Instalace Joomly na Synology DS216j
15. pro 2016 21:26 #129611
--- -- -
Joomlisté,
zkoušel jste někdo instalovat Joomlu na Synology DS216j – přímo pomocí instalace z Centra balíčků?
Instalaci jsem spustil, ale teď trochu tápu, kde a jak vykouzlit DB :huh:
MaK.
zkoušel jste někdo instalovat Joomlu na Synology DS216j – přímo pomocí instalace z Centra balíčků?
Instalaci jsem spustil, ale teď trochu tápu, kde a jak vykouzlit DB :huh:
MaK.
--- -- -
15. pro 2016 21:55 #129612
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Něco málo už jsem k instalaci Joomly na NAS vyšťoural.
Údaje pro DB:
localhost
user: root
heslo: nechat prázdné
Nějaké info viz www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM...S_with_phpMyAdmin#t1
MaK.
Údaje pro DB:
localhost
user: root
heslo: nechat prázdné
Nějaké info viz www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM...S_with_phpMyAdmin#t1
MaK.
--- -- -
11. pro 2018 22:07 - 11. pro 2018 22:08 #138391
Odpověď od Bloom
Uživatel
má někdo zkušenost s provozováním Joomly na Synology NAS ?
Podařilo se mi ji zprovoznit, podle tohoto návodu z oficiální znalostní databáze Synology:
www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM...site_on_Synology_NAS
vše funguje a web s demo-obsahem je funkční (viz: 185.93.63.230/joomla ), včera jsem provedl aktualizaci na aktuální verzi a nainstalování češtiny, ale používá php 5.6 ikdyz v NAS je nainstalován balíček php 7 (jsou nainstalované oba) a po přihlášení do administračního rozhraní Joomla! se mi zobrazí následující:
Upozornění
Verze PHP, 5.6.36, dostává pouze bezpečnostní opravy. To znamená, že vaše verze PHP nebude již brzy podporována. Doporučujeme naplánovat upgrade na novější verzi PHP, dříve než skončí podora ( 31. 12. 2018). Joomla je rychlejší a bezpečnější, pokud použijete novější verzi PHP. Pro pokyny k upgradu se obraťte na váš webhosting.
Ví někdo co s tím? Našel jsem několik zmínek o tomto problému, např tady:
forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=131820
nebo tady:
community.synology.com/forum/17/post/107574?reply=358213
ale nikde funkční návod jako "vynutit" používání php7 místo php5.6 a na podpoře Synology mne poslali k šípku, že nejsou vývojáři balíčku Joomla pro jejich NAS a nemají s tím nic společného.
Podařilo se mi ji zprovoznit, podle tohoto návodu z oficiální znalostní databáze Synology:
www.synology.com/cs-cz/knowledgebase/DSM...site_on_Synology_NAS
vše funguje a web s demo-obsahem je funkční (viz: 185.93.63.230/joomla ), včera jsem provedl aktualizaci na aktuální verzi a nainstalování češtiny, ale používá php 5.6 ikdyz v NAS je nainstalován balíček php 7 (jsou nainstalované oba) a po přihlášení do administračního rozhraní Joomla! se mi zobrazí následující:
Upozornění
Verze PHP, 5.6.36, dostává pouze bezpečnostní opravy. To znamená, že vaše verze PHP nebude již brzy podporována. Doporučujeme naplánovat upgrade na novější verzi PHP, dříve než skončí podora ( 31. 12. 2018). Joomla je rychlejší a bezpečnější, pokud použijete novější verzi PHP. Pro pokyny k upgradu se obraťte na váš webhosting.
Ví někdo co s tím? Našel jsem několik zmínek o tomto problému, např tady:
forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=131820
nebo tady:
community.synology.com/forum/17/post/107574?reply=358213
ale nikde funkční návod jako "vynutit" používání php7 místo php5.6 a na podpoře Synology mne poslali k šípku, že nejsou vývojáři balíčku Joomla pro jejich NAS a nemají s tím nic společného.
11. pro 2018 22:44 #138394
Odpověď od Cony

Moderátor
To upozornění je jen upozornění, pokud nepotřebujete PHP 7 pro nějaké rozšíření, můžete jej ignorovat, nebo vypnout v pluginech (je to plugin Přímé odkazy - Kontrola verze PHP).
