Přihlásit se

Phoca Cart Modul produkty - Experimentální URL - Odstranit ID z adresy URL - bug

20. pro 2020 09:09 #143390
Po zapnutí nejde zobrazit z modulu detail produktu - odkaz nefunguje:

ZOBRAZENÍ NEBYLO NALEZENO [NAME, TYPE, PREFIX]: 1ITEM, HTML, PHOCACARTVIEW

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

20. pro 2020 13:51 - 20. pro 2020 13:52 #143393
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, jakej menu odkaz typ na Phoca Cart máš vytvořenej?

Testuju to teď, zkouším různý varianty a vše OK :idea:

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

20. pro 2020 18:58 - 20. pro 2020 19:00 #143401
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Ahoj, jakej menu odkaz typ na Phoca Cart máš vytvořenej?

index.php?option=com_phocacart&view=items

schindler1854.easy.minion.cz/eshop

Můžeš si to otestovat - na HP je místěný modul Phoca Cart Products

Ale možná je chyba v instalaci, stejným způsobem se choval modul cart (nefungoval odkaz na košík), dokud jsem nedoinstaloval ručně/nezkopíroval soubory z instalace - chybělo view pro checkout.

Zde asi view pro 1items?

ne nic nechybí

20. pro 2020 21:34 #143403
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

url ve tvaru: "component/phocacart" se vytváří v případě, že část, která vytváří link, nenajde menu odkaz na komponentu.

Zkus vytvořit menu odkaz na phoca cart - categories view (klidně i např. ve skrytém menu) - tohle je doporučovanej postup - pak všechny odkazy budou brát jeden tvar odkazu na phoca cart a nebude docházet k různým formám (jako např. když tvar odkazu z categories view přechází na jiný tvar odkazu z items nebo category view)

21. pro 2020 14:14 - 21. pro 2020 14:15 #143406
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Ok, takže se sluší přidat správné vysvětlení, aby to nevypadalo, že je vše v pořádku a jenom Rudolf prudí:

Pro PhocaCart je třeba vytvořit po instalaci ve skrytém nenu tolik skrytých položek menu, kolik nabízí Phoca Cart typů položek menu (aktuálně 15) aby nevznikaly URL ve tvaru

component/phocacart

Minimálně do doby než např. Artio, nebo někdo jiný naprogramuje SEF plugin.

Samozřejmě jen tehdy, pokud tyto URL adresy chcete používat a indexovat nebo používat moderní URL bez ID kategorie a ID produktů.

Aspoň u mě bylo nutné přidat do skrytého menu další odkazy na produkty, kategorie, podkategorie, objednávky a další v průběhu tvorby eshopu.

21. pro 2020 17:59 - 21. pro 2020 18:16 #143410
Odpověď od H13
Admin

Pro PhocaCart je třeba vytvořit po instalaci ve skrytém nenu tolik skrytých položek menu, kolik nabízí Phoca Cart typů položek menu (aktuálně 15) aby nevznikaly URL ve tvaru

To jsi špatně pochopil, stačí jeden odkaz na výchozí categories view. Všechny ostatní spadnou v případě neexistence právě do categories view.

Doposud ještě byla možnost spadnout kromě categories view také do category view. Pro 3.5.5 jsem experimentálně dodal možnost spadnout do items view.

Co to znamená:

Máš např odkaz z modulu na produkt.

Phoca Cart zkusí následující:

1) zkusí zjistit, jestli neexistuje menu odkaz na produkt
2) pokud ne, zkusí zjistit, jestli neexistuje menu odkaz na jeho kategorii
3) pokud ne, zkusí zjistit, jestli neexistuje menu odkaz na categories view
4) nově v 3.5.5 - pokud žádný odkaz neexistuje, zkusí se ještě items view.

Doporučeno je vytvoření pouze jednoho menu odkazu a to odkazu na categories view - tedy nejvyššího odkazu, tím pádem pak budou mít všechny odkazy stejný tvar.

Pokud vytvoříš skryté menu s odkazy pro všechny typy menu položek, budeš mít všechny odkazy kompletně odlišné - navíc by se nejednalo jen o 15 položek, ale např. položka na kategorii by byla násobena počtem kategorií a položka na produkt by byla násobena počtem produtků - takže by jsi takhle vytvořil nesmyslně třeba 3000 jedinečných menu odkazů.

Proč je tedy doporučen jen jeden menu odkaz? Proto, aby menu odkaz byl ve stromu pořád stejný - a teď se bavíme o položkách ve stromu:

categories view -> category view | items view -> item view

Položky, co nejsou ve stromu (příklad: download, user, ...) můžou mít samozřejmě vlastní menu odkaz.

Pokud bude existovat pouze menu odkaz na categories view, pak následující strom:

categories view -> category view | items view -> item view

bude mít pořád stejný tvar menu odkazu, např.
Code:
eshop -> eshop/1-kategorie -> eshop/1-kategorie/1-produkt

pokud bude mít categories view, category view, items view a item view vlastní menu odkaz, bude pak strom nejednotný:
Code:
eshop -> kategorie/1-kategorie -> produkt/1-kategorie/1-produkt

Ale tohle vše v podstatě nemá nic společného s Phoca Cart, tohle je systém Joomla SEF - tvorba URL se dělá z menu odkazů a jejich aliasů.

