Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

zaklady k šablonám

22. zář 2012 11:42 #97837
zaklady k šablonám od nubik
Uživatel
Ahojte Vážení, kolegové nadšenci Joomly a guru odborníci. Mám několik dotazů Ohledně joomly, předem bych chtěl ale poprosit abyste se pokud možno zdrželi rýpavých poznámek(to se raději nevyadřujte- děkuji). Nicméně až do nedávna jsem psal Webové stránky pouze s hatlamatikou(jak psat web.cz mám přečtený asi 6x :-D) Ale asi každý asi ví, že po čase bude muset použát i nějaké dynamické prvky:-)

Momentálně sem narazil na řešení RS joomla a to z důvodu toho že php nerozumím, html zvladam ale php sem moc nepochopil, doufám, že díky joomle se tomu vyhnu(ano/ne?)

Mám prosbu od kamaráda abych mu pomohl s webovými stránkami neziskové organizace/sám to dělám z vlastní iniciativy, protože tohle mě baví a snad si rozšířím vědomosti:-)/

Jde mi o vytvoření vlastní šablony(nebo spíše přepsaní té nejzákladnější šablony k obrazu svému)-otázka, která to je?

Já jsme našel
net.tutsplus.com/tutorials/php/how-to-bu...tart-to-finish/#html

a mám za to že tahle šablona je volně k dispozici k upravam.

Chci se zeptat,
jestli bych ji mohl uplně překopat a neporušil žádnou licenci?(protože se mi to zdá lehčí než psát šablonu z ničeho:-) )

zda-li stačí upravit html šablonu a pak ji nahraji na joomlu na webu?

Jak vložit moduly do šablony? pomocí frame? nebo něčeho takového?

mým cílem je tento výsledek:
www.nahraj-obrazek.cz/?di=1513482970805
s tím, že ty barevné plochy na pozadí jsou jednotlivé fotky poskladané na pozadí.

ten mogul z facebooku je použit na www.kudyznudy.cz/

děkuji za odpovědi a omouvám se za "hloupe" otázky, ale každý nějak začínal :-)
/snad se ojeví nějaký joomla guru co bude mít dobrý den a náladu:-)

22. zář 2012 12:20 #97840
Odpověď od Bong
Moderátor
A to já si hned rýpnu, Jakpsatweb si přečtete, ale pravidla fóra ne. Tam je napsáno, že máte nejprve použít vyhledávání a teprve potom se ptát. Je s podivem, kolik lidí chce předělávat stránky a bez elementárních znalostí fungování systému se okamžitě vrtá v šabloně.

Na prakticky stejný dotaz bylo odpovídáno i nedávno , přečtěte, projděte odkazy,...
Obrovským zdrojem informací je i Rozcestník Joomlaře , tam najdete i odkazy na hotové free šablony, nebo editor šablon...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Poděkovali: nubik

22. zář 2012 12:46 #97842
Odpověď od nubik
Uživatel
Aha odpovězeno bylo, ale ne i nedávno, no ten artisteer nepotřebuji (vím jaký binec dělají wysivwyg editory v kodu... spoustu zbytečnosti) navíc si docela věřím v mé schopnosti css stylu a html- zatím sem vše co sem potřeboval nějak umistil :-) . nicméně já spíše jen potřebuji odpovšdi typu ano/ne na otázky:

když upravím tohle demo net.tutsplus.com/tutorials/php/how-to-bu...start-to-finish/#toc
stahnu - otevřu složku source->html version-> tam upravim css a html..k obrazu svému( www.nahraj-obrazek.cz/?di=1513482970805 )
a to mužu pak nahrat na server? a tam se mi stranky zobrazi v této šabloně?
na co je tam ta složka tutorialtemplate mohu ji ignorovat?

omlouvám se, musíte mít se mnou svatou trpělivost:-) ale i tak děkuji za odpověď (ps: nepište mi ať si jdu koupit nějakou hodně tlustou knižku... :-) já to více méně chápu jak to funguje- potřebuji jen popostrčit a mít oporu, někde. přeji pěkny den :-) :)

22. zář 2012 12:52 - 22. zář 2012 13:00 #97844
Odpověď od JoNy
Nováček

nubik napsal: Momentálně sem narazil na řešení RS joomla a to z důvodu toho že php nerozumím, html zvladam ale php sem moc nepochopil, doufám, že díky joomle se tomu vyhnu(ano/ne?)

NE - nevyhnete, protože na to chcete jít přes tvorbu a úpravy šablony. Doporučuji toto zkusit asi u desáteho webu postaveného na Joomle s hotovou (jemně upravenou) šablonou a mezitím si doplnit znalosti PHP a fungování Joomly. Guru Vám bude schopen poradit až s konkrétním problémem, který Vás potká při tvorbě a aplikaci vlastní šablony.

22. zář 2012 12:59 #97846
Odpověď od Bong
Moderátor
Ta knížka není tak tlustá a Joomla není ovladač k televizi, který pochopí i malé dítě, prostě od toho dokumentace a manuály jsou.

Pokud se jedná o autorská práva a možnosti úprav šablony, to se musíte zeptat jejích autorů a nebo si přečíst právě opět manuál, licenci, atd k této šabloně. To samé platí i o dotazu co kam nakopírovat. Pokud si to nepřečtete sám, nikdo to za vás dělat nebude...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

22. zář 2012 13:03 - 22. zář 2012 13:11 #97848
Odpověď od nubik
Uživatel
nyms:
drsný díky za radu :-) odcitovat text... jo je to špatně napsaný, myslel sem, že se vyhnu psaním příkazu atd.

jako není problém nahrát joomlu na portál, a psát články, to je uplně primitivní, jen chci ten design si udělat po svém :-)

Bong
napíši to tak, chápu když někdo si založí blog na blog.cz nebo web na estrankach a poté přechází na joomlu a chce upravovat šablonu... prostě neví kde začít, nicméně já Html rozumím, te ndesign si udělám sám, po nikom to nechci aby mi něco dělal, jen se potřebuji zeptat na některé věci ohledně systému a jak to funguje...
nechci aby se mi někdo pyplal s pozicováním prvku atd. a děláním webu. Potřebuji se vždy zeptat na konkretní věci, nechci se tím živit, či něco takového prostě si jen udělat pěkné webové stránky podle mých představ, nic náročného, ale RS budu potřebovat protože ne všichni umí html co tam budou potřebovat psát. :-)

děkuji za odpověď.

Powered by Fórum