Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Localhost - LAMP - více PHP verzí

02. led 2024 17:15 - 02. led 2024 17:17 #149031
Ahoj,

toto je takový malý offtopic, info pro vývojáře, co potřebují na svém locahostu více PHP verzí (pro testování). Pokud někdo z vás používá Linux, konkrétně Ubuntu nebo Kubuntu, a a má jako já problémy s instalací a nastavením Dockeru, pak jsem napsal článek, jak právě na Ubuntu/Kubuntu nainstalovat LAMP s podporou více PHP verzí.

Já jsem byl vždy uživatel XAMPP nebo LAMP instalačních balíčků, ale v poslední době jsem potřeboval moderní PHP (PHP 8.3) a moderní GD a Imagemagick s podporou AVIF a WEBP, což byl na Linuxu s balíčkem XAMPP problém - ze záhadných důvodů nefungovala podpora pro WEBP natož pro AVIF. Proto jsem hledal alternativu a příjemně mě překvapilo, že je toto vše možné pomocí čísté instalace jednotlivých částí a navíc je vše poměrně jednoduché.

Více zde:
www.phoca.cz/blog/1302-running-multiple-...ubuntu-kubuntu-linux

A ano, alernativou je Docker, ale v mém případě by ten článek byl 2x delší a popisoval by jen problémy s instalací a nastavením Dockeru. Proto jsem u Dockeru neskončil a úspešně funguji na čisté instalaci LAMP.
 

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook
Poděkovali: Leoš, ferino

Powered by Fórum