Joomla 6.0
Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.
Phoca Image Fields plugin - verze 6.0.0 Beta vydána
08. led 2026 00:10 #150935
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
To ve Phoca Cart není ta funkce na sanitizaci názvů tak jak to má core Joomla v médiích?
Někde jsem to využil v kódu když jsem generoval autoamtické kotvy na názvy modulů jako kotvy na one page webu i s převodním mapováním českých znaků
Nebo jaká by bylo výhoda kromě pocitového a vizuálního drag&drop?
Někde jsem to využil v kódu když jsem generoval autoamtické kotvy na názvy modulů jako kotvy na one page webu i s převodním mapováním českých znaků
Nebo jaká by bylo výhoda kromě pocitového a vizuálního drag&drop?
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
08. led 2026 00:18 - 08. led 2026 00:20 #150937
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13
Admin
Rudolf: Tenhle plugin vznikl na základě debaty na online sraze. Pokud by existovalo něco podobného, pravděpodobně bychom o tom sáhodlouze nedebatovali na online sraze a pravděpodobně by to nemělo tak obrovskou odezvu, jakou to mělo. Osobně nemám moc přehled o rozšířeních, který pod Joomlou existují, protože nevytvářím stránky pro klienty, jednám na základě potřeb uživatelů a tady ta potřeba prostě byla. RC Gallery neznám, a pravděpodobně kdyby ta její vlastnost byla dobrá, tak požadavky na podobné ale jiné rozšíření asi nevzejdou.
Bong: To mě samozřejmě taky napadalo, ovšem otázkou je uspořádání ve složce. Na rozdíl od článků může být ID produktu až zbytečný, hodně produktů = hodně složek s většinou jen jedním obrázkem, někdy např. max. 3 až 5. Takže otázka je, jak tvořit složky v ecommerce, ID, category ID? A pak je tady taky sladění a zpětná kompatibilita - tady by se muselo sladit it to, aby dva různý systémy byly kompatibilní - asi by zůstalo jednoduchý přetáhnutí, ale seznam už by musel být stejný jako je stávající, plus rozdělení na hlavní obrázek a ostatní.
Bong: To mě samozřejmě taky napadalo, ovšem otázkou je uspořádání ve složce. Na rozdíl od článků může být ID produktu až zbytečný, hodně produktů = hodně složek s většinou jen jedním obrázkem, někdy např. max. 3 až 5. Takže otázka je, jak tvořit složky v ecommerce, ID, category ID? A pak je tady taky sladění a zpětná kompatibilita - tady by se muselo sladit it to, aby dva různý systémy byly kompatibilní - asi by zůstalo jednoduchý přetáhnutí, ale seznam už by musel být stejný jako je stávající, plus rozdělení na hlavní obrázek a ostatní.
10. led 2026 23:04 - 10. led 2026 23:10 #150946
Odpověď od JR
Začátečník
Jsem to konečně testnul a po nahrání foto jsem se schválně rozhodl jako učitelka
, že se mi ty nahraný fotky nezdají, tak jsem je smazal a nahrál jiný. Zmizel obrázek článku, ale galerie pod článkem je v poho, jen úvodní obrázek neexistuje. Zkoušel jsem mazat jak paměť v prohlížeči, tak v adminu a výsledek 0.
Testováno na Joomla 6 a Yootheme Pro, prostě obyčejný článek, ale jináč je to super.
Testováno na Joomla 6 a Yootheme Pro, prostě obyčejný článek, ale jináč je to super.
11. led 2026 10:55 #150947
Ty fotky a ALT do článku se vloží POUZE pokud jsou ty pole prázdné. Mě osobně to nevadí (i když ochrana proti učitelkám 2. kategorie by to vylepšila).
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong
Moderátor
11. led 2026 19:22 - 11. led 2026 19:23 #150950
Odpověď od H13
Admin
"Ty fotky a ALT do článku se vloží POUZE pokud jsou ty pole prázdné."
