Přihlásit se

Joomla 6.0

Dne 14. října 2025 bylo oficiálně vydáno Joomla 6.0 (kódové jméno Kuimarisha) společně s Joomla 5.4 (Kutegemea). Joomla 5.1 přinesla zabezpečené TUF aktualizace, ale s Joomla 5.4 / 6.0 přichází automatické aktualizace jádra, které budou probíhat bezpečně a bez nutnosti manuálního zásahu.

routování v joomle

18. říj 2025 18:01 #150757
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
tak mi to nedalo a udělal hned. je to zde -  router.cz.uvds510.active24.cz/index.php/list-kategorie

ať dělám co dělám otevře se mi to pod položkou menu 103 (blog) protože jeho položka menu byla přidána jako poslední

19. říj 2025 15:29 #150758
Odpověď od Cony
Moderátor
Ok, máš pravdu, ale jen za hodně specifických podmínek (já to zkoušel v blogu, proto mi to fungovalo)
- routování nefunguje tak jak bys čekal pouze v seznamu (resp. problém je že to je layout s názvem default, proto se neuloží do položky, a je tam jen uloženo view)
- nefunguje jen tehdy, když je aktivní menu to na které se chceš odkázat (což v případě zobrazení komponenty je v tomto případě vždy, v modulu by to fungovalo na stránkách s jiným ItemId než je ten seznam, na něm by to zafungovalo taky špatně)
- způsobuje to MenuRules ve funkci buildLookup, kde 
Code:
if (!isset($this->lookup[$language][$view . $layout][$item->query[$views[$view]->key]]) || $item->language !== '*') {     $this->lookup[$language][$view . $layout][$item->query[$views[$view]->key]] = $item->id; [color=#080808][font="JetBrains Mono", monospace]    [color=#660000]$this[/color]->[color=#871094]lookup[/color][[color=#660000]$language[/color]][[color=#660000]$view[/color]][[color=#660000]$item[/color]->[color=#871094]query[/color][[color=#660000]$views[/color][[color=#660000]$view[/color]]->[color=#871094]key[/color]]]          = [color=#660000]$item[/color]->[color=#871094]id[/color];[/font][/color] }
Dohledá se totiž category view, které má zapsaný layout (blog), takže vyhraje nad výchozím (default).

Upravit by se muselo MenuRules, a to hned v první podmínce, kde by se muselo odkontrolovat, jestli náhodou aktivní ItemId nesplňuje podmínky použití.

Je to ale dost specifický (a za mně i nelogický) případ, proč potřebuješ mít na stejnou kategorii náhled dvakrát, jednou jako blog a jednou jako seznam? A když okdážeš ten článek třeba v modulu, nebo v úplně jiným ItemId, co čekáš, že se ti zobrazí za odkaz, na blog, nebo na seznam?

19. říj 2025 15:41 - 19. říj 2025 15:42 #150759
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
no právě proto že jednou je to blog a jednou seznam B)
a nejde ani o to co chci já, ale co chce zákazník

prostě si nemohu pomoci, mělo by to zůstat na aktuální stránce nebo by alespoň mělo jít to nějak nastavit. Já si to na to napsal plugin, který to řeší, ale to není optimální řešení

ale pokud v url pošlu konkrétní itemid mělo by ho to respektovat a ne změnit. V tom se asi shodneme, ne?

19. říj 2025 16:33 - 19. říj 2025 16:34 #150760
Odpověď od Cony
Moderátor
Pořád, proč jednou blog a jednou seznam?? Tak když už, tak bych udělal JS přepínátko, který jen změní vykreslení stránky, a nemusíš řešit jádro systému. 

Jinak řešení asi jedině ten systém plugin, nebo zkusit protlačit do jádra Joomly tu úpravu, co jsem popsal výše, ale obávám se, že to bude stát hromadu vysvětlování a nakonec to smetou ze stolu, protože je to dost netradiční použití...

PS: A ty jsi přece od toho, aby jsi zákazníkovi rozmluvil nesmysly :DD

19. říj 2025 17:53 #150761
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
jasně jde to udělat několika způsoby, ale prostě mi vadí že řeknu v jakém to chci menu a joomla mi to změní. dokážu si představit, že v sef pluginu přibude volba, zda povolím joomle aby to přepsala sama nebo ne.

ono nejde jen view v contentu, ono to takto dělá ve všem v joomle, já na to narazil teď při výrobě komponenty eshopu a nemile mě to překvapilo.

20. říj 2025 13:17 #150762
Odpověď od Cony
Moderátor
Joomla se prostě snaží pro každý odkaz najít nejvhodnější položku menu. To že jí má vůbec hledat kontroluje podle toho, že v odkazu chybí odkaz na menu, nebo že je stejný jako aktuální (to je podle mně hlavně kvůli zpětné kompatibilitě, kdy si odkaz na menu řešili všechny komponenty samy). Teoreticky tam chybí kontrola, že aktuální odkaz vyhovuje podmínkám, pak by to v tomto případě zafungovalo. Prakticky se ale primárně nepočítá s tím, že bys odkazoval jeden obsah z měnu duplicitně. 

V zásadě máš 3 možnosti
- buď si podle toho uzpůsobíš svůj web
- nebo si napíšeš plugin, kterej např. přidá do routeru pravidla a totot vyřeší
- nebo uděláš PR do routeru Joomly

21. říj 2025 13:03 #150764
Odpověď od Ernst
Joomla Expert
doplním. Změní to ještě pokud jdeš na jiné než aktuální menu, které má stejný view, tak to změní na položku jí preferovanou