GDPR a souhlas s Cookies
11. dub 2019 11:49 #139844
Snažil jsem se najít řešení na webech i ve fóru, ale neuspěl jsem. tak mne nekamenujte, pokud to zde někde už komplexně probráno bylo. Ale vždy když jsem něco nainstaloval, neběželo to tak, jak by mělo.
Hledám řešení pro eshop Joomla 3.9.5. VM (zatím 3.2.12) a to tak, abych splnil zákon ohledně GDPR a cookies.
Hledám cestu nejmenšího odporu, tedy nějakou základní implementaci. Adresář je čistý, takže to neřeším zpětně, ale jen pro nové zákazníky.
Nevyhýbám se ani řešení za (jednorázovou) úplatu, ale chci to co nejjednodušší, ideálně v češtině a takové, co se po další aktualizaci nezhroutí.
Určitě to řešila spousta lidí, dokážete mi s tím někdo poradit?
Jde mi jen o to nastavení, omáčku kolem nesmyslného GDPR jsem už četl asi 10x
Děkuji předem
Hledám řešení pro eshop Joomla 3.9.5. VM (zatím 3.2.12) a to tak, abych splnil zákon ohledně GDPR a cookies.
Hledám cestu nejmenšího odporu, tedy nějakou základní implementaci. Adresář je čistý, takže to neřeším zpětně, ale jen pro nové zákazníky.
Nevyhýbám se ani řešení za (jednorázovou) úplatu, ale chci to co nejjednodušší, ideálně v češtině a takové, co se po další aktualizaci nezhroutí.
Určitě to řešila spousta lidí, dokážete mi s tím někdo poradit?
Jde mi jen o to nastavení, omáčku kolem nesmyslného GDPR jsem už četl asi 10x

Děkuji předem
11. dub 2019 13:34 #139847
Odpověď od Cony

Moderátor
GDPR zaškrtávátko lze ve VM pořešit jednoduše přidáním dalšího uživatelského pole (Jako je např. Poznámka k objednávce).
Poděkovali: Petr Tryščuk
11. dub 2019 14:58 #139848
Odpověď od Petr Tryščuk
Uživatel
Přiznám se, že v té nové Joomle ani VM se moc nevyznám.
Mohu poprosit o návod, kde to přesně najdu?
Mohu poprosit o návod, kde to přesně najdu?
11. dub 2019 15:04 #139849
Odpověď od Cony

Moderátor
Virtuemart - Konfigurace - Pole zákazníka
11. dub 2019 16:04 #139852
Odpověď od Petr Tryščuk
Uživatel
Jsem to ale vůl, jsem si mohl ušetřit týdny trápení 
Ještě se chci zeptat na ty Cookies, dělal někdo ten souhlas, případně je někde seznam které Cookies se zpacovávají v VM? Pro souhlas s GDPR je dobré to mít přesně definované.

Ještě se chci zeptat na ty Cookies, dělal někdo ten souhlas, případně je někde seznam které Cookies se zpacovávají v VM? Pro souhlas s GDPR je dobré to mít přesně definované.
11. dub 2019 16:25 #139853
Odpověď od Cony

Moderátor
Pro GDPR jsou podstatné ty Cookies, které VM v základu nijak nezpracovává, tj. Google Analytics, Adwords, různý remarketingy, retargetingy a podobný marketingový udělátka... Otevřete si konzoli vývojáře (F12) a uvidíte co máte za cookies.
11. dub 2019 16:34 #139854
Odpověď od Petr Tryščuk
Uživatel
Díky.
Mohu mít ještě dotaz. Když vložím pole zákazníka jako checkbox (políčko - sinhle select), tak funkci sice splním (zákazník to musí zakliknout), ale text se objeví jen v rámečku, jen když myš podržím nad Souhlasem.
Navíc je to omezeno nedostatečným počtem znaků.
Neexistuje nějaké elegantnější řešení?
Mohu mít ještě dotaz. Když vložím pole zákazníka jako checkbox (políčko - sinhle select), tak funkci sice splním (zákazník to musí zakliknout), ale text se objeví jen v rámečku, jen když myš podržím nad Souhlasem.
Navíc je to omezeno nedostatečným počtem znaků.
Neexistuje nějaké elegantnější řešení?
11. dub 2019 17:04 #139855
Odpověď od Petr Tryščuk
Uživatel
Tak k tomu Cookies jsem původně špatně hledal, je to případně zde: pokud by to někdo jako já nemohl na poprvé najít 
www.joomlaportal.cz/forum/71-joomla-3-0-...e-o-povoleni-cookies

