Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Membership Pro - dotaz na praktické zkušenosti
měl bych pár základních otázek na toto rozšíření, které nějak neumím vyčíst z jeho dokumentace. Pokud zde je někdo, kdo toto rozšíření používá, budu moc vděčný za info.
Chtěl bych docílit této funkčnosti:
Přístup do placené sekce webu - na základě zaplacení ročního poplatku bude umožněno přihlášení do placené sekce. Po vypršenípředplatného se přístup zruší. Toto vše komponenta umí, to chápu.
Platby - potřebuji vysvětlit, jakou platební službu, bránu nebo banku zvolit, když by přístupy na web a možnost zaplacení byly možné z 25 zemí. Potřebuji aby byl automatický proces - přijatá platba = odeslání přístupových údajů do placené sekce webu. Nechci aby administrátor musel ručně kontrolovat zda platba proběhla a potvrzovat to.
Nějak jsem se zamotal v tom, jaké jsou rozdíly jednotlivých platebních bran jako např. PayPal apod. Jak takovou bránu navázat na účet v bance? Je to vůbec potřeba?
Je toho na trhu mraky a já jsem ztracený už v pojmech této problematiky.
Stačí mi nějaké stručné vysvětlení, případně nějaký dobrý text, který mi to objasní. Nebo nejlépe osobní zkušenosti s takovým systémem. Výhody, nevýhody atd.
Moc děkuju všem, kteří budou ochotni něco napsat
Leoš
Používali jsme kdysi pro Vydavatelství Burda Publishing, NejPes a EasyRedmine aplikaci od RSJoomla - RSMembership PRO, pro který jsme naprogramovali i platební bránu Gopay.
Možná by to chtělo se ptát na konkrétní otázky, z toho textu mi moc není jasné o čem bych měl psát...
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Upřesním to: dnes jsem se tomu ještě věnoval a zjistil jsem - nevím zda to je správně - že mohu použít pro tuto komponentu platební bránu . např. STRIPE, kterou vývojáři komponenty podporují.
Otázka: např. si vyberu platební bránu Stripe, domluvím si s nimi podmínky použití a podepíšu smlouvu, tak se takové brány chovají podobně jako platební brány, kde platím kreditní kartou? TZN. mám tam nějaký admin přístup pro kontroly plateb? Umí poslat komponentě info, že platba proběhla OK a systém může poslat přístupové údaje zákazníkovi? Zde si myslím, že ANO, když vývojáři implementují tyto brány jako plugin ke komponentě. Jen se chci ujistit, že to chápu dobře.
A pak jsem se ještě dočetl, že si mohu z té platební brány z administrace posílat utržené peníze na svůj bankovní účet, např. 1x měsíčně.
Je to tak? Pochopil jsem to dobře? Je Stripe dobrá volba? Máte nějaké jiné zkušenosti?
Moc díky za rady a omlouvám se, jestli to píšu blbě, cítím se v této problematice jako v temném lese bez baterky ...
např. si vyberu platební bránu Stripe, domluvím si s nimi podmínky použití a podepíšu smlouvu, tak se takové brány chovají podobně jako platební brány, kde platím kreditní kartou?
A ano, měl by poskytnout veškeré výhody platební brány, včetně přehledů, odeslání peněz a další.
Dá se uvažovat o naprogramování jiné platebná brány (ComGate, Gopay,...), ale pokud funguje Stripe, je to nejrychlejší řešení.
Cony napsal: Membership Pro má v základu tuším také PayPal, tak to by mohla být varianta.
Záměrně jsem o ní nepsal:p
Paypal je drahý na poplatky, jeho pořízení na firemní účet v současnosti znamená více papírů než užitek a jsou schopni účet zablokovat po dosažení určitého obnosu a musí se dokazovat že nejde o praní peněz a strašně dlouho pak trvá než účet odblokuji
A to opravdu necheš - mít tam 3 000 EUR zablokovaných celý rok bez možnosti si to převést na svůj účet...
U nás při registraci např.GoPay si prověřuje e-shop zda nespadá do:
Seznam zakázaných kategorií
help.gopay.com/cs/tema/cenik-a-obchodni-...zakazanych-kategorii
nebo
Seznam rizikových kategorií
help.gopay.com/cs/tema/cenik-a-obchodni-...rizikovych-kategorii
V rizikových je i " Předplatné"
Mají své metody, ne že jen mrknou do kategorií.
U PayPal si prostě založíte účet nahodíte na web a případné problémy se řeší později kdy dochází k prověřování.
u GoPay si počkáte na začátku a ne jeden e-shop zamítnou.