Ano, přesně tak a nejde to ani jinak, je to ústálené chování v celém vesmíru, pokud něco má hodnotu, nepřepisujeme pořád dokola něčím novým. Pokud prostě už někdo má hodnotu v intro nebo full (zadáno dříve, zadáno úmyslně manuálně, atd.) tak prostě nechce, aby se to neustále přepisovalo. Vlastně bychom tím zablokovali kompletně možnost zvolit si vlastní obrázek (což je základní funkce), pokud bychom přepisovali pořád dokola, už by nikdy nikdo nemohl vybrat vlastní obrázek. Takže i když ty učitelky rádi máme a udělali bychom pro ně cokoliv, nemůže jejich chování omezovat svobodu někoho jiného - svobodu zvolit si vlastní obrázek a nenechávat si ho pořád přepisovat)
Ano, přesně tak a nejde to ani jinak, je to ústálené chování v celém vesmíru, pokud něco má hodnotu, nepřepisujeme pořád dokola něčím novým. Pokud prostě už někdo má hodnotu v intro nebo full (zadáno dříve, zadáno úmyslně manuálně, atd.) tak prostě nechce, aby se to neustále přepisovalo. Vlastně bychom tím zablokovali kompletně možnost zvolit si vlastní obrázek (což je základní funkce), pokud bychom přepisovali pořád dokola, už by nikdy nikdo nemohl vybrat vlastní obrázek. Takže i když ty učitelky rádi máme a udělali bychom pro ně cokoliv, nemůže jejich chování omezovat svobodu někoho jiného - svobodu zvolit si vlastní obrázek a nenechávat si ho pořád přepisovat)
Poděkovali: Bong
12. led 2026 03:54 #150953
Odpověď od Bong
Moderátor
Já vím, že si teď vymejšlim, ale co kdyby to přepisovalo intro a full obrázky jen v případě, že neexistují, tedy byly učitelkou smazány?
12. led 2026 04:16 #150954
Odpověď od H13
Admin
Jako, že by to zadávalo full nebo intro v případě:
- že je full nebo intro prázdný
- nebo, že je full nebo intro zapsaný, ale fyzicky na serveru neexistuje (kromě testu na prázdnou hodnotu by to ještě testovalo, zda obrázek zapsaný v intro nebo full na disku opravdu existuje)
?
- že je full nebo intro prázdný
- nebo, že je full nebo intro zapsaný, ale fyzicky na serveru neexistuje (kromě testu na prázdnou hodnotu by to ještě testovalo, zda obrázek zapsaný v intro nebo full na disku opravdu existuje)
?
12. led 2026 06:25 #150955
Odpověď od Bong
Moderátor
Ano. Plus:
- když je povoleno Synchronizovat obrázek článku
- když přesune uživatel později po uložení na první místo jiný obrázek
To už jsou snad všechny možnosti.
- když je povoleno Synchronizovat obrázek článku
- když přesune uživatel později po uložení na první místo jiný obrázek
To už jsou snad všechny možnosti.
12. led 2026 17:18 #150957
Odpověď od Cony
Moderátor
A co nastavení v pluginu, který by pole pro intro / full obrázek uzamklo nebo skrylo?
Pak to může jet čistě přes plugin a učitelka ani nebude vědět, že tam je jiná možnost...
Pak to může jet čistě přes plugin a učitelka ani nebude vědět, že tam je jiná možnost...
12. led 2026 19:23 #150958
Odpověď od Bong
Moderátor
To nastavení skrývání už je v Joomla. Články: Možnosti - záložka Úpravy článku: Obrázky a odkazy (veřejná část) a Obrázky a odkazy (administrace).
12. led 2026 20:56 - 12. led 2026 21:19 #150960
Odpověď od Luděk Pechanec
Pokročilý uživatel
Dobrý den pánové, pročítal jsem si teď celé vlákno ohledně jednoduché galerie pod článek a můsím před vámi smeknout klobouk. Udělali jste velký kus práce. Ani jsem netušil, že něco tak obyčejného, jako je jednoduchá galerie v článku, rozpoutá takovouto komunikaci a navíc zakončenou finální verzí pluginu. Jen bych se rád optal, kde bych mohl stáhnout poslední stable verzi této galerie?
