Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Rada ohledně duševního vlastnictví

08. říj 2012 14:35 #98415
Rada ohledně duševního vlastnictví od prontik
Zkušený uživatel
Řeším ted jeden problem s programátorem a duš. vlastnictvím. A chci požádat zběhlejší v tomto směru o radu.

Oslovil jsem programátora, aby pro mě napsal plugin. Plugin na miru, tedy žádné přepsání nějakého existujícího kodu. Programator tento plugin napsal přesně podle požadavků.

Když jsem ovšem požádal programátora, aby mi odsouhlasil práva na distribuci a šíření tohoto pluginu, bylo mi řečeno, že jej můžu pouze používat, ale nesmím jej dále šířit, tedy ani nabízet volně ke stažení, ani prodávat.

Ted jsem z toho mírně v rozpacích. Za napsání pluginu je domluvena odměna pro něj v prepoctu 4.000kč (200USD).

Otázka je jasná.
Mám já jako ten který s tímto nápadem na tento plugin přišel a který si jeho výrobu zaplatil pravo s ním disponovat dle vlastního uvážení?

Dokonce mi sdělil, že přemýšlí o tom, že jej bude nabízet on pod svým jménem. To je jako normální, že si nechám něco někým napsat podle mých požadavků, zaplatim za to a nemám žadná práva k tomu?

Díky za rady...

Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.

08. říj 2012 15:01 #98416
Odpověď od Cony
Moderátor
Autorství je jasně dané, autorem je programátor. Asi by jste mohl polemizovat s nějakým spoluautorstvím, pokud jste přišel kompletně s nápadem, to už je asi otázka do jaké míry byly Vaše požadavky konkrétní, a do jaké míry je tam vložen um a know how programátora.
Pokud chcete plugin dál šířit a disponovat s ním je to otázkou nějaké licenční smlouvy s autorem. Máte práva k napsanému programu taková jaká si domluvíte.
Ono je to asi obdobné tomu, jako by jste zašel za nějakým hudebníkem, řekl mu ať Vám nazpívá nějaký hit, a pak se divil, že Vám k němu nedá kompletní práva k užívání a distribuci.

08. říj 2012 15:09 #98417
Odpověď od prontik
Zkušený uživatel
Ale to ja vim, ze prava ma on jako autor. To o tom hitu je trosku mimo misu, protoze ten text je muj, melodie programatora..... To je jedno

Moji chybou bylo, ze jsem si hned na zacatku pri objednani jasne nerekl, o licenci jako podminku.

No nic. Diky za nazor. Doufam ze se s nim nejak nakonec doberu nejakeho vychodiska.

Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.

08. říj 2012 15:14 #98418
Odpověď od Cony
Moderátor
No pak je to ale o tom spoluautorství, a pak se bavíme na jiné úrovni a o něčem trochu jiném. Je to přesně jako o tom hitu, buď jste za ním přišel "Napiš mi hit" a nebo jste za ním přišel, "tady je text, napiš hudbu".
Tedy, na Vašem vlastním zvážení, jak moc jste vzniku celého produktu přispěl, se můžete dožadovat nějakých spoluautorksých práv.
Jinak je to opravdu o nějaké licenční dohodě s autorem...

08. říj 2012 15:41 #98419
Odpověď od prontik
Zkušený uživatel
Jo asi tak.

A rada na zaver zni. Vzdy si domluvit vse predem, predejdete pak dohadovanim zbytecnym.

Joomla je jako puzzle. Stačí vědět jak ty dílky k sobě poskládat.

08. říj 2012 15:50 #98420
Odpověď od Svatopluk Vít
Moderátor

prontik napsal: To je jako normální, že si nechám něco někým napsat podle mých požadavků, zaplatim za to a nemám žadná práva k tomu?


Vše se řeší licencí. Licenci kódu určuje autor. Asi nejčistší metodou by bylo ještě před započetím prací ji vyspecifikovat. V tomto případě GNU GPL. Autor by tak nepřišel o své autorství a zadavatel by měl možnost si kód upravit (nebo nechat upravit).

Jak je vyřešeno tohle v současném stavu? Co když se s programátorem rozejdete ve zlém a a pak budete chtít jeho dílko upravit? Smůla, nepůjde to. Problém je teď v tom, že bylo zaplaceno za práci na kódu, nikoliv za kód. Teď už to nejde změnit.

I kdybych například pro někoho něco fotil, tak autorem těch fotek jsem já, a zadavatel s nimi nemůže nijak dále nakládat, pokud mu to já nepovolím. A pokud se mi to jako autorovi nelíbí, co s fotkami zadavatel dělá, můžu se ohradit a asi u soudu uspěju.

Právně nikoho (bohužel jako v tomto případě) nezajímá, kdo za danou věc platí, ale kdo ji naprogramoval. A ten může určovat, jak bude s kódem nakládáno. Nebo také zadavatel, ale musíte se s autorem na tom domluvit...

Na postupu nevidím nic závadného a mám li být škodolibý - dalo se to čekat.

Jedna z hlav české komunity redakčního systému Joomla! a první překladatel uživatelského rozhraní k ní.

Powered by Fórum