Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Jak správně legislativně nabízet placený modul co je třeba splňovat???

15. čvc 2020 11:57 #142695
Mám jen otázku ohledně mnou vytvořeného modulu. Chtěl bych si udělat stránku kde tento modul za malý poplatek budu nabízet, ale tak nějak mám guláš v tom co je třeba splňovat pro tuto distribuci. Jakou licenci musí tento modul mít(viz. příloha )? jak nejlépe pojistit aby modul nebyl kopírován? Jestli je tento nabízený modul braný jako například produkt na e-shopu a stačí si příjmy z daného modulu přiznat v daňovém přiznání? A jak je to s využitím stránek nebo aplikací třetích stran např. Trello když například stránka nebo aplikace nabízí volné použití API předem děkuji za odpověď.

15. čvc 2020 13:12 - 15. čvc 2020 16:26 #142696
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

1) je potřeba si uvědomit, že licence a to, jestli je modul zpoplatněný, v podstatě spolu nesouvisí.

2) Pokud jde o Joomla! modul, pak se vychází z licence GPL a kompatibilních. U licence se ale nemluví o poplatcích, ale o tom, že musíš dát zákazníkovi volný kód k dispozici (pokud se bavíme o GPL), zachovat hlavičky původních autorů, atd. atd.

3) Zajistit, aby modul nebyl kopírován, je utopie a jde proti licenci GPL - kdokoliv si koupí nebo obdrží tvůj modul, ho pak může dále distribuovat ale i prodávat. V tomto je licence GPL velmi nešťastná - koupíš si nějaký produkt za 10 EUR (licencován pod GPL) a nikdo ti nemůže bránit v tom ho prodávat za 9 EUR - ani původní autor - vše je v souladu s licencí.

4) Daňové přiznání - to je samostatná kapitola, která v podstatě odradí většinu lidí od prodeje softwaru - kromě toho, že pokud něco pravidelně prodáváš, pak prostě podnikáš, vedeš účetnictví, musíš se přihlásit k daním, tak pokud to bude nějak souviset se zahraničím, pak se staneš buď DPH plátcem nebo identifikovanou osobou, k tomu přichází další věci, kterým v podstatě skoro nikdo nerozumí, jako je MOSS, apod. Účtování mezinárodních plateb, rozdělování toho, kde služba byla uskutečněna (u nás, v EU u koncového zákazníka, v EU u VAT plátce, mimo EU, ...), to jaká jsi vlastně osoba - identifikovaná osoba nebo plátce DPH, jaké povinnosti máš: DP, DPH, KH, SH, MOSS, ... je celkem složitá byrokratická zátěž.

5) Třetí strany - vždy záleží na jejich podmínkách, ty si musíš přečíst. Co se týče třetích stran a účtování, viz. 4

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Poděkovali: Nitrex

15. čvc 2020 15:38 #142697
Odpověď od Nitrex
Návštěvník
Děkuji mnohokrát než bych se těchto informací dopral stálo by to hodně googlení, takže tisíceré díky :P

19. čvc 2020 10:27 #142709
Odpověď od marvays
Návštěvník

H13 napsal: Ahoj,

3) Zajistit, aby modul nebyl kopírován, je utopie a jde proti licenci GPL - kdokoliv si koupí nebo obdrží tvůj modul, ho pak může dále distribuovat ale i prodávat.


Ale nějak to přeci obejít jde, ne? Viděl jsem hodně vývojářů, kteří svůj produkt vážou na jednu doménu. Což bych laicky chápal tak, že se právě brání kopírování. Samozřejmě obchodní podmínky a licence jsem kolem toho nečetl. Ale týká se to především českých vývojářů.

19. čvc 2020 11:21 - 19. čvc 2020 11:30 #142711
Odpověď od H13
Admin

marvays napsal: Ale nějak to přeci obejít jde, ne? Viděl jsem hodně vývojářů, kteří svůj produkt vážou na jednu doménu. Což bych laicky chápal tak, že se právě brání kopírování. Samozřejmě obchodní podmínky a licence jsem kolem toho nečetl. Ale týká se to především českých vývojářů.


Vždy záleží na licenci, je možný, že někdo používá GPLv3 s dodatečnými podmínkami, nebo poskytuje část v jiné licenci (např obrázky) nebo vše váže na službu a ne na kód. Např. pokud porušíte podmínky, pak prostě nebudete mít přístup k novým verzím, k podpoře, k ..., atd. Vždy záleží na tom, jakou službu si člověk koupí a jaké podmínky ta služba bude obsahovat, ta se vůbec nemusí týkat kódu samotného.

Co se týče samotného kódu, i když je legální koupit si nějaký projekt a pak ho prodávat dále, třeba i za méně, než to dělá původní autor, v praxi se to moc neděje. Protože prostě proto, protože původní autor se na rozdíl od "přeprodejce" v kódu vyzná a dále ho vyvýjí, poskytuje upgrade a podporu (nejlepší podporu, protože tomu, co vytvořil, rozumí nejvíc). Pokud to člověku jen trochu myslí, je mu jasné, že převzít projekt je prostě nesmysl a nevýhodné. Je lepší na tom projektu nechat pracovat původního autora a jen využívat jeho práce. A i když je např. projekt placený, pořád je mnohonásobně levnější koupit si ho, než projekt sám udržovat - navíc, pokud by dotyčný vůbec nerozuměl kódu použitém v tom projektu.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

19. čvc 2020 17:19 #142713
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Ale týká se to především českých vývojářů.


Nemystifikovat, prosím.
Těch českých, co to vážou na doménu je jenom jedna, pokud vím - artio :D A navíc to platí jen když provedete upgrade - kontrolu domény mají až při upgradu pomocí volání externího kódu pro stažení instalačního upgradu a tam už kontrola domény je (před instalací).
Pokud celé artio smažete a nahrajete novou verzi, tak kontrola domény neproběhne. Smažete tím ale i vytvořené URL v DB, což někdy vede k zničení funkcionality eshopu.


cizí:
rsjoomla
acymailing
...

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

Powered by Fórum