Přihlásit se

Error po upgradu na Joomla 4

02. úno 2022 12:38 - 02. úno 2022 12:39 #145755
Error po upgradu na Joomla 4 od Tomáš Budík
Uživatel
Ahoj, po instalaci upgradu na Joomla 4 nastal error a stránky nefungují. Nevíte někdo jak z toho ven? PHP 7.3, MySQL 5.6. Screen v příloze. Díky

02. úno 2022 13:58 #145756
Odpověď od Cufe
Admin
Doporučuji obnovit web ze zálohy a nespěchat na update na Joomla 4. Předpokládám, že jste si zálohu udělal a že toto děláte jen na vývojové/zkušební verzi. Pokud chybu napíšete ve vyhledávání strýčka googla, naleznete informace o databázi, starých tabulkách, zapnutí error logu, zapnutí zobrazování chyb apod. Pokud víte, o čem je řeč, troufněte si na to, jinak bych spíš počkal, až se o těchto problémech bude vědět více. Ušetříte si hodiny strávené u PC ;-)

Joomla úřední deska | IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

03. kvě 2022 07:57 - 03. kvě 2022 08:26 #146226
Odpověď od Petr
Začátečník
Ahojte,
ať neotvírám nové téma přídám se sem.

Povedlo se někomu upgradovat na Joomla4 bez chyby? (update z 3.10.8 na 4.1.2)Pokaždé mi vyhodí Error500,
podle logu nějaká zaháda s com_fields viz. obrázek, respektive ta že se nesmažou soubory z Joomla3 a v tu dobu plugin existuje dvakrát a

C:\xampp8\htdocs\kariera_v4\administrator\components\com_fields\libraries\fieldsplugin.php
C:\xampp8\htdocs\kariera_v4\administrator\components\com_fields\src\Plugin\FieldsPlugin.php

Do administrace se dá normálně dostat a po reinstalaci souborů jádra se i tento problém dá do pořádku a nepotřebné soubory z Joomla3 se smažou.

Edit: Podařilo se mi najít tuto chybu i na Githubu github.com/joomla/joomla-cms/issues/37177 , tak to asi nakonec nebude jen u mně.
Přílohy:
Poděkovali: Cony

03. kvě 2022 12:21 #146230
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
zatím neupgradujeme

MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

03. kvě 2022 13:06 #146232
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Můj jen osobní názor je, že to ještě na upgrade není. Možná někde na vývoji.

Už jsem to psal někde v diskusi nějakému rusákovi - J3.10 má ještě životnost min. 1-2 roky, pak přestanou její upgrady.
Do té doby se J4 doladí do stable verze.
Bylo to tak i při přechodu z 1.5 na 2.5, bylo tomu tak i při přechodu z 2.5 na 3 (kdy asi teprve 3.2 byla použitelná).

Takže resume za mě - není kam spěchat....

03. kvě 2022 13:40 - 03. kvě 2022 13:49 #146233
Odpověď od Petr
Začátečník
Ano, ještě je čas ale je dobré se připravit na vývoji, ještě to zavísí na tom co všechno na těch webech jede u těch čistších webech, na těch to i zkouším, to půjde trochu líp než na těch dalších co tady mám s Virtuemartem.
Chtěl jsem to tady otevřít jestli jsou nějaké poznatky.

Co se mi libí je ta Kontrola před aktualizací pokud tomu člověk trochu rozumí tak zjistí že tam má věci které už vůbec nepotřebuje.
Jinak spoustu věcí funguje jak v 3.10 tak 4.x tak je možné si upravit šablonu na frontendu abych fungovala tam i tam.

03. kvě 2022 21:20 #146238
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel

Rudolf napsal: Už jsem to psal někde v diskusi nějakému rusákovi - J3.10 má ještě životnost min. 1-2 roky, pak přestanou její upgrady.
Do té doby se J4 doladí do stable verze.

17.srpen 2023 končí podpora J3. Takto je to dnes v plánu.
Po 9 měsících by mohl být ten přechod J3 na J4 už odladěný. To že po 9 měsících není je smutné.

