Fenris.cz Řešení pro Vaše Joomla!?
Tak to je typická ukázka toho jak se dá parazitovat na opensource.
Fenris.cz tak tohoto podnikatele provozujícího tyto webové stránky mám v hledáčku již celý rok. Z počátku jsem to chápal, tak že češtiny nám umožní rozšíření Joomla „free“ software skutečně to fungovalo. Osobně používám komponenty a moduly které bych díky nedostupnosti českého překladu nepoužil. Ale pochybnosti začaly když Fenris začal propagovat svůj web a svoje překlady na webu Joomlaportal.cz. Po častých změnách na webu Fenris.cz už mi bylo jasné že je jen otázka času kdy budou české překlady zpoplatněny. Poslední známá forma jak se dostat k překladu je poplatek za přístup na stránky (velmi chytré). Naprosto toto odsuzuji a komunitě Joomla to moc nepomůže. Pokud jsou vytvářeny zdarma rozšíření pro Joomla! CMS které lidem pomáhají budovat své stránky a ve finále se najde někdo, kdo zpoplatní jejich překlad nemá v české komunitě opensource Joomla! CMS co pohledávat. Komerce českého překladu pokud jsou vytvářeny zdarma rozšíření pro Joomla! CMS nepatří.

Pokud se Ti tedy nelíbí Fenrisův přístup, stačí mu konkurovat. Třeba cenou.
HonzaG
::: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci... :::
To ze nejakej zoufalec nema par korun na zaplaceni a pak breci na portalu a ohani se komunitou do ktere podle prvniho prispevku ani nepatri je celkem usmevne.

:: bývalý člen Joomlaportalu ::
Jak podpořit rozvoj opensource projektů a přitom si ještě namastit kapsu.
Tak to je typická ukázka toho jak se dá parazitovat na opensource.
Fenris.cz tak tohoto podnikatele provozujícího tyto webové stránky mám v hledáčku již celý rok. Z počátku jsem to chápal, tak že češtiny nám umožní rozšíření Joomla „free“ software skutečně to fungovalo. Osobně používám komponenty a moduly které bych díky nedostupnosti českého překladu nepoužil. Ale pochybnosti začaly když Fenris začal propagovat svůj web a svoje překlady na webu Joomlaportal.cz. Po častých změnách na webu Fenris.cz už mi bylo jasné že je jen otázka času kdy budou české překlady zpoplatněny. Poslední známá forma jak se dostat k překladu je poplatek za přístup na stránky (velmi chytré). Naprosto toto odsuzuji a komunitě Joomla to moc nepomůže. Pokud jsou vytvářeny zdarma rozšíření pro Joomla! CMS které lidem pomáhají budovat své stránky a ve finále se najde někdo, kdo zpoplatní jejich překlad nemá v české komunitě opensource Joomla! CMS co pohledávat. Komerce českého překladu pokud jsou vytvářeny zdarma rozšíření pro Joomla! CMS nepatří.
Musím s vámi naprosto souhlasit. Je to každého věc zda chce za překlad zaplatit. Ale nikdo Vás zároveň nenutil aby jste ho kupoval.
Všeobecně jsem názoru. Pokut je člověk aspoň trochu seriozní a chce aby byl doplněk pro joomlu používán a vyvíjen. Nechá překlad k bezplatnému využiti.

Ja mu za jeho prácu hlavne ďakujem ....
Dart Club Žilina ... stránky o Žilinských šípkach
Predpokladam, ze kdyby si vymyslel, tak uz to tady nekdo napsal a proto jsem neoveroval, jestli ma malmak pravdu, ale minimalne neeticky mne to prijde taky.
Na druhou stranu je asi kazdyho vec, za co si necha zaplatit a kdyz za to lidi plati, tak je to jejich vec.
Jeste k tomu, jak tady nekdo psal a vycital malmakovi, ze nema par korun. Tady nejde o par korun, ale o princip, alespon ja to tak pochopil. Ale jak jsem psal, je to pouze vec fenrisova svedomi vs nabidky a poptavky. No a pokud lidi plati a obe strany jsou spokojeny, tak se nejedna o nic tragickyho.

Ale věc se má tak. Češtiny nesjou placené, ale jsou zdarma pro členy klubu a to členství je placené....
A protože už rok nevznikají jiné překlady než od Fenrise, tak se nedivte, že logicky chce svůj čas trošku zhodnostit. Pokud mu vytvoříte konkurenci, tak bude muset buď jít s kvalitou dál, nebo zlevnit, nebo to zrušit.
Pánové je to na Vás.
HonzaG
::: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci... :::

Jsem rád, že pro nás dělá překlady a návody za symbolickou cenu. V podstatě za cenu jednoho oželeného večera v hospodě, pro každého maká celý rok!
To co dělá, není samozřejmost, je to jeho dobrá vůle a koníček. Třeba tou symbolickou částkou udělá radost své rodině za čas, který věnuje nám.
Tím taky chci poděkovat všem co tohle fórum táhnou ve svém volném čase.
Joomla je jen můj několikaletý koníček.
Několik let využívám předplatné Yootheme, mohu poskytnout informace.
Fenris evidentně zaplnil díru v české komunitě a postavil si na tom "byznys". netuším do jaké míry to byznys je, ale plně sním souhlasím. Jedna věc je, když já potřebuji přeložit nějaký modul do češtiny, něco sesmolím během hodiny a pak to sem pověsím, kdyby se to někomu hodilo. Druhá věc je Fenris, který jich dělá stovky, sleduje aktualizace originálů a neustále aktualizuje a vždy poradí.
takže raději 200 placených překladů za babku, než 10 zadarmo

musím říct , že na Fenrisovo jednání nevidím nic špatného.
On překládá jak placené , tak neplacené rozšíření zdarma. Jen je dává k dispozici světu ze svých stránek , kde je nutno si některé překlady stahnout jako VIP. VIP je placené téměř všude a není to nic zvláštního.
Nikdo Vás přece nenutí jeho překlad používat , můžete používat rozšíření v původním jazyku. Já mám rád věci ve své mateřštině , tak za to raději zaplatím...
Když jsem si na původním CMS Guppy musel překládat rozšíření a sledovat jejich upgrady , stálo mě to spoustu času a úsilí. Dost často mi musel pomoct slovník a protože jsem tvrdošíjně používal UTF-8 , což starý systém neuměl , musel jsem často hledat, co jsem přeložil navíc , že to neběží apod.
Kdyby byla možnost stáhnout češtiny na rozšíření za nějaký VIP přístup , neváhal bych ani chvilinku.
Dovolte , abych tedy Fenrisovi velmi poděkoval za tu perfektní práci, kterou pro nás odvádí ...
Tomáš

Nevím co je to za zvrácené myšlení. Kde vidíte nějaký etický problém. OpenSource je regulerní způsob vývoje, distribuce a podpory software, ne charita. Je naprosto normální, že k produktům zdarma někdo přibalí svoji placenou službu. Bez toho by svět OpenSource neexistoval.
To je jako říci, že je neetické prodávat houby, protože rostou v lese zadarmo

V případě Fenrise snad nelze mluvit o "byznysu" a určitě ho to neuživí !!! Tu částku ani nelze chápat jako odměnu za službu, ale pouze jako poděkování a motivaci k další práci.
Díky za upozornění, mile rád podpořím a do Fernisova klubu vstoupím.

Bez legrace, každý si může přeložit rozšíření sám, pokud na to nemá čas, neumí to, má tady Fenrise...