Joomla 5 nebo WP
14. pro 2024 21:22 - 15. pro 2024 09:20 #149974
Odpověď od Kavato

Začátečník
V configuration.php mám nyní livesite s HTTPS
Originální .htaccess od Wedos zachováno
vygenerovaný SSL certifikát mám
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté v Nastavení SEO: Přátelské URL "ano", Použít přepis URL "ne"
V Systém - Systémové informace - Práva složek je vše zelené? "ano"
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté: Vynutit HTTPS? "ano pro celý web"
Cache v Joomla máte povypínané? "nenašel jsem kde"
Po úpravách jste spustil v administraci Wedos opravu oprávnění? "ještě jsem nepřepsal htaccess"
htaccess.txt v Joomla na .htaccess a upravil?
Přidat:
Code:
Zakomentovat:
Odkomentovat:
tady potřebuju poradit víc pro ty pomalejší, jako jsem momentálně já , kam přesně v htaccess přidat a kde zakomentovat a odkomentovat
Díky
Originální .htaccess od Wedos zachováno
vygenerovaný SSL certifikát mám
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté v Nastavení SEO: Přátelské URL "ano", Použít přepis URL "ne"
V Systém - Systémové informace - Práva složek je vše zelené? "ano"
V Globálním nastavení Joomla máte zapnuté: Vynutit HTTPS? "ano pro celý web"
Cache v Joomla máte povypínané? "nenašel jsem kde"
Po úpravách jste spustil v administraci Wedos opravu oprávnění? "ještě jsem nepřepsal htaccess"
htaccess.txt v Joomla na .htaccess a upravil?
Přidat:
Code:
Code:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
Code:
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]
Header set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
Zakomentovat:
Code:
# Options +FollowSymlinks
Odkomentovat:
Code:
RewriteBase /
tady potřebuju poradit víc pro ty pomalejší, jako jsem momentálně já , kam přesně v htaccess přidat a kde zakomentovat a odkomentovat
Díky
15. pro 2024 09:38 #149975
I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.
Odpověď od Bong

Moderátor
Opravit práva v administraci Wedos můžete hned. Když to uděláte, už se v soubory na webu nepracujte přes FTP. Pokud ano, zase hned spusťte opravu.
Mezipaměť Joomla vypnete v Globální nastavení - Systém - Mezipaměť, v Globální nastavení - Server - Komprese GZIP. Případně ještě vypnout plugin Systém - Mezipaměť. Při stavbě webu potřebujete, aby se změny projevily okamžitě. V povozu si to zase zapnete podle potřeby.
Úprava htaccess není složitá. Otevřete si htaccess.txt na webu (pomocí Phoca Commanderu) a najděte si 'RewriteEngine On', to nahraďte tím, co jsem psal...
Pak si najděte ' Options +FollowSymlinks ' a přidejte před to #, najděte ' # RewriteBase / ' a naopak # smažte.
Po uložení můžete zkusit htaccess.txt přejmenovat na .htaccess , vyčistit cache prohlížečů (CTRL+F5) a vyzkoušet, jestli web chodí.
Mezipaměť Joomla vypnete v Globální nastavení - Systém - Mezipaměť, v Globální nastavení - Server - Komprese GZIP. Případně ještě vypnout plugin Systém - Mezipaměť. Při stavbě webu potřebujete, aby se změny projevily okamžitě. V povozu si to zase zapnete podle potřeby.
Úprava htaccess není složitá. Otevřete si htaccess.txt na webu (pomocí Phoca Commanderu) a najděte si 'RewriteEngine On', to nahraďte tím, co jsem psal...
Pak si najděte ' Options +FollowSymlinks ' a přidejte před to #, najděte ' # RewriteBase / ' a naopak # smažte.
Po uložení můžete zkusit htaccess.txt přejmenovat na .htaccess , vyčistit cache prohlížečů (CTRL+F5) a vyzkoušet, jestli web chodí.
Poděkovali: Kavato
15. pro 2024 15:08 #149976
Odpověď od Kavato

Začátečník
Tak jsem udělal snad vše dle Vašich rad a funguje to
, ještě ověřim na více prohlížečích a skrze mobil, ale vypadá to že je to dobré.
Ještě dotaz k upravení htaccess: prosím o kontrolu, zda je to takto správně upravené, či zda má být smazáno
to RewriteEngine On
Jinak všechny vypsané (pluginy, doplňky) jsem nainstaloval, povolil (pokud sem koukal dobře, některé byly automaticky povoleny, zbylé jsem povoloval já)
Moc děkuji za rychlou pomoc.

