Přihlásit se

easyjoomla.org - GTM

20. lis 2018 15:43 #137848
easyjoomla.org - GTM od marvays
Uživatel
Ahoj. snažím se rozchodit měření konverzí na kampaň u google. V průběhu dne jsem se proklikal na GTm a našel pluginy na Easy joomla. Snad jsem prncip pochopil správně, ale zasekl jsem se.

Na stránce GTM jsem se zaregistroval, vytvořil účet a kontejner.
Nainstaloval plugin GTM od EJ a zadal kod kontejneru.
Nainstaloval plugin GTM virtuemart a zasekl se na položce "Checkout event"

Jestli to správně chápu, musím založit událost, do které mi pak plugin bude posílat data.
Tudíž jsem dal založit novou značku - konfigurace značky - Měření konverzí Google Ads.

A nevím jak dál. Chce to po mě vyplnit číslo a štítek konverze. Vůbec netuším. Stejně tak jsem myslel, že spuštění bude jen na stránce dokončení nákupu. Ale na výběr mám pouze všechny stránky.

Nebo jsem to nepochopil?
Přílohy:

20. lis 2018 19:09 #137870
Odpověď od marvays
Uživatel
Po shlédnutí několika videonávodů a přečtení pár anglických stránek usuzuji, že pro začátek bude jednodušší tohle řešit bez GTM. Takže najdu nějaké jiné rozšíření, které umí transkace VM exportovat do GA rovnou. Samotné Ads pak bude z GA čerpat a zobrazí mi potřebné konverze u jednotlivých reklamních sestav.

20. lis 2018 20:32 #137879
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
Typický Martin, sám se zeptá, sám si odpoví :) Ale to je náhodou dobře, kéž by takových lidí bylo víc.

20. lis 2018 21:46 #137890
Odpověď od Cony
Moderátor
:) Osobně jsem GTM nikdy nepřišel na chuť. Přišlo my vždy složitější nastavit GTM než vložit skript na přímo. Myšlenka je to hezká, ale jako vše od Google to má pro mne trochu nepochopitelné ovládání...

21. lis 2018 03:11 #137897
Odpověď od marvays
Uživatel

Ernst napsal: Typický Martin, sám se zeptá, sám si odpoví :) Ale to je náhodou dobře, kéž by takových lidí bylo víc.

to tak máš. Něco řeším. Položím dotaz a nečekám na odpovědi, ale hledám. No a průběžně informuju, když už na něco přijdu.

21. lis 2018 03:19 - 21. lis 2018 03:19 #137898
Odpověď od marvays
Uživatel
Ale k věci . . . našel jsem (pro mě nového) programátora, který má v nabídce pár užitečných pluginů za příznivé ceny.

BIT Virtuemart Google Analytics
link
Jestli to správně chápu, tak tahle věcička mi odesílá transakce VM do Google Analytics.

BIT Google Ads for Virtuemart
link
Tento plugin vloží značku sledování konverzí Google Adsense pro sledování dokončených objednávek na webu.

Ceny jsou příznivé. Černý pátek se blíží, tak to prubnu. Kdyby chtěl někdo vyzkoušet, pište . . .

21. lis 2018 05:07 #137903
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Jste se měl zeptat :)

Tohle rozšíření jsem programoval s Viktorem z Easy.
Vůbec vše kolem portálu easyjoomla.org mohu zodpovědět dnes zodpovědně snad jen já.

Takže Vám přesně povím jak funguje.

1. Nejprve - to co je na EasyJoomla.org - všechny doplňky skončily vývoj před 2 lety.
Něco se podařilo upravit pro Joomla 3, ale většina je pro Joomla 2.5
Proto je to zdarma a není na to support.

Vývoj dál pokračuje u nás v Minionu a všechny extense budou dostupné (již tedy za peníze) na minijoomla.org

2. Co se týká GTM a GTM for Virtuemart.

Základní myšlenka je, že GTM poskytuje datovou vrstvu.
V nastavení si můžete nadefinovat ID kontejneru založeného na GTM.

GTM for Virtuemart poskytuje data z eshopu a vkládá je do datové vrstvy.
Zde si můžete nadefinovat název eventu, při kterém si nastavíte trackování objednávek při triggeru virtuemartu createOrder - stav P.

