Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Multistep Checkout for Virtuemart

14. zář 2025 12:40 #150632
Multistep Checkout for Virtuemart od Pololotr
Uživatel
Ahojte, 
chcem sa s vami podeliť o plugin, ktorý som kedysi dávno sám potreboval, no nenašiel som ho nikde hotový – preto som si ho vytvoril. Mení klasický jednostránkový košík vo VirtueMart na prehľadný viackrokový checkout. Môžete si ho pozrieť na stránke Joomla Extensions Directory: 

extensions.joomla.org/extension/multiste...kout-for-virtuemart/ .  

Ak si plugin zakúpite alebo si ho vyskúšate v demo verzii, budem veľmi rád za vašu spätnú väzbu. Poteší ma každý komentár – pozitívny aj kritický

14. zář 2025 14:42 #150633
Odpověď od Cony
Moderátor
Zajímavé, jdete trochu proti proudu. Dnes se obecně doporučuje spíš právě One Page Checkout, tak aby zákazník absolvoval co nejméně kroků a měl tak co nejméně šancí si nákup rozmyslet.

Co Vás k tomu vedlo? Přání zákazníka, nebo nějaký průzkum? Nemyslím to zle, opravdu by mne to zajímalo.

14. zář 2025 15:29 #150635
Odpověď od Pololotr
Uživatel
Ak mám pravdu povedať, nerobil som si na to žiadny oficiálny prieskum. Mne osobne sa viac-krokový košík páči viac – a zároveň som si všimol, že ho používajú prakticky všetci veľkí hráči na trhu (napríklad Alza, Nay a pod.). Vo VirtueMarte takáto možnosť chýbala, a preto som ju chcel doplniť. Navyše som na fórach narazil na nejaké diskusie, kde bol o multi-step checkout záujem. Plugin teda vznikol hlavne ako reakcia na túto medzeru.

Ale podľa rôznych UX štúdií ani One-Page, ani Multi-Step Checkout nie je univerzálne lepší – závisí to od typu obchodu a zákazníkov. 

Podľa mňa to má nasledovné výhody:
  • užívateľ nie je zahltený dlhým formulárom,
  • pôsobí to profesionálnejšie – veľkí hráči to takto často robia (teda aspoň pre SK a CZ),
  • na mobiloch je to prehľadnejšie, každý krok je čistý a zrozumiteľný.

14. zář 2025 21:24 #150638
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Ak mám pravdu povedať, nerobil som si na to žiadny oficiálny prieskum

A to je chyba, 
multikrokový košík pro VirtueMart vyrobil Stano z Rupostelu před 4 roky a použil u jednoho anglického prodejce kávy a pak jsme ho vytunili my a nasadili zde:
www.venturesbooks.cz

A ano, nedejte se zmást názorem jdete proti proudu, je to o tom co nabízíte zákazníkovi (jaké služby)
Nám byl předlohou eshop Luxor.cz (a to není malý eshop), kde je stejný vlastník jako ten co jsme dělali a příání bylo aby se to chovalo podobně.

Takže my už vícekrokový košík máme :)

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

14. zář 2025 22:55 #150641
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Více krokový košík se používá taky proto, že se hlídá kde zákazník nedokončil objednávku.

Typicky příklad je, vidím něco co chci....
hodím do košíku
chci projít dalším krokem kde mě čeká:
dostal jsem se na dopravu zdarma?
mají dobírku a za kolik?
mají doručení (kurýr, box, výdejna)?
Kolik mě to celkem vyjde? 
Tyhle info nikdo nikde neloví, naklikám a uvidím.

Pokud mi mizí zákazníci u dopravy, výběru platby můžu to pak dál řešit.

Obě řešení mají své +/-

15. zář 2025 03:30 #150642
Odpověď od Cony
Moderátor
Hlídání toho kde zákazník uteče lze i u one page checkout, např. pomocí AJAX. Tam bych tu hlavní výhodu neviděl. 