Ještě dotaz k upravení htaccess: prosím o kontrolu, zda je to takto správně upravené, či zda má být smazáno
to RewriteEngine On
Code:
## These directives are only enabled if the Apache mod_rewrite module is enabled
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]
Header set Content-Security-Policy "upgrade-insecure-requests;"
## Begin - Rewrite rules to block out some common exploits.
# If you experience problems on your site then comment out the operations listed
# below by adding a # to the beginning of the line.
# This attempts to block the most common type of exploit `attempts` on Joomla!
#
Jinak všechny vypsané (pluginy, doplňky) jsem nainstaloval, povolil (pokud sem koukal dobře, některé byly automaticky povoleny, zbylé jsem povoloval já)
Moc děkuji za rychlou pomoc.
15. pro 2024 16:23 #149977
Odpověď od Bong

Moderátor
Ano, je to tak dobře.
"RewriteEngine On" je příkaz, ten tam byl a je potřeba ho zachovat, jinak by to nefungovalo...
"RewriteEngine On" je příkaz, ten tam byl a je potřeba ho zachovat, jinak by to nefungovalo...
15. pro 2024 17:42 #149978
Odpověď od Linelabcz

Admin
Tohle vlákno se mělo jmenovat "Jak nainstalovat Joomla 5 na Wedos" .

15. pro 2024 18:39 #149979
Odpověď od Kavato

Začátečník
No tohle vlákno asi bude universal všeho co budu potřebovat
, abych tady nezaspamoval celou diskuzi vším na co se budu ptát, jakož-to zelenáč joomly. Ale už nyní se mi zamlouvá mnohem více než WP. Tak snad nenarazim na nějaký "kámen úrazu".

16. pro 2024 10:51 #149980
Odpověď od Martin70

Zkušený uživatel
Já používám ještě v "základní výbavě":
- AdminTools: www.akeeba.com/products/admin-tools.html
- Email Protector: regularlabs.com/emailprotector
- JCE editor: www.joomlacontenteditor.net/
- n3t Cookie Consent: bitbucket.org/n3t/n3t-cookie-consent/
Martin
- AdminTools: www.akeeba.com/products/admin-tools.html
- Email Protector: regularlabs.com/emailprotector
- JCE editor: www.joomlacontenteditor.net/
- n3t Cookie Consent: bitbucket.org/n3t/n3t-cookie-consent/
Martin
Poděkovali: Cony
16. pro 2024 14:38 #149981
Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Odpověď od H13

Admin
Ano,
myslím, že by stálo za to, vytvořit zde nějaký článek o Joomle 5 a Wedos hostingu.
Prvním pravidlem by samozřejmě bylo, pokud to jde, vyhnout se tomuto webhostingu.
Já měl možnost v poslední době pracovat jak s Wedosem tak i s Hostime a musím říct, že ten rozdíl v kvalitě je gigantický.
Mimo to, co je zde probírané ve vlákně:
- na Wedosu je potřeba nastavit $live_site, což je nastavení, které je v Joomla už jen díky zpětné kompatibilitě a podpoře nějakých hodně zastaralých systémů. Toto nastavení není součástí Global Configuration a je možné jej editovat pouze v configuration.php
- a tady přichází další problém, pokud pomocí FTP editujete configuration.php (protože nemáte možnost to změnit v Globa Configuration), pak dochází ke změně práv a vlastnictví tohoto souboru (pokud jednou uložíte přes Global Configuration a po druhé přes FTP). Tedy musíte mít neustále zapnutou administraci Wedos a neustále opravovat práva a vlastnictví souborů
- O SSL, atd, už se tady píše ve vlákně, nemá smysl to dále komentovat.
Pokud by zde byl někdo v kontaktu s Wedosem, opravdu by bylo dobré jim poslat nějaký feedback, protože momentálně ta práce s hostingem jednoduchá není.
myslím, že by stálo za to, vytvořit zde nějaký článek o Joomle 5 a Wedos hostingu.
Prvním pravidlem by samozřejmě bylo, pokud to jde, vyhnout se tomuto webhostingu.
Já měl možnost v poslední době pracovat jak s Wedosem tak i s Hostime a musím říct, že ten rozdíl v kvalitě je gigantický.
Mimo to, co je zde probírané ve vlákně:
- na Wedosu je potřeba nastavit $live_site, což je nastavení, které je v Joomla už jen díky zpětné kompatibilitě a podpoře nějakých hodně zastaralých systémů. Toto nastavení není součástí Global Configuration a je možné jej editovat pouze v configuration.php
- a tady přichází další problém, pokud pomocí FTP editujete configuration.php (protože nemáte možnost to změnit v Globa Configuration), pak dochází ke změně práv a vlastnictví tohoto souboru (pokud jednou uložíte přes Global Configuration a po druhé přes FTP). Tedy musíte mít neustále zapnutou administraci Wedos a neustále opravovat práva a vlastnictví souborů
- O SSL, atd, už se tady píše ve vlákně, nemá smysl to dále komentovat.
Pokud by zde byl někdo v kontaktu s Wedosem, opravdu by bylo dobré jim poslat nějaký feedback, protože momentálně ta práce s hostingem jednoduchá není.
16. pro 2024 17:02 #149982
Odpověď od H13