Ostatně mají v podmínkách
Podmínky
Bod 7.2, 7.3 a 7.5
Čistě teoreticky:
- budu mít web, který bude nabízet nějakou formu předplatného na rok. Mělo by to být přístupné celosvětově. Ty platby zákazníků z různých zemí by šli přes Stripe, který spolupracuje s Membership Pro.
Zajímá mě ta automatizace, abych nemusel jako admin dohledávat kdo zaplatil a kdo ne. Po úspěšně proběhlé platbě by měl Stripe poslat do Membership Pro info a ten pošle zákazníkovi přístupové údaje.
Tak to píšou i v dokumentaci Membership Pro ale já nemám zatím žádné zkušenosti s podobnými službami jako např. Stripe.
Co vy na to?
Stripe ano, ale rozhodně v kombinaci minimálně s PayPalem. O PayPalu si můžeme myslet cokoliv špatného: vysoké poplatky, vysoké poplatky za převod měn, minimální podpora, atd. prostě samá negativa, jenže bohužel je to nejvíce dostupná a používaná globální platební brána.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Stripe je myslím také poměrně používaný, zas bych to nepřekombinovával a spíš se omezil na jeden způsob platby.
Obecně všechny tyhle platební brány fungují na principu - objednáš - zaplatíš - eshop ihned dostává info o provedené platbě, tzn. zákazník hned má přístup do sekce co si zaplatil. Pro Membership ideální. V adminu je pak jasně vidět přehled uskutečněných a zaplacených objednávek, tzn. není se třeba o nic starat.
Teda až na účetnictví, pokud se nepletu, bude to prodej služeb mimo ČR, tzn. v rámci EU MiniOneStopShop a přihlášení se k DPH, mimo EU sledovat, jestli není potřeba registrace v dané zemi. Často až neřešitelný problém, pokud máte od zákazníka jen jeho email a jméno (což u členství předpokládám)
Cony napsal: Obecně všechny tyhle platební brány fungují na principu - objednáš - zaplatíš - eshop ihned dostává info o provedené platbě, tzn. zákazník hned má přístup do sekce co si zaplatil. Pro Membership ideální. V adminu je pak jasně vidět přehled uskutečněných a zaplacených objednávek, tzn. není se třeba o nic starat.
A jsme u otázky, kterou často diskutujeme v rámci Phoca Cart. Zda do Phoca Cart nepřidat jednoduchou formu membershipu/předplatného, což by velmi zjednodušeně znamenalo:
- přidat nový typ produktu pro membership
- objednávku, platbu, správu objednávky už Phoca Cart má (stripe i paypal, eshopy standardně mají na výběr více platebních metod, proč třeba neplatit klidně i převodem, když by to zákazník upřednostňoval)
- přidal by se seznam zákazníků a datum pro membership (tedy zobrazení, do kdy je předplatné aktivní)
- plus nějaká jednoduchá vlastnost přesunutí zákazníka po zaplacení do jiné Joomla skupiny (když by se Joomla skupiny používali k přístupu k obsahu)
- plus nějaký lazy cron s odesíláním informací pro zaplacení prodloužení předplatného zákazníkovi.
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Jako příjemce peněz se můžete snadno dostat do velkého problému. Jako nikomu nepřeju aby mu kdokoli zadržoval peníze ale ani 1000 slov nepomůže a nejlepší je vlastní zkušenost. Nebudete první ani poslední. A víte co máte na druhé straně? v lepším případě automat. V horším pán (nechci se dotknout jedné země která má support asi jako zaměstnání č.1) vám oznámí zamítnuto. Důvod? Náprava? Právo?
Proto bych třeba PayPal jako příjemce peněz nikdy nepoužil. Jen si tipněte jak dlouho může PayPal zadržovat peníze které potřebujete aby jste mohli zaplatit dodavatelům (najdete to v podmínkách).
pro zákazníka je to celkem jedno (ten chce jen rychle zaplatit a pokud možno přes nějakou důvěryhodnou službu ideálně Apple Pay). Pro prodejce je to peklo.platební metody, čím více, tím lépe
Je to asi stejné jako mít všechny dopravce. Možná pro zákazníka ok ale jako prodejce chceš mít jen jednoho.
Ne prostě nechceš řešit jako prodejce x dopravců a y platebních možností.
Ano pokud mám např. nějaké rozšíření který vytváří někdo kdo má na webu support@rozsireni.com bez jména bez všeho... a má platební metodu PayPal tak můžete být v klidu, jelikož on tahá za kratší konec.
Pokud budu vývojář mám asi tendenci dát tam všechny dopravy a platby na světě pokud to jde - ať si e-shop(prodejce) vybere co mu vyhovuje.
A je to tu
Nejnovější příspěvky