Joomla 5.3 (17 dub 2025)
15. dubna 2025 byla oficiálně vydána nová verze populárního CMS Joomla – verze 5.3. Tato aktualizace přináší celou řadu vylepšení, vyšší bezpečnost a lepší výkon.
podpora apple-touch-icon
28. kvě 2025 13:43 - 28. kvě 2025 13:50 #150362
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat kde mám nastavit ikonu faviconu pro Apple. Je to někde v administraci nebo mám do indexu přidat link rel apple-touch-icon s cestou k ikoně?
SEO analyzátor mi hlásí, že na webu chybí ikona favicon pro APPLE zařízení.
Děkuji všem za objasnění, pěkný den.
SEO analyzátor mi hlásí, že na webu chybí ikona favicon pro APPLE zařízení.
Děkuji všem za objasnění, pěkný den.
28. kvě 2025 16:41 #150364
Odpověď od Cony

Moderátor
V základu toto Joomla neumí, je potřeba buď doplnit do šablony, nebo použít nějaký plugin.
Lze např. pomocí (přidá z aktuální šablony z podsložky favicons, nejen apple ikonku ale i další)
Pro vygenerování favicon doporučuji službu realfavicongenerator.net/
Lze např. pomocí (přidá z aktuální šablony z podsložky favicons, nejen apple ikonku ale i další)
Code:
$app = Factory::getApplication();
$doc = $app->getDocument();
$templateUrl = Uri::base(true) . '/templates/' . $app->getTemplate() . '/favicons/';
$doc->addHeadLink($templateUrl . 'favicon-96x96.png', 'icon', 'rel', ['sizes' => '96x96', 'type' => 'image/png']);
$doc->addHeadLink($templateUrl . 'favicon.svg', 'icon', 'rel', ['type' => 'image/svg+xml']);
$doc->addHeadLink($templateUrl . 'favicon.ico', 'shortcut icon');
$doc->addHeadLink($templateUrl . 'apple-touch-icon.png', 'apple-touch-icon', 'rel', ['sizes' => '180x180']);
$doc->addHeadLink($templateUrl . 'site.webmanifest', 'manifest');
Pro vygenerování favicon doporučuji službu realfavicongenerator.net/
Poděkovali: Milan
29. kvě 2025 09:09 - 29. kvě 2025 09:12 #150365
Odpověď od Milan

Zkušený uživatel
Dobrý den, děkuji za pomoc.
Vygeneroval jsem si pomocí realfavicongenerator.com kód pro vložení do stránek webu.
Jen bych se ještě chtěl zeptat, tento kód souvisí pouze s faviconem pro Apple zařízení?
Když jsem se díval do hlavičky svého webu, tak tam je jiný kód pro favicony.
Mohu tedy tento vygenerovaný kód přidat mezi <head></head> svého webu tak aby nedocházelo ke kolizi s již vygenerovaným kódem?
<link rel="icon" type="image/png" href="/my-favicon/favicon-96x96.png" sizes="96x96" />
<link rel="icon" type="image/svg+xml" href="/my-favicon/favicon.svg" />
<link rel="shortcut icon" href="/my-favicon/favicon.ico" />
<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/my-favicon/apple-touch-icon.png" />
<link rel="manifest" href="/my-favicon/site.webmanifest" />
Děkuji, za pomoc
Vygeneroval jsem si pomocí realfavicongenerator.com kód pro vložení do stránek webu.
Jen bych se ještě chtěl zeptat, tento kód souvisí pouze s faviconem pro Apple zařízení?
Když jsem se díval do hlavičky svého webu, tak tam je jiný kód pro favicony.
Mohu tedy tento vygenerovaný kód přidat mezi <head></head> svého webu tak aby nedocházelo ke kolizi s již vygenerovaným kódem?
<link rel="icon" type="image/png" href="/my-favicon/favicon-96x96.png" sizes="96x96" />
<link rel="icon" type="image/svg+xml" href="/my-favicon/favicon.svg" />
<link rel="shortcut icon" href="/my-favicon/favicon.ico" />
<link rel="apple-touch-icon" sizes="180x180" href="/my-favicon/apple-touch-icon.png" />
<link rel="manifest" href="/my-favicon/site.webmanifest" />
Děkuji, za pomoc
29. kvě 2025 21:39 #150368
Odpověď od xunil

Zkušený uživatel
odkaz na web?
Nevíme co je na webu.
Ten kód co vygeneruje realfavicongenerator.com si řeší jen ty své favicony.
Nevíme co je na webu.
Ten kód co vygeneruje realfavicongenerator.com si řeší jen ty své favicony.
29. kvě 2025 21:41 #150369
Ne.
Pokud při generování sledujete všechna nastavení, tak se generuje i favicon pro android, windows a jiné
Součástí je také nastavení kompletní cesty včetně domény a readme
Já si upravuji nastavení v generátoru a cestu směřuji do vlastní složky v použíté joomla šabloně, ale je možné zvolit svoji cestu. Pak vygenerovaný kód vložíte tak jak je, do sekce head == už nepoužíváte php proměnné.
Nesmíte ale zapomenout, že je třeba případné jiné existující favicony odmazat.
Pokud tedy šablona již nějaké generuje, tak je třeba ze šablony tento kód odstranit a vložit jen ten svůj nový.
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Ne.
Pokud při generování sledujete všechna nastavení, tak se generuje i favicon pro android, windows a jiné
Součástí je také nastavení kompletní cesty včetně domény a readme
Já si upravuji nastavení v generátoru a cestu směřuji do vlastní složky v použíté joomla šabloně, ale je možné zvolit svoji cestu. Pak vygenerovaný kód vložíte tak jak je, do sekce head == už nepoužíváte php proměnné.
Nesmíte ale zapomenout, že je třeba případné jiné existující favicony odmazat.
Pokud tedy šablona již nějaké generuje, tak je třeba ze šablony tento kód odstranit a vložit jen ten svůj nový.
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla