si změním na 755 a 644 (proč je tam 770 a 660, nevím, je to nedávná instalace)
ad 3) Admin Tools nainstaluji
ad 4) díky moc za link, ale doplňky jsou aktualizované Joomlou samotnou, ale i tak, vše si projdu

Děkuji !

Powered by Fórum