Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

aktualizace, zabezpečení

05. led 2024 09:59 #149039
aktualizace, zabezpečení od Eva
Uživatel
Dobrý den,
prosím, potřebuji poradit. Mám starou verzi 2.5.22. V záložce rozšíření / správce šablon JSN Epic pro - výchozí jsem si našla možnost aktualizace 
Framework - možnost aktualizace na 3.2.9
Template - možnost aktualizace na 6.2.3


Co se prosím stane, když provedu update? Musím mít zálohované stránky - mám tam dost textů, nerada bych o ně přišla (zálohy nemám). Smaže se prosím aktualizací něco? 
Jsem samouk .. stránky  www.lavitaeterna.cz/index.php - dále nahoře v liště mám nezabezpečeno, jak prosím zabezpečím stránky?

A ještě poslední dotaz .. po zadání do Google Search Console - kontrola adresy url - mi to web nenajde, píše to Adresa URL ve službě není.

Moc moc děkuji za pomoc. Eva

05. led 2024 12:52 - 05. led 2024 12:57 #149041
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

1) nezabezpečeno - tvá stránka/server nemá nastavený SSL certifikát - to není ani tak o Joomle, jako ho serveru (webhostingu). Tedy buď najít nějaké nastavení na hostingu nebo se zeptat podpory hostingu. Pokud SSL pro stránku je, v Joomle nastavení se pak jen zapne parametr "Vynutit HTTPS"


2) Google Search Console  - mohlo by to souviset právě s 1), tedy s chybějícím SSL. Také to ale může znamenat jen to, že stránku zatím Google sám od sebe nezaindexoval

3) Aktualizace - je to věštění z křišťálové koule, jestli se po aktualizaci něco "rozbije" nebo ne. Nejde ani tak o ztrátu dat (to se při aktualizaci z 99% nestane), ale o to, že po aktualizaci může nastat nějaká chyba, která tě pak např. nepustí do administrace. Záloha je vždy v takových případech žádoucí.

No a protože je to verze 2.5 a my máme mometálně verzi 5 (jsme tedy o nějakých 10 let dále), doporučuji z mnoha různých důvodů (bezpečnost, design, ...) stránku přepracovat:

- buď nějak migrovat
- nebo postavit kompletně novou

JSN (Joomlashine) už delší dobu není aktivní.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Poděkovali: Eva

05. led 2024 15:25 #149042
Odpověď od Martin70
Zkušený uživatel
Každopádně než začnete cokoliv dělat, tak doporučuji komplet web zazálohovat. Akeeba BackUp je zdarma. Pokud se teda podaří ještě stáhnout Akeeba BackUp pro verzi Joomla 2.5. Možná dělá pravidelné zálohy i hosting, že se k tomu dá vrátit, ale stejně je dobré mít v ruce komplet zazálohovaný web.
Poděkovali: Eva

05. led 2024 17:37 #149043
Odpověď od Eva
Uživatel
Dobrý den,

prosím dala jsem Stránky - Globální nastavení - záložka Server - nastavení serveru - vnutit SSL - Kompletní stránky - chtěla dát uložit a celé mi to spadlo - a nechtělo se uložit - a dále to píše že to není soukromé, že je web nespolehlivý a že stránka nefunguje. Nic se nenačte ani webovky a píše to Web  www.lavitaeterna.cz  vás přesměroval příliš mnohokrát.

Nejde to vrátit ani zpět - Vnutit SSL - žádný. Stránku administrativy mám otevřenou - ale nejde to uložit zpět, napíše to tato stránka nefunguje, tak se vrátím šipkou zpět. 

Co mám prosím dělat? Děkuji
Přílohy:

05. led 2024 19:19 #149044
Odpověď od Cony
Moderátor
Nejprve nastavit na hostingu SSL a pak až nastavit v Joomle. Ale už jste si asi poradila, stránky už nabíhají na https.
Google web indexuje, viz  www.google.com/search?q=site%3Awww.lavitaeterna.cz
Pokud nemáte na stránkách nic složitějšího než články, aktualizace bych se tolik nebál, ale určitě dělat mimo hlavní web, tzn. vytvořit si někde kopii (na jiné dočasné adrese, nebo lépe na lokálním počítači) a tam vše odzkoušet. Určitě počítejte s tím, že šablona nebude fungovat, tzn. budete ji buď muset upravovat, nebo použít jinou.
Poděkovali: Eva

Powered by Fórum