Admin
A další problémy, ty už nastávají u Joomly 4.4 a výše a jiných php aplikací jako je phpBB, atd.
V Joomle 5:
Warning: Zend OPcache API is restricted by "restrict_api" configuration directive in ... libraries/vendor/joomla/filesystem/src/File.php on line 337
help.wedos.cz/otazka/zend-opcache-api/104151/
help.wedos.cz/otazka/update-joomla-4-4-0...restrict_api/100897/
Bohužel ani jedna odpověď neobsahuje řešení.
V Joomle 5:
Warning: Zend OPcache API is restricted by "restrict_api" configuration directive in ... libraries/vendor/joomla/filesystem/src/File.php on line 337
help.wedos.cz/otazka/zend-opcache-api/104151/
help.wedos.cz/otazka/update-joomla-4-4-0...restrict_api/100897/
Bohužel ani jedna odpověď neobsahuje řešení.
16. pro 2024 17:21 #149983
Odpověď od Cony

Moderátor
Ano, to je chyba spíše Joomly, resp. nepočítá se s tím, že by OPCache mohla být povolena a měla zakázanou jen funkci pro promazání. Je to jen warning, tzn. lze buď ignorovat, nebo vypnout OPCache např. pomocí htaccess
[/left][/code]
Code:
[left][code]php_flag opcache.enable Off
16. pro 2024 18:45 #149984
Odpověď od Bong

Moderátor
Když ale
v .htaccess Joomla 5 na webhostingu Wedos skončí chybou 500. Tedy alespoň u toho levnějšího.
Code:
php_flag opcache.enable Off
v .htaccess Joomla 5 na webhostingu Wedos skončí chybou 500. Tedy alespoň u toho levnějšího.
16. pro 2024 23:38 #149986
Odpověď od xunil
Zkušený uživatel
Článek je jednoduchý.
Vemte jiný hosting.
Je tam tolik začátečnických překážek, že se to nevyplatí.
Pokud máte čas a chuť, je třeba hledat, tady se bohužel moc hledat nedá ale alespoň malý tip:
google a site:joomlaportal.cz
Občas bylo i na jiných serverech ale jsou to většinou rady x let zpět.
Vemte jiný hosting.
Je tam tolik začátečnických překážek, že se to nevyplatí.
Pokud máte čas a chuť, je třeba hledat, tady se bohužel moc hledat nedá ale alespoň malý tip:
google a site:joomlaportal.cz
Občas bylo i na jiných serverech ale jsou to většinou rady x let zpět.
18. pro 2024 13:51 - 18. pro 2024 13:52 #149994
Odpověď od H13

Admin
Ano, na Wedosu se kupí jeden problém za druhým. Když vyřešíte smyčku přesměrování za pomocí live_site pak zase nefunguje automatické přepínání mezi www variantou a bez www. Vůbec nechápu, že nechají zcela zbytečně své zákazníky procházet takovým překážkovým peklem.
18. pro 2024 17:11 #149995
Odpověď od Kavato

Začátečník
Já sem u wedosu od roku 2016 a přijde mi že se kvalita zhoršuje, nebo se nepřizpůsobujou novým požadavkům CMS. Protože dřív sem takové problémy u tohoto hostingu neměl. Nyní tam jsou problémy i se systémem, se kterým sem pracoval doposud.
21. pro 2024 16:30 - 21. pro 2024 17:04 #150000
Odpověď od Kavato

Začátečník
Ahoj, takový blbý dotaz, našel by se tu někdo kdo by mi do začátku pomohl se základním nastavením stránek a mírném upravení základní šablony Cassiopeia. Nějak se v tom plácám, tak že bych se spíše chytil, když by mi to někdo trošku povysvětlil. Samozřejmě za nějakou tu odmenu. No a ještě dotaz, nechá se od někud stáhnout znovu základní šablona, trošku sem si s ní hrál a potřeboval bych jí vrátit do původního stavu, ale nemám zálohu. V "Instalovat z JED" jsem jí nedohledal.