11. pro 2018 22:52 #138395
Odpověď od Bloom
Uživatel
Rozumím, přesto - pokud v NASu už php7 nainstalované mám, tak proč ho nevyužívat a php5.6 se nezbavit?
12. pro 2018 11:09 #138402
Odpověď od Bloom
Uživatel
Děkuji za postřehy a tipy, Docker nainstalovat lze, ale zkušenosti s tím nemám, každopádně když už mám přímo z oficiálního zdroje nainstalované tyto balíčky:
-Joomla 3.9.1
-Apache HTTP Server 2.2
-MariaDB 10
-phpMyAdmin 4.7.8
-PHP 5.6
-PHP 7.0
opravdu nedejde nějakou změnou nastavení například v administraci Joomla nebo phpMyAdmin "vynutit" aby Joomla používala PHP 7 kdy už ho mám nainstalované a jiné balíčky Synology NAS ho ke svému fungování potřebují (jiné= zase potřebují pro svůj chod PHP 5.6, proto mám nainstalované i to)?
Co konkrétně získám tou instalací Dockeru a image Joomly?
-Joomla 3.9.1
-Apache HTTP Server 2.2
-MariaDB 10
-phpMyAdmin 4.7.8
-PHP 5.6
-PHP 7.0
opravdu nedejde nějakou změnou nastavení například v administraci Joomla nebo phpMyAdmin "vynutit" aby Joomla používala PHP 7 kdy už ho mám nainstalované a jiné balíčky Synology NAS ho ke svému fungování potřebují (jiné= zase potřebují pro svůj chod PHP 5.6, proto mám nainstalované i to)?
Co konkrétně získám tou instalací Dockeru a image Joomly?
12. pro 2018 11:27 - 12. pro 2018 11:27 #138403
Odpověď od zpetr
Zkušený uživatel
Joomla asi vezme verzi php co najde.
Zkoušel jste to nastavit ve webstation? Tam je možnost nastavení pro jednotlivé uzly i obecné nastavení.
Zkoušel jste to nastavit ve webstation? Tam je možnost nastavení pro jednotlivé uzly i obecné nastavení.
12. pro 2018 16:23 #138405
Odpověď od Bloom
Uživatel
nastavit ve Web Station jsem to zkoušel,
u HTTP backendu je nastaveno PHP 7 a pod púoložkou nastavení PHP byly 2 defaultnmí profily, jeden PHP 5.6 a druhý PHP 7 tak jsem ten první upravil tak aby používal PHP 7 a ten druhé se jmenoval jinak...
Nevím jkde jinde to nastavit, ale když pustíp phpMyAdmin, tak je tam také použité PHP 5.6...
u HTTP backendu je nastaveno PHP 7 a pod púoložkou nastavení PHP byly 2 defaultnmí profily, jeden PHP 5.6 a druhý PHP 7 tak jsem ten první upravil tak aby používal PHP 7 a ten druhé se jmenoval jinak...
Nevím jkde jinde to nastavit, ale když pustíp phpMyAdmin, tak je tam také použité PHP 5.6...
12. pro 2018 20:04 - 12. pro 2018 20:06 #138407
Odpověď od zpetr
Zkušený uživatel
Ano nedošlo mi že máte joomlu instalovanou jako balíček omlouvám se.
Taková instantní řešení mají svá omezení. Jak je to tam zpytlíkovaný ví snad jen autor.
Je sice divné že je to přimo Synology ale tak to je. Jak psal Cony jsou to takový "zabalený" Dockery.
Buď
smiřte se s hláškou o starém php. (Vona stejně jak budete mit php7.0 tak bude podobná protože na Syno ješte 7.1 není. )
Nebo
nainstalujte Joomlu ručně a potom na ní bude platit nastavení přes WebStation.
Zdá se mi to určitě čistější.
Vyzkoušel jsem to a při Apache 2.4 obě PHP jsou funkční a přepínají se skoro za chodu.
Problém resp. nutná další konfigurace bude, pokud použijete Nginx tam mi to nechtělo zobrazovat podstránky, ale možná jen poladit htaccess a jelo by to.
Zvažte jestli výkon té krabice bude dostačovat.
Taková instantní řešení mají svá omezení. Jak je to tam zpytlíkovaný ví snad jen autor.
