Přihlásit se

Spam v tomto fóru

26. pro 2010 14:08 #68703
Spam v tomto fóru od Houbák
Zkušený uživatel
Poslední dobou se v tomto fóru začíná objevovat spam, tak by mě docela zajímalo, zda je nějaká chyba v komponentě Kunena nebo v registraci, protože do fóra mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.

26. pro 2010 15:24 #68705
Odpověď od Karri
Uživatel
Problém není na straně Joomla! Vtip je podle mých informací v tom, že nespamují roboti, ale osoby, které se normálním způsobem zaregistrují a proti tomu se hledá obrana špatně, zvlášť, když používají standardní e-mailové účty typu "gmail".

26. pro 2010 20:12 #68711
Odpověď od Cufe
Admin
To nejsou lidi, to jsou k... Bohuš by doplnil. Nechápu, že má někdo na něco takovýho čas! :angry:

Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

26. pro 2010 20:51 #68712
Odpověď od H13
Admin

Nechápu, že má někdo na něco takovýho čas!

On to je prostě byznys, jen tak z ničeho nic to asi už nikdo nedělá :-(

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

26. pro 2010 23:06 #68713
Odpověď od Peter
Začátečník
Ak sú to ľudia, rozhodne tých spamov nevyprodukujú toľko, ako roboti. Možno by bolo účinnou ochranou, keby jeden, dva úvodné príspevky novozaložených členov musel schváliť administrátor, kým budú zverejnené vo fóre. Kunena túto možnosť ale asi neposkytuje.

26. pro 2010 23:37 #68715
Odpověď od H13
Admin
Robot, i když se naučí různý metody jak rozpoznávat obrázek, pak většinou dostává další skrytý překážky (předvyplněný skrytý pole, "human" otázku, atd. Tím ztrácí hodně času (i když se to časem samozřejmě naučí). V některých zemích je cena lidské práce tak směšná, že se vyplatí naučit někoho pár jednoduchých příkazů. :( a "jít na jistotu"

Co se týče schválení, to by asi zde na českým fóru mohlo fungovat. Celkem by mohla pomoct i captcha s českýma znakama (jako mají na seznamu.cz). Roboti zřejmě nebudou tušit, a lidští spameři budou mít stíženou práci - najít český znaky je složitější (ne však nemožný - díky klávesnicím, jaký má třeba google u vyhledávače - je to však zase trochu složitější)

27. pro 2010 08:20 #68722
Odpověď od Karri
Uživatel
Když jsme o tom krátce s Honzou G. hovořili, zvažoval jako dobrý způsob doplnit do registrace otázku, pro jejíž zodpovězení by měl uživatel znát českou realitu - třeba "Jméno největšího čecha" - Jára da Cimrman :)

27. pro 2010 10:22 #68724
Odpověď od Cufe
Admin
Souhlasím, hoďte tam Jardu, o tom v Číně vědí prdlajs :-)

Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

27. pro 2010 12:27 #68734
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
Jojo, nějaká podobná informace při registraci by určitě pomohla.

28. pro 2010 14:47 #68769
Odpověď od Peter
Začátečník
Mám pocit, že spam hlásim moderátorom každý druhý deň.

Mohli by ste skúsiť zaviesť tú kontrolnú otázku pri registrácii. Tá myšlienka so špecifickými znakmi sa mi pozdáva. Mohla by byť pridaná napr. jednoduchá úloha, "Napíšte gramaticky správne, za použitia diakritiky, slovo "cucoriedka" (to je len námatkový slovenský príklad, slová by sa samozrejme menili).

Jednak by z toho všetci Čínania boli v rici (za predpokladu, že neštudovali náhodou medicínu v Martine) a jednak by ma zaujímalo, kde budú hľadať písmená č, š, ž, ä a pod.
Tiež by ste zamedzili registrácii všetkých lokálnych exotov, čo neovládajú ani základy gramatiky (čo by mohlo byť nakoniec väčším prínosom, ako blokovanie samotného spamu).

02. led 2011 10:34 #68879
Odpověď od AdKo
Začátečník
tiez mavam sem tam problem so spamom v Kunene (1.6.1), ztial som to vyriesil ze som v .htaccess zablokoval vzdy IP z ktorej prisliel spam (a chodi mi info o vsetkych prispevoch)

deny from 194.8.75.151 ## kunena
deny from 80.67.13.83 ## forum spam
deny from 62.103.162.171 ## forum spam
deny from 84.42.3.12 ## forum spam
deny from 86.109.113.72 ## forum spam
deny from 80.67.13 ## kunena spam
(ta posledna to zatial vyriesila na 4 tyzdne ze mam pokoj, mam totiz povoleny anonymne prispievanie)

Kde alebo ako by som v kode mal nastavit aby sa mi ako adminovi v upozorneni na novy prispevok zobrazila aj IP.

Dakujem

ps: napad s kontrolnou otazkou nie je zly, a urcite by mi pomohol aj pri registracii novych clenov. Zatial tam mazem 3troch denne.

03. led 2011 13:47 #68922
Odpověď od H13
Admin
Dnes jsem při pročítání deseti nejčtenějších článků na Rootu shodou okolností narazil na tento článek:

www.root.cz/clanky/potrebujete-obejit-ca...atte-si-armadu-indu/

Celkem zajímavý

08. led 2011 13:36 #69147
Odpověď od Koudy
Pokročilý uživatel
to ze se sem tam obevy spam se da prezit, ale ze prepisuji i predmet vlaken delaji tady chaos.
Nekdo odpovi na dotaz a ti sprymari hned vlozi spam a prepisi predmet vlakna. Clovek pak muze cekat na radu.
Neda se alespon zakazat to prepisovani predmetu?

Joomla je jen můj několikaletý koníček.
Několik let využívám předplatné Yootheme, mohu poskytnout informace.

10. led 2011 10:07 #69231
Odpověď od AdKo
Začátečník
Nasiel som captcha(plugin) typu matematickych prikladov ci otazky a odpovede,
ECC+ - EasyCalcCheck Plus
Zatial som to neskusal (som v praci) ale ked pridem domov tak to skusim, stalo by to zato.

Podporuje to vela componentov (napr. Kunena, PhocaGuestbook, registraciu, atd.)

10. led 2011 10:18 #69232
Odpověď od Koudy
Pokročilý uživatel
to raději použít capcha od "Core Design", takové to šoupátko. To se musí poctivě přešoupnout, nedá se to zautomatizovat.

Joomla je jen můj několikaletý koníček.
Několik let využívám předplatné Yootheme, mohu poskytnout informace.