Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Co je lepší ? jak začít?

19. kvě 2012 19:08 #93748
Co je lepší ? jak začít? od novacek1
Uživatel
Dobrý den, předem bych se chtěl omluvit za to když se Vám bude zdát můj dotaz příliš hloupý (nebo pořád opakující) / vím jaké to je pořád neustále odpovídat na to samé, dělal sem poradce - mno to je trochu silné slovo - spíše sem radil lidem s tvorbou jednoduchých stránek, ale to jen tak na okraj :-)


k dotazu :
Dělal sem už pár webu, nicméně vše pouze v html a css, do php sem vůbec nepronikl, a doufám, že díky joomle se tomu vyhnu :-)

Moje situace je taková, že v okolí sem jediny kdo tomuhle trochu rozumí, a byl sem požádan o vytvoření stránek, bohužel je zřejmě nebudu spravovat ja a tak je RS nutnosti :-)

- sakra zase jsem odbočil, promiňte
dotaz :
jak na "šablonu" ? (rozumím tomu spravně že jde o jakýsi design stránky?) vygooglil sem nějaký wysiwyg editor - Artisteer - jenže co já vím tak tyto editory generují zbytečně kodu, a dělalo to bugr?

nebo sem s istahl z net.tutsplus.com/tutorials/php/how-to-bu...tart-to-finish/#html nějakou šablonu, nicméně problém je že pokud si kod nepíši sam tak se v ní těžko orientuji. ALe to je jen asi otazkou času.

nicméně chtěl sem se zeptat zda-li v tom Artisteeru ten kod nebude nějaký guláš - i když v dnešní době už je asi jedno jak velke jsou stránky ( ja pamatuji jak jsme se museli učit DIV aby jsme nedělali tabulkové weby- které se dlouho načítali ...

(jinak jak udělat to aby stranka byla jako stránka cela a né jako članek (takové to číst více? bych chtěl uplně zrušit ) děkuji předem za odpovědi.


Ps: se mnou to možná bude na dýl, tak doufám, že zde je nějaký Guru na joomlu a trpělivosti.

přeji přijemný zbytek dne

19. kvě 2012 19:33 - 19. kvě 2012 19:36 #93749
Odpověď od Bong
Moderátor
1. Jak začít? No začít se učit. Takový Rozcestník Joomlaře vám ušetří spoustu hledání.

2. Šablona? Artisteer? Zakupte si nějakou profesionálně vytvořenou. Ušetříte si starosti a dotazy. Viz. opět Rozcestník Joomlaře .

3. Další podotázky, jak, co, proč, kdy, komu,... pročtěte návody, zakupte knihu a učte se. Přeci se nechcete ptát na základní věci. Stránky budete vytvářet, prodávat, musíte mít tedy obsluhu zvládnutou. Viz. opět Rozcestník Joomlaře .

4. Výbornou pomůckou je i zdejší fórum. Použijte vyhledávání. Prakticky neexistuje základní otázka, která by zde nebyla zodpovězena (i ta vaše).

Až nenajdete, nebo si s něčím nebudete vědět rady, položte konkrétní dotaz.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Poděkovali: novacek1

19. kvě 2012 20:26 - 19. kvě 2012 20:35 #93750
Odpověď od novacek1
Uživatel
1. děkuji za rozcestník :-)
2. šablona ? artisteer ? no zakoupit - člověk šáhne po joomla pravě proto, že je zdarma :-)
3. stranky prodávat nebudu, jde jen o tento konkretni projekt - stránky jsou pro klub junaku tudíž děcka mi asi nezaplati :-)
4. jo jo prořítam ale o 2.5 toho moc není .. teď badam v tom rozcestníku.

:-) mějte pěkny den.
až nebudu vědět určo se ozvu :-)

----
edit
jo tohle sem potřeboval vědět :
1)je to rozložení stránky v 2.5 stejné jako zde?:
docs.joomla.org/images/b/b3/Ja_purity_module_position.png

2)takže stačí si udělat design (poupravit css- podle svého a dodat sve obrazky) a cele to nahrat na server ? (ten to pochopi a vezme si ten muj design?

3) teĎ mi to vypadlo
4) sorry joomla jsem poznal až teď, jsem z toho nadšený :-)

19. kvě 2012 21:15 - 19. kvě 2012 21:24 #93751
Odpověď od karel
Zkušený uživatel
Nejdřív čtěte, studujte, a pokud ani potom nebudete vědět, pak se ptejte - na to, čemu nerozumíte.
Fórum není seminář.

ad 2) šablony jsou i zdarma - viz rozcestník.

ad 3) jak si ceníte svůj čas? pokud 0,- (což svědčí pouze o spoustě volného času) pak můžete věnovat desítky či stovky hodin na studování bez výdajů (i tak, pochopitelně, celé fungování projektu lze pojmout, tomu ale bude odpovídat i kvalita v začátcích studia)

Nechcete-li se učit (aspoň základy) php, budete vždy odkázán pouze na existující řešení, a opět se tomu budete muset (s projektem) přizpůsobit.


K Vaším dotazum:
ad 1) "rozložení" (rozmístění pozic) se vždy řídí konkrétní šablonou. Ano, pro šablonu JA_Purity (která je ale pro verzi Joomla 1.5) platí umístění pozic, které jste uvedl.
Jak zobrazit existující pozice v J 2.5:
například: www.linelab.org/templates-faq/99-how-to-...sitions-in-joomla-17

ad 2) ano, pokud něco změníte v CSS, obrázcích, atd, tak po nahrání na server, do příslušných míst, se změna projeví.

Znáte-li řešení, sdělte ho - pomůžete ostatním při řešení stejného problému, i případný "rádce" bude vědět, poradil-li správně nebo špatně.

Powered by Fórum