www.joomlaportal.cz/forum/71-joomla-3-0-...e-o-povoleni-cookies
11. dub 2019 17:19 #139856
Odpověď od Cony

Moderátor
Osobně jsem řešil úpravou šablony. Zřejmě ale lze najít i hotové řešení, pohledejte JED. Některé pluginy na One Page Checkout mají v sobě také nějakou podporu.Petr Tryščuk napsal: Neexistuje nějaké elegantnější řešení?
11. dub 2019 18:13 - 11. dub 2019 18:41 #139857
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
OPC od Rupostel tento checkbox má již dva roky pro italské zákony, takže pokud používáte OPC od Rupostelu, jen si to nastavíte v administraci.
Další aplikaci, kterou používáme je
storejextensions.org/extensions/gdpr.html
která obsahuje funkci anonymize a má v sobě tendenci vytvářet checkboxy u každého formuláře co najde na webu pomocí interních JS - osobně jsem tuto funkci raději vypnul (nedá se pak nastylovat a umístit tam kde ji chci mít), využíváme jen cookie modul a doprogramovali jsme funkci GDPR ji do Virtuemartu manuálně, dle přání klientů=>
1. Samostatný souhlas:
Zduplikovali jsme funkci ve VM, která vytváří souhlas s obchodními podmínkami == zásah do core VM a vytvořili duplicitní funkci pro GDPR včetně všech věcí okolo
2. Souhlas v rámci obchodních podmínek (alá bata.cz):
upravili jsme jazykovou konstantu pro odkaz na obchodní podmínky a do ní přidali odkaz na GDPR článek
Tohle asi bude pro Vás nejjednodušší, pro právníky možná neakceptovatelné, bohužel zákazníci na tom trvali
Další co používáme je aplikace od Joomlart:
www.joomlart.com/joomla/extensions/ja-joomla-gdpr-extension
která navíc řeší automatické emaily, dotazy klientů na archivovaná data, automatické žádosti na vymazání dat atd. atd.
Další aplikaci, kterou používáme a která dělá v podstatě to co my manuálně, ale na nových eshopech (myšleno ne na VM1.19, VM2.X) je
aplikace od Virtueplanet:
www.virtueplanet.com/extensions/privacy-policy-for-virtuemart
Když udělám resume:
GDPR a Virtuemart (seřazeno dle náročnosti použití):
1. Jednoduchá úprava obchodních podmínek v rámci override jazykové konstanty Souhlasu obchodních podmínek
2. OPC Rupostel - již existuje funkční řešení
3. Virtueplanet
4. Složitější úprava přidání duplicitní funkce pro GDPR do core kódu VM
5. JA GDPR, která řeší i automatické věci okolo
Jiné možnosti jsem nehledal a netestoval, kromě další aplikace, které jsme si koupili:
- GDPR od Richiho - www.richeyweb.com/software/joomla/134-gdpr-bundle
Další aplikaci, kterou používáme je
která obsahuje funkci anonymize a má v sobě tendenci vytvářet checkboxy u každého formuláře co najde na webu pomocí interních JS - osobně jsem tuto funkci raději vypnul (nedá se pak nastylovat a umístit tam kde ji chci mít), využíváme jen cookie modul a doprogramovali jsme funkci GDPR ji do Virtuemartu manuálně, dle přání klientů=>
1. Samostatný souhlas:
Zduplikovali jsme funkci ve VM, která vytváří souhlas s obchodními podmínkami == zásah do core VM a vytvořili duplicitní funkci pro GDPR včetně všech věcí okolo
2. Souhlas v rámci obchodních podmínek (alá bata.cz):
upravili jsme jazykovou konstantu pro odkaz na obchodní podmínky a do ní přidali odkaz na GDPR článek
Tohle asi bude pro Vás nejjednodušší, pro právníky možná neakceptovatelné, bohužel zákazníci na tom trvali
Další co používáme je aplikace od Joomlart:
www.joomlart.com/joomla/extensions/ja-joomla-gdpr-extension