Standardně Google doporučuje - tracTrans

Dále si můžete volitelně navolit další event, pokud chcete měřit jiný stav - typicky změnu stavu, např. confirm, nebo Shipping

Dále si můžete navolit 5 vlastních proměnných - tzv. Dimensions, které chcete přenášet do GA.
Typicky například ID platební metody (to pokud si pak nastavíte na GTM převodní tabulku a v přehledu objednávek na GA si pak zobrazíte jakou platební metodou byly objednávky vytvořeny).

Tohle slouží pro marketingové a vyhodnocovací údaje.

3. Na vytvořenou událost tracTrans pak můžete na GTM pověsit ddalší měření pro SKLIK, Heuréka, Facebook nebo využít další pluginy pro GTM - GTM Sklik, GTM Facebook.

V příloze jak mám nastaveno já.

V novější verzi (> 2.0) se informace o události ukládají do samostatné DB tabulky a je možné je posílat do GA buď ze session nebo DB.

Každé slouží k jiným účelům

4. V nastavení GTM pluginu jsou ještě nastavení kdy se kód zobrazuje, slouží například pro odeslání objednávky z administrace, v případě že měníte stav objednávky po dobírce ručně atd atd.

Asi na to vytvořím samostatný článek, protože tohle je základ pro nasazení všech měření na eshopu a proto se to vyvíjelo :)
Ve své době nic použitelného nebylo, jen italský plugin, který bohužel ale neposílá správná data:

Například většina pluginů posílá špatná data do GA ohledně shippingu, v cizině totiž neznají dobírku a do shippingu nezapočítávají payment.
Pak Vám v řádku nesedí hodnoty a součet.

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

21. lis 2018 05:10 - 21. lis 2018 05:34 #137904
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
A ještě nastavení GTM

21. lis 2018 05:28 #137905
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Cony:

to mě mrzí, pokud se člověk prokouše a pochopí, tak nic jiného nechce, protože vše pak nastavuje jen na GTM a na eshopu má tyto dva pluginy:
1. GTM plugin od Easy - zde mohu všechny potřebné kódy vkládat do GTM a ne již do eshopu
2. GTM Virtumeart plugin od Easy

Doplňkově

3. GTM for Sklik
4. GTM for Facebook 1 pixel
5. Heuréka plugin od Easy

Obecně celý vývoj jsem začal proto, že mě nebavilo po programátorech hledat kódy v html modulech nebo šablonách, když zákazník potřeboval nasadit měřící kody.
Takhle je to přehledné vše na GTM a nemusím nic hledat.

Vůbec smyslem celého vývoje v Easy byl ten, že všechny potřebné věci pro chod joomla/virtuemartu se naprogramoval v Easy a aby se nic nekupovalo.

Proto v portfoliu jsou

1. Pluginy pro měření dat
2. Komponenty pro Import dat do joomla/eshopu - VM Import produktů, Import článků pro Form2Content, Import z Realitních serverů
3. Komponenty pro Export dat z eshopu - EasyFeeder - export produktů (typicky feedy), export objednávek (typicky napojení na ERP - Helios, Cesar)
4. Platební moduly - Gopay pro VM, RSForm, RSMembership, TicketMaster, VUB banka, Cetelem, Isic
5. Plugin pro závislost dopravy a platby
6. Komponenta pro dopravu - Balíkobot
7. Komponenta pro úpravu šablon emailů VM
8. Pluginy pro Acymailing - oslovení v 5. pádu, svátek, zapomenutý košík
9. Moduly pro zobrazení dat na joomla/eshop - EasySlideshow článků, Virtuemart Product Extended
10. Modul VM search s našeptávačem
11. Modul a komponenta Free Shipping Info

A další....

Dnes si postavit eshop založený na VM bez těchto doplňků nedovedu představit.

Samozřejmě do toho pak zahrnu:
Acymailing, Form2Content, CustomFilters a další spec. aplikace.

21. lis 2018 05:32 #137906
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Ještě pokud nastavujete Google Ads, tak vyplníte hodnoty které vkládáte do datové vrstvy a pověsíte to na událost tracTrans :)
Jednoduché a rychlé.

21. lis 2018 12:24 #137928
Odpověď od Cony
Moderátor
Rudo, to Vás mrzet nemusí :) Já komentoval rozhranní GTM ne pluginů do Joomly... Nicméně řeším obvykle pro úplně jinou platformu než Joomla.