Povolení parametru v URL

rmaslo
29. říj 2020 18:51 #143111
Předem se omlouvám, je-li můj dotaz naivní, jsem sice programátor v PHP ale Joomlu nijak neznám.
Podle článku www.joomlaportal.cz/tipy/625-jak-vlozit-vlastni-kod-do-clanku se mi podařilo vytvořit modul, ten dát do článku a tento článek mi administrátorka dala na nějakou speciální stránku. Vše ok.
Nicméně já bych ve svém kódu potřeboval získat parametr z URL. Bohužel pokud zadám adresu ve tvaru www.firma.cz/xxxxx?id=nn tak přesměrování mi vše za otazníkem vymaže a pak samozřejmě z $_GET nic nezjistím. Lze toto někde povolit?
Díky všem za odpovědi

PS: Verze: 3.9.22

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.

Odpověď od H13
30. říj 2020 12:26 - 30. říj 2020 12:27 #143112
Ahoj,

otázka je, jaký přesměrování?

Je to plugin nebo modul? (plugin je většinou část nějakého řetězce, co se dává do článku a spouští se jen ve článku, zatímco modul bývá např. po stranách, nahoře, dole na všech stránkách - typicky menu)

Pokud Joomla! dostane nějakou URL, nedochází k přesměrování, to jen v případech, kdy se jedná o nějaký úkol - jako je např. uložení, smazání, atd. V tom případě Joomla! controller dostane parametry z GET (případně z POST), nějak je zpracuje a teprve pak přesměrovává většinou na původní stránku.

Pokud tedy existuje nějaký odkaz na článek v Joomle!, primárně k žádnému přesmeřování nechodází.

Phoca Gallery - http://www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie (Joomla!)
Phoca Guestbook - http://www.phoca.cz/phocaguestbook - kniha návštěv (Joomla!)
Phoca Download - http://www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů (Joomla!)
Phoca Cart - http://www.phoca.cz/phocacart - e-shop,...

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.

Odpověď od rmaslo
30. říj 2020 16:07 #143113
Máte pravdu. Toto fórum je předpokládám také psané v Joomla a když do URL zadám třeba:
www.joomlaportal.cz/forum-posledni-temata?blbleble=15
tak tam to blebleble zůstane.

Ovšem u mne:
www.zoopraha.cz/jak-pomoci/vstupenka-na-lepsi-casy?blbleble=15
se to přesměruje a parametr blebleble zmizí.

Takže to není defaultní vlastnost Joomla a já musím zjistit, kdo tam co kdy zapnul. Děkuji za informace, aspoň vím jakým směrem pátrat.

Jinak podle mne je to modul a je vloženo do článku pomocí {loadposition xxxx}, ale to podle mne asi nehraje žádnou roli, protože se to takto chová na celém webu.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.

Odpověď od H13
30. říj 2020 16:59 - 30. říj 2020 17:00 #143114

rmaslo napsal: Jinak podle mne je to modul a je vloženo do článku pomocí {loadposition xxxx}, ale to podle mne asi nehraje žádnou roli, protože se to takto chová na celém webu.


Ano, to je taková kombinace pluginu a modulu, ale na ty parametry to vliv nemá.

Začal bych pátrat u .htaccess a pak se podíval, jestli náhodou v Joomle! není nějaká komponenta na přesměrování.

Dokázal bych si představit, že se ta proměna děje v .htaccess, kdy dochází k přesměrování z http na https verzi (možná tam nějak dochází k useknutí parametrů) ... ale těžko říct.

Phoca Gallery - http://www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie (Joomla!)
Phoca Guestbook - http://www.phoca.cz/phocaguestbook - kniha návštěv (Joomla!)
Phoca Download - http://www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů (Joomla!)
Phoca Cart - http://www.phoca.cz/phocacart - e-shop,...

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.

Odpověď od rmaslo
11. lis 2020 15:29 - 11. lis 2020 15:30 #143195
Zdravím, v .htaccess to není. Chvilku mi to trvalo, protože je tam v .htaccess docela dost věcí a furt jsme si tím nebyl zcela jistý. Nakonec jsem si na chvilku změnil index.php a udělal si v něm logování přicházejícího $_GET a teď mohu na 100% tvrdit, že to do index.php šlo a teprve pak nastalo přesměrování.
Jinak, to kde to je jsem nenašel. Ale už jsme to obešel. Ten parametr má sloužit k tomu, aby se na nějakém formuláři předvybralo nějaké zvíře z komba. Tj. když přijde ?zvire=555 tak jsme chtěl na serveru v příslušném <OPTION> nastavit "selected".
Obešel jsem to tak, že místo ?zvire=555 si tam nechávám posílat #zvire-555. Kotva projde a já to pak rozparsuju a selectnu v javascriptu.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.

Odpověď od Cony
11. lis 2020 17:26 #143196
Nepoužíváte Artio JoomSef, nebo nějakou jinou "vychytávku" na SEF? Pokud ano, hledal bych tam. Joomla v jádru toto sama o sobě nedělá.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se nebo Vytvořit účet.