Čím více menu odkazů na komponentu, tím více různých tvarů URL, čím méně, tím jednotnější URL budou.

Tohle záleží na každém, jaké URL kdo chce mít, a s Phoca Cart to vlastně nemá nic společného, je to záležitost Joomla menu manažera a jeho menu odkazů.

21. pro 2020 18:09 - 21. pro 2020 18:14 #143411
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Honzo díky za vysvětlení,

ale postupuji postupně.

1. Takže nejprve jsem vytvořil položku menu typu products view a nazval ji Eshop.

Následně oodkaz z modulu product generoval špatné URL

2. Po tvé radě jsem vytvořil položku menu typu categories views, přesunul do skrytých a původní smazal
(která ale jako položka menu eshop není vhodná, protože nezbrazuje produkty - není vhodná ani položka category view, která zase zobrazuje jen jednu kategorii - a proč bch na eshopu dělal základní kategorii Eshop - jen aby fungovalo SEF?)

Ok, nyní již odkaz z modulu product funguje korektně

3. pak jsem udělal objednávku, vybral platební metodu Gopay a na Gopay jsem platbu zrušil - byl jsem přesměrován na components/phocacart/orders.

OUHA, opět odkaz na orders je špatně.

4. Takže jsem vytvořil novou položku menu pro orders - odkaz z gopay se již zobrazuje správně

5. Pak jsem udělal objednávku a vybral platební metodu dobírkou a byl jsem přesměrován na
components/phocacart/info

OUHA, opět odkaz na info je špatně.

Omlouvám se za moji logiku, ale nenašel jsem nikde v mém postupu logickou chybu, takže předpokládám, že logická chyba je v aplikaci PhoCart a její sefování == pokud chci SEF URL, musím pro každé view vytvořit skrytou položku menu.

Nebo to není chyba, jen chybějící plugin SEF pro PhocaCart, protože pokud není položka menu, chová se to takto správně.
jen je s podivem (tohle nenávidím, když to někdo píše na fórech, teď to používám kruci já :) že nestačí jedna položka menu na všechno.

Ano, s tím katalogem a jeho stromem máš pravdu - stačí jeden odkaz v menu, ale já se posunul dál - na ostatní URL.

Nebo?

21. pro 2020 18:27 - 21. pro 2020 18:32 #143413
Odpověď od H13
Admin
Příklad:

vytvoříme menu odkaz na categories view:

www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/

URL pro kategorii (ve stromu) je:
www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/1-dresses

(odvozeno od menu odkazu na categories view)

URL pro produkt (ve stromu) je:
www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/1-dresses/26-beiv-badif

(opět odvozeno z menu odkazu na categories view)

pokud klikneme na přidání produktu a chceme jít na checkout:

www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/checkout

(opět odvozeno z categories view: view je "checkout", menu odkaz je z categories view)

pokud se podíváme na wishlist:

www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/wishlist

(opět odvozeno z categories view: view je "wishlist", menu odkaz je z categories view)

pokud se podíváme na comparison:
www.phoca.cz/phocacartdemo/premiere/comparison

(opět odvozeno z categories view: view je "comparison", menu odkaz je z categories view)

Na téhle stránce je pouze jeden menu odkaz na Phoca Cart - na categories view (výchozí menu odkaz). Všechny ostatní odkazy na stránce berou menu odkaz z categories view a buď k němu dodávájí ID kategorie (category view) nebo ID kategorie a ID produktu (item view) nebo k němu dodávají samotnou view položku (checkout, wishlist, comparison, ... - toto jsou views bez ID nebo CATID).

Phoca Cart se chová podle standardního SEF vzorce - zkus prvně najít menu odkaz na daný view, jestli neexistuje spadni výš - příklad:

checkout - zkus prvně menu odkaz na checkout, neexistuje-li, spadni výš - v našem případě je nejvyšší view vždy categories view.

item - zkus prvně najít menu odkaz na item, pokud není, zkus vyšší instanci, což je category view, pokud není, zkus nejvyšší - opět se spadne do categories view.

A teď je otázka, proč na tvým webu není dodržen tento postup? Logicky by to mělo být kvůli neexistenci hlavního menu odkazu na categories view.

21. pro 2020 18:56 #143414
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Logicky by to mělo být kvůli neexistenci hlavního menu odkazu na categories view.

Ten existuje na základě tvého doporučení:
schindler1854.easy.minion.cz/eshop

takže ano, je otázka proč není dodržený popsaný postup a generovaly se mi URL při výrobě.

21. pro 2020 19:03 #143415
Odpověď od H13
Admin
Ale teď už by to teda mělo být v pořádku, protože, při vložení produktu do košíku a následném přechodu na checkout se dostanu na:

schindler1854.easy.minion.cz/eshop/checkout

což by mělo být správně.