04. kvě 2022 00:35 #146239
Odpověď od Cony
Moderátor

xunil napsal: Po 9 měsících by mohl být ten přechod J3 na J4 už odladěný. To že po 9 měsících není je smutné.

No ono to bude mít souvislost s tím, že většina webů zřejmě stále jede na J3 . Tzn. mnoho specialit při aktualizaci, různé kombinace parametrů / rozšíření apod. ještě zůstalo neodzkoušeno.

Proč to tak je, to je druhá věc. Myslím, že nejvíc je na tom podepsán nový vzhled administrace a změny v jádru, díky kterým mnoho rozšíření pro J4 stále ještě není předěláno.

Na druhou stranu jsem radši, že J4 má nové jádro a vykazuje posun vpřed, ne jako Wordpress, kde je jádro "stále stejné", i když to znamená že rozšíření pro Wordpress jsou kompatibilní x verzí zpět.

04. kvě 2022 10:10 #146240
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
To chápu. Po 9 měsících to ale nefunguje a zbývá 15 měsíců. Člověk by čekal i to slibovali, že by to nemusel být takový problém.
Asi málo testerů a dat které by ten proces mohl odladit.
Když odskočíme do druhého světa Android má taky problém na aktualizaci res. výrobci. Na iOS mám aktualizaci ten den kdy vyjde nová verze. Jasně není to úplně porovnatelné.
Jen 9 měsíců po vydání by to mohlo šlapat.
Taky jsem rád pokud se udělá něco líp, než jen opravujeme joomlu 1.5. I za cenu takových problému.

04. kvě 2022 22:10 #146241
Odpověď od Petra Procházková
Uživatel
Zkoušela jsem to na 3 webech - ani na jednom se to nepovedlo.

Sice se slibovalo, že to nebude plnohodnotná migrace, ale zatím volím prostě postavit to celé znovu na 4 a přesunout tam obsah. Je to sice víc práce, ale jak psal Ruda už k jednomu mému předchozímu příspěvku, u těch migrovaných webů pak jsou různé mouchy typu, že najednou nejdou ukládat články/moduly... nekompatibilní pluginy to shodí a je s tím víc starostí...

Ale je jasný, že to je řešení pro menší weby... na ty eshopy s 1000+ produkty se fakt netěším :/

10. kvě 2022 23:30 #146261
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Joomla! 3.10 se pomalu posouvá ke konci podpory (EOS). Na opravy chyb zbývá méně než půl roku. Poté jeden rok na opravy zabezpečení do 17. srpna 2023.
Takhle se to píše na joomla.org.
To teda už moc času není.
Web samo nezanikne a pojede, stejně jako jede někde i J1.5. Nicméně to není tak, že je ještě spousta času.

10. kvě 2022 23:33 #146262
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

17. srpna 2023

Je dost času na to do té doby odladit verzi 4 včetně jak migrovat a upgradu všech rozšíření.
A jak jsem psal - z vlastní zkušenosti teprve až verze 4.2 bude jakž takž použitelná :)

11. kvě 2022 10:59 #146263
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
po předchozích zkušenostech spíše přecházet až na 4.3.x

11. kvě 2022 12:00 #146265
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Jo ale píšou konec cca v listopad/prosinec 2022 pak už jen bezpečnostní záležitosti až do 17. srpna 2023.
Pokud se bavíme o bezpečnostních aktualizacích, pro J1.5 vyšla ještě oprava v roce 2015 tedy +/- 3 roky po EOL.

Konec tedy není 17. srpna 2023 ale listopad/prosinec 2022. Pak totiž je garance do 17. srpna 2023 ale i po tomto datu mohou vydat další bezpečnostní aktualizace jako to bylo u 1.5 a ty stránky na 1.5 fungují i dnes. Proto neberte 17. srpna 2023 jako nějaké dogma.

Přechod měl už dávno fungovat.

11. kvě 2022 16:41 #146266
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Konec tedy není 17. srpna 2023 ale listopad/prosinec 2022

Konec světa a kdo neupgraduje s námi, jde proti nám :D