která navíc řeší automatické emaily, dotazy klientů na archivovaná data, automatické žádosti na vymazání dat atd. atd.
Další aplikaci, kterou používáme a která dělá v podstatě to co my manuálně, ale na nových eshopech (myšleno ne na VM1.19, VM2.X) je
aplikace od Virtueplanet:
www.virtueplanet.com/extensions/privacy-policy-for-virtuemart
Když udělám resume:
GDPR a Virtuemart (seřazeno dle náročnosti použití):
1. Jednoduchá úprava obchodních podmínek v rámci override jazykové konstanty Souhlasu obchodních podmínek
2. OPC Rupostel - již existuje funkční řešení
3. Virtueplanet
4. Složitější úprava přidání duplicitní funkce pro GDPR do core kódu VM
5. JA GDPR, která řeší i automatické věci okolo
Jiné možnosti jsem nehledal a netestoval, kromě další aplikace, které jsme si koupili:
- GDPR od Richiho - www.richeyweb.com/software/joomla/134-gdpr-bundle
11. dub 2019 20:48 #139862
kdo to neví, tak google aqnalytics je třeba volat s anbonymní IP, jinak může být s GDPR problém
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
Cony napsal: Pro GDPR jsou podstatné ty Cookies, které VM v základu nijak nezpracovává, tj. Google Analytics, Adwords, různý remarketingy, retargetingy a podobný marketingový udělátka... Otevřete si konzoli vývojáře (F12) a uvidíte co máte za cookies.
kdo to neví, tak google aqnalytics je třeba volat s anbonymní IP, jinak může být s GDPR problém
Code:
gtag('config', 'UA-8xxxxxxx-1', {anonymize_ip: true});
11. dub 2019 22:56 #139868
Ano tohle řeší:
Je to obdoba profesionálního řešení např. - www.cookiebot.com/en/ , které používá velmi mnoho velkých společností
Ano, tohle ale platí jen pokud nepoužijete již výše uvedené rozšíření, které to řeší za zákazníkův prohlížeč.
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Cony napsal: Pro GDPR jsou podstatné ty Cookies, které VM v základu nijak nezpracovává, tj. Google Analytics, Adwords, různý remarketingy, retargetingy a podobný marketingový udělátka... Otevřete si konzoli vývojáře (F12) a uvidíte co máte za cookies.
Ano tohle řeší:
Je to obdoba profesionálního řešení např. - www.cookiebot.com/en/ , které používá velmi mnoho velkých společností
Ernst napsal: kdo to neví, tak google aqnalytics je třeba volat s anbonymní IP, jinak může být s GDPR problém
Ano, tohle ale platí jen pokud nepoužijete již výše uvedené rozšíření, které to řeší za zákazníkův prohlížeč.
11. dub 2019 23:52 #139871
ano, tohle rozšíření toho umí hodně a používám ho od počátku, co ho autor vytvořil, dokonce jsme spolu něco ladili a testovali
Ne každý ho však potřebuje, většinou stačí GDPR v joomle a doplnit ho do některých komponent, než je autoři vybaví používáním v joomle vestavěném GDPR
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
Ano tohle řeší:
ano, tohle rozšíření toho umí hodně a používám ho od počátku, co ho autor vytvořil, dokonce jsme spolu něco ladili a testovali
Ne každý ho však potřebuje, většinou stačí GDPR v joomle a doplnit ho do některých komponent, než je autoři vybaví používáním v joomle vestavěném GDPR
12. dub 2019 00:47 #139873
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Joomla25 taky?
tuty ne
tuty ne

12. dub 2019 09:22 #139875
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
to je zbytečný dotaz, většina ví, že v základu pracuje joomla s GDPR od verze 3.9