Je sice divné že je to přimo Synology ale tak to je. Jak psal Cony jsou to takový "zabalený" Dockery.
Buď
smiřte se s hláškou o starém php. (Vona stejně jak budete mit php7.0 tak bude podobná protože na Syno ješte 7.1 není. )
Nebo
nainstalujte Joomlu ručně a potom na ní bude platit nastavení přes WebStation.
Zdá se mi to určitě čistější.
Vyzkoušel jsem to a při Apache 2.4 obě PHP jsou funkční a přepínají se skoro za chodu.
Problém resp. nutná další konfigurace bude, pokud použijete Nginx tam mi to nechtělo zobrazovat podstránky, ale možná jen poladit htaccess a jelo by to.
Zvažte jestli výkon té krabice bude dostačovat.
12. pro 2018 20:20 #138408
Odpověď od Bloom
Uživatel
Začnu od konce - výkon krabice je hraniční, ale dostačovat zatím bude, to že takovéto instantní řešení (jak jste to trefně nazval) mají dycky nějaké mouchy je jasné a právě proto bych chtěl omezit počet balíčků na nezbytné minimum...
jaký je prosím rozdíl mezi Apache 2.4 a Nginx ???
jaký je prosím rozdíl mezi Apache 2.4 a Nginx ???
12. pro 2018 21:21 - 12. pro 2018 21:22 #138409
Odpověď od zpetr
Zkušený uživatel
Nginx jsem zmínil jen pro uplnost (nabízí se tam).
Prý je to rychlejší, ale jako normální smrtelnik to na této instalaci poznáte asi jako manželka rozdíl mezi stereo a atmos.
V tomoto prostředí to bude asi fakt jedno.
Docker na řadu J taky nedostatnete tak pokud je to v začátku zmíněná varianta 2 je podle mě ta správná.
Už jen kvůli možnosti konfigurovat adresu nebo port.
Prý je to rychlejší, ale jako normální smrtelnik to na této instalaci poznáte asi jako manželka rozdíl mezi stereo a atmos.
V tomoto prostředí to bude asi fakt jedno.
Docker na řadu J taky nedostatnete tak pokud je to v začátku zmíněná varianta 2 je podle mě ta správná.
Už jen kvůli možnosti konfigurovat adresu nebo port.
13. pro 2018 00:49 #138410
::: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci... :::
Odpověď od HonzaG

Moderátor
Ahoj, beru tohle debatu jako akademickou, takže Nginx je rozhodně výkonný webserver, ale člověk s ním musí umět. A třeba právě htaccess má specifický. Pro laiky moc nedoporučuji.
Ale když řešíš, zda to dokážeš rozběhat - proč musí být ty stránky na Synology - to má být intranet? Jinak moc nechápu, proč to nedáš na hosting.
HonzaG
Ale když řešíš, zda to dokážeš rozběhat - proč musí být ty stránky na Synology - to má být intranet? Jinak moc nechápu, proč to nedáš na hosting.
HonzaG
::: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci... :::
13. pro 2018 19:00 #138415
Odpověď od Bloom
Uživatel
Mají to být veřejně dostupné webové stránky nebo spíš malinkatá prezentace a proč to řeším takto?
No jsem naštvanej kolik si řekli za (mizerný) webhosting u banánu a NAS mi doma jede nonstop, z určitého důvodu mám veřejnou IP adresu a na moje zvyklosti rychlou optiku. Navíc je to pro mě výzva, v počítačích se docela vyznám, ale v sítích vůbec a chci se něco přiučit... blbej důvod, co?
Jinak zprovozněno jsem měl, což je pro mne obrovskej úspěch...
No jsem naštvanej kolik si řekli za (mizerný) webhosting u banánu a NAS mi doma jede nonstop, z určitého důvodu mám veřejnou IP adresu a na moje zvyklosti rychlou optiku. Navíc je to pro mě výzva, v počítačích se docela vyznám, ale v sítích vůbec a chci se něco přiučit... blbej důvod, co?

Jinak zprovozněno jsem měl, což je pro mne obrovskej úspěch...
06. pro 2020 19:09 #143354
Odpověď od David

Uživatel
Ahoj, už jsi vyřešil problém se starým PHP a nastavením novějšího v Joomle na Synology disku? Řeším stejný problém, akorát zastaralý PHP 7.2 na novější. Děkuji za info.