Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Membership Pro - dotaz na praktické zkušenosti

17. zář 2025 12:57 - 17. zář 2025 15:43 #150675
Odpověď od H13
Admin
Z pohledu koncového zákazníka se nemáme o čem bavit, tam je to "čím více, tíme lépe". 

Z pohledu prodejce je prostě nutný kompromis. PayPal je nejpoužívanější platební brána na světě a pokud to někdo myslí vážně a hraje na globální úrovni, pak nemůže PayPal vynechat, i když bychom tady sepsali snad jen negativa. Je to irská lucemburská společnost pod EU jurisdikcí a většina problém nastavá spíše kvůli pravidlům v EU a ano, zákazník je tam v mnohem lepším postavení. Ale jinde, globálně, to prostě nebude nijak zvlášť lepší. Člověk s tím tak taky musí zacházet, musí vědět, jestli se mu ty vysoké poplatky vyplatí, musí s PayPalem zacházet jako s virtuální peněženkou, tedy, pravidelně převádět na bankovní účet a nespoléhat na tuto službu jako na banku.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

17. zář 2025 13:17 #150676
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Každá země má své zvyklosti, své oblíbené platební metody. Doporučuju to řešit zaměřím se na největší svou klientelu.
Představa že udělám nějaké předplatné na můj super produkt a protože je to super produkt bude mi někdo posílat peníze ze všech zemí světa je trochu úsměvná.
Je to asi jako přeložit web pro 20 jazyků. Ono to není až tak problém udělat samotný překlad. Horší je jim poskytovat podporu. Následně vše vyúčtovat viz cony. To mimo jiné ani malé účetní kanceláře nedělají. Plus je třeba dále plnit legislativní požadavky ostatních zemí atd.

Otevřeme pobočky ve 20 zemích... 

Nechci nějak rýpat ale aby pak ta jedna platba se vůbec zaplatila s tím že to přinese plno legislativních, účetních, právních potíží. Realizovatelné to je ale je potřeba se na to podívat realisticky.

17. zář 2025 14:19 - 17. zář 2025 14:21 #150677
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

H13 napsal: Z pohledu koncového zákazníka se nemáme o čem bavit, tam je to "čím více, tíme lépe". 

Není - rozhodovací paralýza. Musí to být velmi rozumně nastaveno.

Z pohledu prodejce je prostě nutný kompromis. PayPal je nejpoužívanější platební brána na světě a pokud to někdo myslí vážně a hraje na globální úrovni, pak nemůže PayPal vynechat,

Amazon nesouhlasí, asi začátečníci. Víš proč? chtějí kartu... Jsou to totiž kluci šikovní. 
u .de máš:
(EDIT: super obrázky to tu nebere)
(EDIT2:  www.amazon.de/gp/help/customer/display.h...eId=GFBWMNXEPYVJAY9A

zbytek  www.amazon.com/gp/help/customer/display....eId=GFBWMNXEPYVJAY9A

i když bychom tady sepsali snad jen negativa. Je to irská společnost pod EU jurisdikcí

PayPal Holdings, Inc. není to Irská společnost:) 
PayPal jako celek není pod jurisdikcí EU.
Myslíš asi PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A. To je ale Lucembursko a ti samo musí držet AML GDPR.

Nejvíc PayPal používají v 
Sales by region (2023) 
United States  58%
Other Countries 42%

Člověk s tím tak taky musí zacházet, musí vědět, jestli se mu ty vysoké poplatky vyplatí, musí s PayPalem zacházet jako s virtuální peněženkou, tedy, pravidelně převádět na bankovní účet a nespoléhat na tuto službu jako na banku.