Přehlednost je samozřejmě diskutabilní, chápu, pokud mám např. hodně možností ohledně dopravy, tak to může být na jedné stránce nepřehledné. 

Upřímně VM už příliš nepoužívám a tam kde ano, mám už roky nasazen plugin na checkout od Virtueplanet, který je hodně konfigurovatelný. Měl jsem tak pocit, že základní checkout ve VM je právě vícekrokový. 

Co jsem četl různé UX analýzy, tak se obvykle doporučoval ten onepage checkout, proto mne právě zajímalo, co Vás vedlo k opačnému přístupu. 

15. zář 2025 09:35 #150644
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Cony napsal: Hlídání toho kde zákazník uteče lze i u one page checkout, např. pomocí AJAX. Tam bych tu hlavní výhodu neviděl. 

Ale pomocí AJAxu nepošleš na vyrenderování do hlavičky kód do GTM, který pak vzápětí dalším AJAxem přepíšeš a dalším AJAXem znovu přepíše (nebo přidáš) a uděláš zmatek nad zmatek v datové vrstvě.

Už to programoval na OnePage Stano a nakonec ten funel je k ničemu a nefunguje správně, je tam jen vložení do košíku a další akce, co se měří na GA4, tam tak nějak fungují / nefungují.

V tomto směru je lepší ten 2, 3, (4-5) krokový.

Jak jsem psal minule a souhlasím s xunilem, jestli mám na nějakém kroku podmínky pro zobrazení speciálních služeb pro zákazníky (například výběr ze 3 typu služeb - slevy nebo členství nebo dárek k objednávce a potvrzení a následně teprve pokračování znovu do košíku s propsáním akce) je lepší prostě vícekrokový, ať si UX říká co chce.

Navíc se mi propíše email do databáze, aniž dokončí zákazík objednávku a tím spustím další služby na pozadí (nedokončení obejnávky, newsletter, upozornění adminovi....)

15. zář 2025 13:55 #150646
Odpověď od Cony
Moderátor
Rudo... Na GTM přece nepotřebuješ AJAX, do GTM lze data posílat třeba na kliknutí nebo na jakoukoliv jinou interakci. Viz třeba míra odskrolování, která se do GTM posílá už v základu... 

Zapsání emailu do databáze - no nevím nakolik je to v souladu s GDPR, ale i to lze samozřejmě řešit i v OnePage uspořádání...

15. zář 2025 14:14 #150648
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Cony napsal: Rudo... Na GTM přece nepotřebuješ AJAX, do GTM lze data posílat třeba na kliknutí nebo na jakoukoliv jinou interakci. Viz třeba míra odskrolování, která se do GTM posílá už v základu... 

Ano, na GTM nepotřebuji AJAX a správně do GTM lze data posílat i na kliknutí, ale já mluvím přece o něčem jiném, snad si rozumíme.

Na vykreslení datové vrstvy (DL) GTM včetně informací z AJAXu, potřebuji novou vyrenderovanou stránku a ta se musí vyrenderovat a musí být čas aby se data do GTM odeslala.To nebude fungovat, pokud si na OnePage zaklikám 10x něco Ajaxem - vyplněnou datovou vrstvu neuvidím v reálném čase, Alajově vygenerované hodnoty událostí uvidím v datové vrstvě až na další stránce. (pokud nepoužiji server-by-server)

Takže je krásné, že teoreticky si mohu přečíst krásnou dokumentaci a tvůj příspěvek je také z tohoto ranku, ale smazání produktu z košíku, nebo výběr dopravy v košíku (což jsou eventy rozšířeného e-commerce) uvidím v datové vrstvě až na další stránce košíku.A to v případě ONE PAGE CART znamená, že na děkovné stránce uvidím tyto eventy:
- add to cart
- cart
- remove from cart
- select shippment
- purchase

a to vše s jedním a tím samým referallem a jednou URL. Funnel, který není to pravé ořechové, nehledě na to že aby jsi to správně naprogramoval musíš hacknout tlačítka a html výstup ONE PAGE CART a přidat k nim ajaxové eventy a to většinou teprve již na naprogramovaném ONE PAGE CART jako custom hack.

