Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Je aktualizace Joomly nutná?

11. říj 2018 14:06 - 21. říj 2018 22:35 #137217
Je aktualizace Joomly nutná? od Kateřina
Uživatel
Dobrý den,
v administraci Joomly už mi nějakou dobu svítí varování "aktualizujte na 3.8.13.". V administraci jsem se ale dočetla, že má nainstalovaná Jommla má verzi 3.8.2. Něco tedy není v pořádku. Můžete mi prosím někdo poradit, jestli tedy mám aktualizaci provést nebo ne?
Moc děkuji za rady a přeji pěkný den! K.
Přílohy:

11. říj 2018 14:20 - 11. říj 2018 14:20 #137218
Odpověď od Cony
Moderátor
Obecně ano, rozhodně je lepší mít Joomlu aktuální. Zde naleznete seznam verzí s popisem, co aktualizace mění, nebo opravuje, mezi verzí 3.8.2 a 3.8.13 je opraveno několik bezpečnostních problémů.

Před aktualizací ale určitě web zazálohujte, může se stát, že některé z rozšíření není s novou verzí kompatibilní, i když v tomto případě by to mělo být s největší pravděpodobností v pořádku.
Poděkovali: Kateřina

12. říj 2018 11:36 #137239
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Osobně své Joomla weby upgraduju vždy s nějakým zpožděním. Občas je v nové aktualizaci bug a pak je třeba lepší počkat. Doporučuji vždy nejprve zálohovat, pak upgradovat všechny komponenty, moduly, pluginy a až nakonec Joomlu.

Pokud nejsi s verzemi nějak moc extra pozadu, myslím, že se nic moc nestane. Popisovaný problém třeba zmizí sám v nějaké další verzi.

Škoda, že doposud pro Joomlu neexistuje, pokud vím, nějaké jednoduché a pro laiky dostupné řešení pro úplně automatické a bezplatné aktualizace.

MaK.

--- -- -
Poděkovali: Kateřina

12. říj 2018 14:08 #137242
Odpověď od H13
Admin

Škoda, že doposud pro Joomlu neexistuje, pokud vím, nějaké jednoduché a pro laiky dostupné řešení pro úplně automatické a bezplatné aktualizace.


Existují služby, kde máš např. seznam svých 50 Joomla! stránek a updatuješ hromadně, ale bohužel takový servis už něco stojí. Úplně automatický update ale může také být pekelný nástroj, tam už člověk musí přesně vědět, co dělá (že nemá nějaký override, nějakou modifikaci, že budou fungovat rozšíření, atd.)

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

12. říj 2018 14:23 #137244
Odpověď od Kateřina
Uživatel
Dobrý den,
děkuji vám za odpovědi.

provedla jsem všechna opatření proti ztrátě dat a dnes jsem zkusila aktualizovat, ale neúspěšně, zkoušela jsem to víc x, vždy to skončilo tím, že prohlížeč zobrazil bílou stránku s hláškou, že se stránku nepodařilo otevřít. Po prvním neúspěchu jsem vypla v počítači firewall, aby skutečně nic nebránilo aktualizaci. Zkoušela jsem aktualizovat Online - jen klik v administraci na tlačítko "Instalovat aktualizaci" a také jsem zkoušela "Nahrát a aktualizovat" pomocí zip souboru. Zkoušela jsem to ve dvou různých prohlížečích (Safari, Chrom), ve všech uvedených případech byla výsledkem bílá stana prohlížeče.

Máte prosím někdo podobnou zkušenost?

Děkuji. K.

12. říj 2018 15:13 #137245
Odpověď od Bong
Moderátor
Bílá stránka při pokusu o instalaci (to je i aktualizace) má nejčastěji původ v nedostatku systémových prostředků hostingu, nebo třeba špatnými oprávněními ke složkám a souborům...

Těžko radit...
U koho hostujete?
Máte dostatek volného místa v úložišti?
V nabídce Systém - Systémové informace - Práva složek je vše zelené?


Před pokusem o aktualizaci ještě můžete opravit databázi v Rozšíření - Spravovat - Databáze, vyčistit cache v Systém - Promazat prošlou mezipaměť a uvolnit případně další místo pomocí FTP manageru vymazáním obsahu složky TMP vaší Joomly.

Aktualizaci lze provést ještě přes FTP, kdysi jsem o tom sesmolil článek pro J2.5, ale v principu se nic nezměnilo: nahrát soubory Joomly na FTP a opravit databázi... www.bongovo.cz/joomla/6-jak-aktualizovat-joomlu-2-5-x

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

Powered by Fórum