21. pro 2020 19:15 #143416
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Checkout fungoval, nefungoval orders a info, vytvořil jsem na to menu a dal ho do main menu.

Nevadí, ještě to znovu vše smažu a vyzkouším jednou.

21. pro 2020 19:18 #143417
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Nyní z jiného soudku - mohl by jsi mi poradit aby se nevybíraly do URL atributy automaticky?

Mám atributy u produktu nastavené že jsou povinné, ale není vybraný žádný defaultní, aby byl předvybraný a stejně se vybere:
schindler1854.easy.minion.cz/eshop/punco...alhoty-jemne-basic#a [velikost]=158&a[barva]=svetle-hneda

Procházel jsem všechny možné nastavení...

21. pro 2020 20:04 #143418
Odpověď od H13
Admin
Někde tady v diskuzi to bylo celkem obsáhle diskutováno.

Dřív to fungovalo tak, že se zobrazovalo "Vyber možnost". Jenže. Jenže, protože je výběr atributů vázanej na ajax a možnej update položek na skladě, SKU, obrázku, ceny, url, atd. pak byl problém v tom, že se zobrazovaly tyto informace špatně a to mohlo mást zákazníky.

Příklad trička, barva: modrá, žlutá, velikost: XXL, XL

Při starým chování se zobrazil produkt, například Tričko A a protože se nevyplnily automaticky atributy, existovala varianta trička bez barvy a bez velikosti:

Tričko A
- vyberte barvu
- modrá barva
- žlutá barva

- vybete velikost
- XXL
- XL

a ajax načetl samozřejmě tyto informace: cena: 0, sklad: 0, SKU: nic, obrázek žádnej, atd. atd. Protože prostě Tričko A bez barvy a bez velikosti neexistuje.

Tedy, protože jsou atributy vázány na různý funkce - obrázek, sku, sklad, cenu a url a tyhle se dynamicky mění, musela být položka "vyberte" smazána a automaticky se vybírá výchozí kombinace.

Změnit se to dá modifikací v kódu - přes override, ale jak jsem psal výše, potom nebudou správně fungovat všechny dynamický prvky:

Tento soubor změnit, nejlépe zase přes override:
components\com_phocacart\layouts\attribute_options_select.php

a zakomentovat následující podmínku:

21. pro 2020 20:55 - 21. pro 2020 20:58 #143420
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Tedy, protože jsou atributy vázány na různý funkce - obrázek, sku, sklad, cenu a url a tyhle se dynamicky mění, musela být položka "vyberte" smazána a automaticky se vybírá výchozí kombinace.

Tomu rozumím, ale stejně jako zákazníci zuřivě klikali automaticky Přidat do košíku a nevšimli si informace Vyberte, tak nyní zákazníci zuřivě klikají na přidat do košíku a nevšimnou si Defaultní vybrané možnosti.

Programátor je spokojený, zákazníci nikoli.

Mrkni zde:
www.archivbox.cz/archivni-krabice-cz-r074

Do košíku nic nedám, protože jsme hackli chování VM a Customfield4All, a dokud nevyberu parametr, tak mám smůlu.
Slůvka Vyberte jsou důležitá pro koncáky (zde pro ženy nepolíbené IT).

Takže bych se přimlouval za opětovné zařazení možnosti "Vyberte" do dropdownu choosen a úpravu chování tlačítka Add to Cart s červeným error volitelným textem "Vyberte XXXX".

Mimochodem, na demu to ale funguje:
www.phoca.cz/phocacartdemo/phoca-fashion...21-cashmere-cardigan

Nebo mám něco čšpatně nastavené já?

21. pro 2020 22:04 - 21. pro 2020 22:05 #143421
Odpověď od H13
Admin
Na demu nejsou parametry "required".

Tohle se týká jen atributů, které jsou "required" a kde vlastně "select attribute", tedy položka "žádná varianta" reálně neexistuje - například tričko bez barvy prostě neexistuje.

Tady se opravdu bavíme jen o informací pro zákazníky, vše ostatní normálně funguje - nevybere se atribut, pak buď frontendově dojde ke zprávě, případně v backendu proběhne kontrola, atd.

Zde je prostě jen o to, že na jednu stranu budeš mít v atributu položku "vyberte", na druhou stranu budeš mít cenu, SKU, sklad, obrázek špatně.

Když argumentuješ "Slůvka Vyberte jsou důležitá pro koncáky", pak druhá strana argumentuje tím, že zákazník vidí falešné a nepravdivé informace.

Protože zákazník příjde na stránku a vidí cenu nula, sklad nula, protože se mu prostě zobrazuje varianta, která reálně neexistuje. Tedy sice vidí hned po příchodu na stránku "vyberte", ale zase nevidí správnou cenu, sku, sklad a obrázek.

Samozřejmě dá se to udělat přes parametr, ale to jsme zase u toho, že třetí strana si zase bude stěžovat na velké množství parametrů :-)