Tak to je opravdu výhra :)

Ale možná se pletu a One Page od pana Vakeše to vše již má v sobě, takže když tam nainstlauji GTM plugin, vše bude zářivé a jasné jako dětská prdelka.

nebav mě psát takové dlouhé texty :(

15. zář 2025 15:03 #150651
Odpověď od Cony
Moderátor
No ale nemáš pravdu :) 

Do GTM můžu posílat data i v rámci jedné stránky, nemusím mít novou stránku. Prostě pošlu načtení stránky košík a pak třeba 5x přidání do košíku v rámci jedné stránky (pokud přidávám ajaxem), ne až po načtení další stránky. To je jen zjednodušení, pravda často se používá z důvodu univerzálnosti, ale lze to udělat i napřímo. 

Takže v případě one page checkout uvidíš na stránce produktu add_to_cart, na stránce košíku cart, po odkliknutí objednávky 
checkout, po volbě dopravy select shipment, po dokončení purchase (když bude děkovná stránka ajaxem tak na stejné stránce, když bude samostatně tak samostatně).

To že to vše vidíš v rámci děkovný stránky znamená, že GTM není řešeno javascriptem ale v PHP. 

15. zář 2025 22:22 #150654
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Vůbec nejde o to jak je řešené GTM, jestli ajaxem nebo PHP, pořád si nerozumíme...

To, že mohu pomocí ajaxu vložit do gtm událost víme a je to správně a tak se to taky dělá (třeba na tlačítku pro výběr platby nebo při scrollingu.
Ale tuto událost uvidím v gtm a potažmo v GA až na další stránce a to v hlavičce, v DL, při vyrenderování stránky, jako nový event (a ne na té samé stránce) - protože i když podstrčíš do hlavičky kód na stejné stránce a upravíš headerr - aby se událost zapsala do GTM, respektive do GA, tak musí nastat refresh stránky, při které se událost zapíše do DL a následně se zapíše do GA.

Takže můžeš sice říkat, že to jde poslat do GTM událost ajaxem, a že to jde na onepage, ale je to jen programátorský alibismus naprogramování. Důležité je, co uvidím při testování v datové vrstvě na stránce a co uvidím v gtm testing toolu.

Ale rád se nechám opravit ve čtvrtek na srazu :)

15. zář 2025 22:52 #150656
Odpověď od Cony
Moderátor

Rudolf napsal: Ale tuto událost uvidím v gtm a potažmo v GA až na další stránce a to v hlavičce, v DL, při vyrenderování stránky, jako nový event (a ne na té samé stránce) - protože i když podstrčíš do hlavičky kód na stejné stránce a upravíš headerr - aby se událost zapsala do GTM, respektive do GA, tak musí nastat refresh stránky, při které se událost zapíše do DL a následně se zapíše do GA.

No ale tohle právě není pravda :) Do GTM mohu poslat událost i na stejné stránce bez refreshe stránky. Do DataLayer mohu zapisovat kdykoliv chci a nemusím čekat na refresh (viz např. souhlas s cookies). Ok, těším se ve čtvrtek :)

16. zář 2025 07:18 #150658
Odpověď od Pololotr
Uživatel
Zdravim, mohli by ste mi, prosim Vas, zaslat link na dany viackrokovy kosik od rupostel lebo ho neviem najst. Pokial viem, tak ma iba one page checkout. Moj plugin sa da pozit iba s originalnym VM kosikom. 

16. zář 2025 09:54 #150659
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Pololotr napsal: Zdravim, mohli by ste mi, prosim Vas, zaslat link na dany viackrokovy kosik od rupostel lebo ho neviem najst. Pokial viem, tak ma iba one page checkout. Moj plugin sa da pozit iba s originalnym VM kosikom. 

Určitě - tady je ten web s tím cafe -  www.nextdaycoffee.co.uk

Je to úprava na míru.
Není součástí instalace, tyhle zkušenosti sharujeme se Stanem sami.