Jasně akorát ti do toho paypal hodí vidle. Může? dokonce musí.
Trochu mi to připadá že si to idealizujete v době kdy tam byl ještě Elon. Dnes je doba jiná. Mnoho lidí vylákalo peníze převedlo prachy jinam a založili nový účet. Od té doby se hodně změnilo.
Vysoké riziko produktu/služby
  • Pokud prodáváš předplatné, digitální služby, dárkové karty, vstupenky, kryptoměny apod.
Tady bude ještě víc opatrnější. 
Oni totiž musí prachy vrátit ale nebudou je vytahovat ze své kapsy. Nebo myslíš že když si u tebe předplatím nějaký support přes PayPal a požádám o vrácení že ty peníze se vrátí odkud?

Doporučuju prostudovat podmínky pokud to někdo myslí vážně.

17. zář 2025 15:47 - 17. zář 2025 15:51 #150678
Odpověď od H13
Admin
Ano, lucemburská (ne irská, já to zaměnil za irský Google). Já jsem ten poslední, kdo by doporučoval PayPal (nehorázné dvojnásobné poplatky, jak při příchozí platbě, tak při nuceném převodu např. z EUR na CZK, protože PayPal nepřevede EUR na český EUR účet, automaticky převádí na CZK s velmi nevýhodným kurzem), ale pokud se zeptáte globálních uživatelů, jakou peněženku používají, tak je to bohužel ve většině případů PayPal.

A mimohodem, trochu politické téma, ale mít v ČR EUR, pak by situace vypadala úplně jinak, mnoho problémů bychom vůbec neměli a netušili bychom, že vůbec takové problémy existují.

17. zář 2025 16:59 #150679
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

H13 napsal: ale pokud se zeptáte globálních uživatelů, jakou peněženku používají, tak je to bohužel ve většině případů PayPal.

Uživatel hledá ikonu spolehlivého prostředníka a to se liší země od země. Pokud budeme brát že lidé dnes nakupují přes telefon tak každý v telefonu má buď Apple Pay / Google Pay. PayPal jede na historii. Jo vraťme se o 10 a více let zpět a budu mluvit jinak.

17. zář 2025 20:54 #150680
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ty kráso, co jsem to vyvolal za diskusi :-)  Ale jak to tak čtu, tak jsem nějak asi stratil chuť si i vyzkoušet nabízet službu v zahraničí. Natož virtuální. Netušil jsem jaká byrokracie kolem toho je.

Ale ještě jedna otázka: Když mám tedy PayPal nebo Stripe, jak to je s převodem měn? Mám např. předplatné za 100eur a někdo v Japonsku si to bude chtít koupit. Jak to chodí s převodama měn? Je to pro mně jako prodejce složité? Nějak jsem to z dokumentace nevydoloval.

Třeba Shoptet hodně doporučuje GoPay kromě té své ShoptetPay.

17. zář 2025 22:00 #150681
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Tolik otázek bych měl ... no záleží. Můžu si nechat i JPY nebo chci jen EURO. Japoncům se to pak převede do EUR mínus poplatky.

docs.stripe.com/currencies

docs.stripe.com/payments/currencies/localize-prices

pep.paypal.com/in/business/paypal-business-fees

Mimo to bych kontaktoval účetní. Určitě se bude líbit mít třeba 10-15 měn rozházených po světě. Pokud je to one men show začne:
1) řvát
2) utíkat
3) řekne ok - ale neví co dělá.
U trojky pak jsou pak pěkné zprávy co vydává FÚ. Vždy jsou tam nějaké perly. Zvlášť když se to objeví po čase.
Poděkovali: Leoš

17. zář 2025 22:20 - 17. zář 2025 22:24 #150682
Odpověď od H13
Admin
U PayPalu si můžeš otevřít více měn a přijímat ve více měnách, ale nedává to smysl, protože nakonec vše převádíš na koruny.

Ale aby to bylo důvěryhodnější,přijímáš např. v EUR a USD a pak převádíš na český účet v CZK (nelze z PayPal EUR na tvůj bankovní EUR účet).

