Joomla 5.3 (17 dub 2025)
15. dubna 2025 byla oficiálně vydána nová verze populárního CMS Joomla – verze 5.3. Tato aktualizace přináší celou řadu vylepšení, vyšší bezpečnost a lepší výkon.
Phoca Cart - číslování faktur - MĚSÍČNĚ/ROČNĚ - FAKTURA na záladě statusu
28. bře 2020 14:38 - 28. bře 2020 14:40 #141979
Mám spíš obecný dotaz k číslování faktur. Posloupnost jsem si nastavil s OrderId. Mám ale problém se stornovanou fakturou a výpadku jednoho čísla v číslování faktur.
Buď to budu faktury vytvářet manualně a číslo faktury napíšu ručně podle předchozí.
nebo budu ručně vytvářet opravné daňové doklady k vydaným fakturám.
nebo k objednávce, faktuře a dodacímu listu automaticky generovat opravný daňový doklad? Nebo číslovat až dokončený faktury?
Což ani jedna z variant mě nepřijde úplně dobrá. Hledal jsem nějaký řešení jak to dělají ostatní a nenašel jsem nic.
Buď to budu faktury vytvářet manualně a číslo faktury napíšu ručně podle předchozí.
nebo budu ručně vytvářet opravné daňové doklady k vydaným fakturám.
nebo k objednávce, faktuře a dodacímu listu automaticky generovat opravný daňový doklad? Nebo číslovat až dokončený faktury?
Což ani jedna z variant mě nepřijde úplně dobrá. Hledal jsem nějaký řešení jak to dělají ostatní a nenašel jsem nic.
28. bře 2020 19:55 #141981
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13

Admin
Vše probíhá na základě "auto increment" - tedy databáze automaticky přidává nové číslo, pokud se nějaké smaže, není nahrazeno.
Představ si, že by jsi měl fakturu číslo 99, poté by jsi vytvořil dalších 100 faktur a poté by jsi stornoval fakturu číslo 85. Pokud by jsi chtěl zachovat posloupnost, znamenalo by to, že faktura č. 86 by byla 85, 87 by byla 86, atd. A takto by jsi přečíslovávál až do poslední faktury 199. Což asi nedává smysl.
Spíš bych volil nějaký storno doklad, vrubopis, dopropis, a podobné.
Jinak ano, faktury se v Phoca Cart dají číslovat manuálně, tedy pokud jich není hodně, lze to řešit i takto
Představ si, že by jsi měl fakturu číslo 99, poté by jsi vytvořil dalších 100 faktur a poté by jsi stornoval fakturu číslo 85. Pokud by jsi chtěl zachovat posloupnost, znamenalo by to, že faktura č. 86 by byla 85, 87 by byla 86, atd. A takto by jsi přečíslovávál až do poslední faktury 199. Což asi nedává smysl.
Spíš bych volil nějaký storno doklad, vrubopis, dopropis, a podobné.
Jinak ano, faktury se v Phoca Cart dají číslovat manuálně, tedy pokud jich není hodně, lze to řešit i takto
28. bře 2020 20:39 - 28. bře 2020 20:46 #141983
Odpověď od Terei

Uživatel
Jasně tomu rozumím, používat čísla zpětné nelze kvůli zachování číselne řady a datumu.
Šlo mě jen o návrh zlepšení do dalších verzí. Kdyby se třeba faktury cislovaly podle poslední vydané faktury a faktury se vydali až po statusu dokončené. Ale jelikož jsem nikdy e-shop neměl a vydávám max 50 faktur měsíčně, tak to do teď dělám manuálně. Možná moc stresuju a těch storno objednávek před zaplacením bude minimum.
Není na to nějakej indentifokator jako {lastinvoicenumber} s tím, že by se faktura vystavila až po stavu dokončené. Pak by to sice nesedelo s číslem objednávky, ale těch opravných daňových dokladů by bylo jistě míň
Nic z toho není nutný, jen k zamyšlení.
Šlo mě jen o návrh zlepšení do dalších verzí. Kdyby se třeba faktury cislovaly podle poslední vydané faktury a faktury se vydali až po statusu dokončené. Ale jelikož jsem nikdy e-shop neměl a vydávám max 50 faktur měsíčně, tak to do teď dělám manuálně. Možná moc stresuju a těch storno objednávek před zaplacením bude minimum.
Není na to nějakej indentifokator jako {lastinvoicenumber} s tím, že by se faktura vystavila až po stavu dokončené. Pak by to sice nesedelo s číslem objednávky, ale těch opravných daňových dokladů by bylo jistě míň
Nic z toho není nutný, jen k zamyšlení.
28. bře 2020 23:12 #141984
Odpověď od Cony

Moderátor
Obecně je číslování faktur úplně jedno, jak jede. Nikde v zákoně není číslování nijak předepsáno, takže když si budete číslovat třeba 10, 20, 15, 18 je to úplně jedno, a dokud je faktura jednoznačně identifikována, nikdo nemůže nic říct (i když někteří auditoři jsou z toho běsní
).

28. bře 2020 23:30 #141987
Odpověď od H13

Admin
Osobně si myslím, že následující případ se v praxi stává často:
- vydám fakturu 00011
- poté fakturu 00012
- poté fakturu 00013
Se zákazníkem s fakturou 00012 se nějak nedohodnu a prostě nezbude nic jiného než fakturu zrušit/smazat.
Tím pádem vznikne "neposloupnost" ... faktury: 00010 00011 00013 00014
Pokud si člověk dá tuto informaci do účetnictví, a při nějaké kontrole prostě vysvětlí, proč daná faktura byla zrušena/smazána, nevidím v tom žádný problém.
Já sám jsem v zákonech nikde nenašel zmínku o posloupnosti, stejně tak jsem nikde u tvrzení o tom, že posloupnost je nutná, nenašel žádný odkaz na nějaký zákon. To samozřejmě ale neznamená, že takové ustanovení neexistuje. Pokud by někdo takové ustanovení znal, byl bych rád za odkaz.
- vydám fakturu 00011
- poté fakturu 00012
- poté fakturu 00013
Se zákazníkem s fakturou 00012 se nějak nedohodnu a prostě nezbude nic jiného než fakturu zrušit/smazat.
Tím pádem vznikne "neposloupnost" ... faktury: 00010 00011 00013 00014
Pokud si člověk dá tuto informaci do účetnictví, a při nějaké kontrole prostě vysvětlí, proč daná faktura byla zrušena/smazána, nevidím v tom žádný problém.
Já sám jsem v zákonech nikde nenašel zmínku o posloupnosti, stejně tak jsem nikde u tvrzení o tom, že posloupnost je nutná, nenašel žádný odkaz na nějaký zákon. To samozřejmě ale neznamená, že takové ustanovení neexistuje. Pokud by někdo takové ustanovení znal, byl bych rád za odkaz.
29. bře 2020 03:19 #141988
číslovat lze opravdu libovolně a žádný zákon posloupnost neukládá. Ale musí v tom být vždy nějaká logika, aby bylo jasné, že nic nechybí nebo není duplicitní.
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong

Moderátor

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.