Mockrát vám děkuji za vaši práci, která opravdu moc pomáhá nám méně zdatným Jomlařům.
Stáhl jsem si toto "plg_fields_phocaimage_v6.0.0Beta12" a po instalaci jsem do jednoho článku vložil úplně v pohodě galerii. Po té jsem chtěl vložit jinou galerii do jiného článku a po výběru fotek do článku a potvrzení pro nahrání se mi vrátila chyba viz obrázek ( Chyba - Neplatná odpověď serveru ).
Prosím, co to může být za problém? Mockrát děkuji
Mockrát vám děkuji za vaši práci, která opravdu moc pomáhá nám méně zdatným Jomlařům.
Stáhl jsem si toto "plg_fields_phocaimage_v6.0.0Beta12" a po instalaci jsem do jednoho článku vložil úplně v pohodě galerii. Po té jsem chtěl vložit jinou galerii do jiného článku a po výběru fotek do článku a potvrzení pro nahrání se mi vrátila chyba viz obrázek ( Chyba - Neplatná odpověď serveru ).
13. led 2026 07:19 #150962
Pokročilý uživatel
Dobrý den, ještě bych měl další dotaz, na hlavní stránce
test-lp.eu/kraso/
vytvořené SP Page Builderem je výpis posledních aktualit, kde ve druhé aktualitě zleva jetextový výpis fotografií viz příloha, které jsem nahrál do článku. Prosím, jak se tohoto výpisu mohu zbavit? Nechci toto mít v úvodníku.
Mockrát děkuji
Mockrát děkuji
13. led 2026 11:23 #150963
Odpověď od Bong
Moderátor
Stable verze pluginu ještě není, pořád je co vymýšlet a vylepšovat. Vaše BETA 12 je zatím poslední, můžete pomoci s testováním a hledáním chyb při používání.
Ten výpis obrázků v modulu je záležitost modulu. Záleží, jak máte článek napsaný, kde je umístěná galerie a také na použitém modulu, jestli galerii umí zobrazit, nebo ji odfiltrovat... Prakticky každý modul má v nastavení na záložce Možnosti parametr Připravit obsah - Zvolte, zda umožnit volitelně přípravu obsahu pomocí Joomla pluginů typu 'Obsah'.
Zkuste to povolit.
Ten výpis obrázků v modulu je záležitost modulu. Záleží, jak máte článek napsaný, kde je umístěná galerie a také na použitém modulu, jestli galerii umí zobrazit, nebo ji odfiltrovat... Prakticky každý modul má v nastavení na záložce Možnosti parametr Připravit obsah - Zvolte, zda umožnit volitelně přípravu obsahu pomocí Joomla pluginů typu 'Obsah'.
Zkuste to povolit.
13. led 2026 21:02 #150966
Pokročilý uživatel
Do jednoho článku jsem vložil úplně v pohodě galerii. Po té jsem chtěl vložit jinou galerii do jiného článku a po výběru fotek do článku a potvrzení pro nahrání se mi vrátila chyba viz obrázek ( Chyba - Neplatná odpověď serveru ).
13. led 2026 21:05 #150967
Pokročilý uživatel
V SP Page Builderu jsem zakázal zobrazení "vlastního pole" a textový výpis fotografií zmizel. Mockrát děkuji za radu - navedlo mě to do SP Page Builderu.
Jinak až na předchozí dotaz ohledně Chyba - Neplatná odpověď serveru se plugin zatím chová skvěle. Jen bych rád vložil i další galerie do jiných článků.
Jinak až na předchozí dotaz ohledně Chyba - Neplatná odpověď serveru se plugin zatím chová skvěle. Jen bych rád vložil i další galerie do jiných článků.
Nejnovější příspěvky