Účetně je to takové zajímavé, např. 200EUR na Paypalu chceš převést do své české banky - tak si připrav 5 účetních záznamů :-)

1) peníze na cestě / EUR PayPal
2) CZK PayPal / peníze na cestě (Paypal převádí peníze na CZK účet na PayPalu a teprve pak až na CZK účet v bance)
3) peníze na cestě / CZK PayPal
4) CZK v tvé bance / peníze na cestě
5) kurzová ztráta (kvůli velmi nevýhodnému PayPal kurzu nemůže dojít ke kurzovému zisku)

(bavíme se o hromadném převodu na CZK banku, každá samotná transkace se pak účtuje jedním zápisem např. EUR PayPal / výnosy plus jednou měsíčně např. zaúčtování nákladů za poplatky náklady / EUR PayPal)

Zákazníci, co mají EUR, USD a CZK, platí standardně, uživatelům, kteří mají jinou měnu, těm se automaticky jejich měna převede na tebou vybraný hlavní účet - např. EUR PayPal. 

Tedy na PayPalu vlastně akceptuješ jakoukoliv měnu, pokud ji neveděš, měna zákazníka se převede na tvůj hlavní účet.

18. zář 2025 01:37 #150684
Odpověď od Cony
Moderátor
:) hezky je tu živo. 

Co se týče počtu platebních metod, zde bych souhlasil s Xunilem. Z hlediska zákazníka moc možností na výběr může být kontraproduktivní. Navíc taky záleží co se prodává, pokud je to shop pro Geeky, tak snad, pokud je to shop pro "důchodce" tak max. jedna, dvě možnosti... 
Z hlediska provozovatele shopu, mít hodně platebních metod znamená hromadu problémů kolem spravování všech možných platebních bran, vybírání peněz z nich, placení poplatků, zadržování peněz (protože na jednom z těch serverů mám třeba jen 100EUR a výběr je zpoplatněn) atd...
Z hlediska admina je super mít hromadu platebních pluginů, mám co nabídnout zákazníkovi a nemusím nic vymýšlet.
Z hlediska vývojáře je to taky super, přesvědčím tím admina, aby použil můj shop.

Co se týče počtu měn, z důvodů co psal Xunil i Honza, zde bych se držel naprostého minima, tj. jen EUR, popř. CZK. Všechny ostatní měny se převedou na účtu zákazníka a já už mám jen tyto dvě měny, účetně o hodně jednodušší. Paypal může fungovat jako multiměnový účet, nevím jak ostatní platební brány, ale myslím, že je to dnes už běžným zvykem.
U těch účetních operací jsi Honzo ještě zapomněl na zaúčtování strženého poplatku PayPal, ale to je asi u všech platebních bran, zákazník zaplatí 100EUR, ale na účet dorazí jen 95, protože si brána svůj poplatek rovnou strhne.

Paypal - zkušenosti mám z US, tam je Paypal považován opravdu za jednu z nejdůležitějších platebních metod. Setkal jsem se s názorem (Američana), že mít na shopu platbu kartou je podezřelé, daleko lepší je Paypal (u nás je to tak trochu naopak, Paypal mi přijde že je vnímán jak řešení pro Geeky, nebo "to nejjednodušší"). Na druhou stranu třeba Indonésie má hromadu svých lokálních platebních metod a ani PayPal ani např. GooglePay tam vůbec nefunguje. Když jsem si chtěl jen dobít kredit do mobilu, tak oficiální aplikace jednoho z největších operátorů nenabízela ani jedno z toho, musel jsem požádat místní, aby mi to zaplatili a dát jim to cash :) Takže s tou globálností bych taky byl opatrný, Asie je dnes polovina světového trhu, a myslím, že tam zrovna Paypal nejede moc nikde...

Ale Leoši, NENECH SE ODRADIT, práce a papírování kolem toho je dnes bohužel dost, ale vyřešili to jiní, zvládneš to taky...

18. zář 2025 10:31 #150687
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Všem moc díky za podnětnou diskuzi :-)
Zatím to mám jen v čistě teoretické rovině snu. Tak zjišťuji, že existují i temná zákoutí podnikání. Snad se tam jednou odvážím...