Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

Právo na odstoupení - stahovatelné produkty

20. kvě 2026 14:13 #151208
Ahoj, výzva k brainstormingu,

řešili jsme tady právo na odstoupení. V Phoca Cart je to v podstatě vyřešené, ale ještě tady máme jeden malý oříšek - stahovatelné (digitální produkty)

Co jsem tak pročítal, jsou možné dva přístpu:

A ) ihned při nákupu přidat checkbox, něco jako:

"Souhlasím s poskytnutím digitálního obsahu ihned po zaplacení a beru na vědomí, že tímto okamžikem ztrácím právo na odstoupení od smlouvy."

a poté prostě kontrolovat, že objednávka má digitální zboží a bylo odsouhlaseno, že se toho vzdávám při zaplacení.

B ) Čekat na skutečný download až skutečně uživatel něco stáhne a pak tlačítko skrýt. To by šlo udělat při interním downloadu, kde by se kontrolovala objednávka a uživatel. Ale už těžší je to udělat s externími částmi - jako je přístup k článkům, přístup ke kategorii v Phoca Download, atd.

Osobně bych zvolil při implementaci variantu A ), tedy v Phoca Cart by ještě přibyla podmínka, že když objednávka obsahuje digitální zboží, zobrazilo by se nový zatrhávací checkbox (tím pádem by se pak pro objednávku nezobrazilo tlačítko na odstoupení - prostě by měla informaci, že to bylo odsouhlaseno). Samozřejmě pořád tam jsou možný problémy v podobě mixu fyzického a digitálního zboží v objednávce, ale aspoň něco.

U  B ) je to složitější a nerad bych se do něj pouštěl - je to hodně komplikované, a asi nelze postihnout všechny různé externí části, navíc to velmi komplikuje ssystém, když by objdnávka musela šahat to externích částí a hledat jestli uživatel stahoval nebo byl už v nějaké sekci, plus komplikace v podobě guest checkout, atd. atd.

Otázka je, jestli bude A ) stačit?

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

20. kvě 2026 23:12 #151209

21. kvě 2026 00:41 #151210
Odpověď od H13
Admin
"Zároveň si podnikatel musí vyžádat váš souhlas s tím, že vám bude digitální obsah dodán ještě před uplynutím 14denní lhůty pro odstoupení od smlouvy."

Jakým jazykem tam mluví?

21. kvě 2026 01:53 #151211
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Mi to přijde ok.

Podnikatel musí aktivně získat:
- výslovný souhlas se zpřístupněním/dodáním před uplynutím 14 dnů,
- a zároveň potvrzení, že spotřebitel chápe ztrátu práva odstoupit.

21. kvě 2026 12:54 #151213
Odpověď od H13
Admin
"výslovný souhlas se zpřístupněním/dodáním před uplynutím 14 dnů,"

Toto mi moc srozumitelný nepříjde, to je jako kdyby byl checkbox "Souhlasím s tím, že když jsem si u Vás koupil zboží, že mi ho taky dodáte"

Koupím službu a akceptuji to, že ztrácím možnost ji vrátit do 14 dnů, ale nechápu ten slovní obrat:

"Souhlasím, že mi ji dodáte před uplynutím 14 dnů" ????

Takový souhlas by se vydával tehdy, pokud by bylo pravidlem, že se služba dodává všeobecně až za 14 dní po nákupu. Službu normálně získáváš hned, jen ji prostě po získání nemůžeš reklamovat.

21. kvě 2026 21:43 #151214
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Já jsem si třeba zaplatil školení ale ještě jsem ho "nekonzumoval", jelikož školení bude později.