Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Vícejazyčné stránky (Joomla 4.0.4, šablona Yootheme)

14. pro 2021 10:52 - 14. pro 2021 11:17 #145290
Narazil jsem na problém v nastavení vícejazyčných stránek (možná se týká jen šablony Yootheme) bikeparadise.cz

Postupoval jsem krok za krokem přesně podle návodu, ale vždy když jsem chtěl v nabídce hlavní stránku nastavit do příslušného jazyka, Joomla nahlásila chybu, že alespoň pro jednu položku musí být nastaven jazyk Vše.

Po celodenním usilování, kdy jsem všechno krok za krokem kontroloval, dokonce si nainstaloval pokusný web s vícejazyčnými daty a jsem přesvědčen, že úplně všechna nastavení porovnával.

Nezdařilo se přejít přes kontrolu Joomly a vzdal to.

Skoro mi to připadá, jako, že byla v Joomle ponechána nějaká nadbytečná kontrola. Nevylučuji ale, že problém je u mě doma, mezi židlí a monitorem.

I když se mi do toho moc nechtělo, vyřešil jsem to naprosto nestandardně: Změnil nastavení přímo v databázi (když jsem napřed pro jistotu všechno zálohoval).

Web běží a ani stav jazyků, ani žádná kontrola nehlásí žádnou chybu. Podařilo se mi vyřešit i volbu jazyků v mobilním zobrazení v šabloně Yootheme a konečně se mohu zabývat doplňováním obsahu 😃

Má někdo radu jak problém řešit standardním způsobem?

14. pro 2021 13:34 #145292
Odpověď od Cony
Moderátor

Petr Kraus napsal: Postupoval jsem krok za krokem přesně podle návodu, ale vždy když jsem chtěl v nabídce hlavní stránku nastavit do příslušného jazyka, Joomla nahlásila chybu, že alespoň pro jednu položku musí být nastaven jazyk Vše.

Ano to je očekávané chování. Pokud máte dvojjazyčný web, musí být celkem tři položky menu nastavené jako hlavní, každý pro jeden z jazyků a jedno (univerzální) s nastavením jazyků na Vše.

14. pro 2021 13:36 #145293
Odpověď od Cufe
Admin
Příklad:
Hlavní menu > Home Global (nastaven jako hlavní)
CZ menu > Úvod (nastaven jako hlavní)
DE menu > Startseite (nastaven jako hlavní)
EN menu > Home (nastaven jako hlavní)

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

14. pro 2021 14:45 - 14. pro 2021 14:57 #145294
Odpověď od Petr Kraus
Začátečník
Ale přesně tak jsem to udělal. Jenže mi Jommla nepovolila nastavit jazyk hlavních položek pro příslušnou nabídku na potřebný jazyk.
Nejsem úplný začátečník, už jsem vytvořil nejeden vícejazyčný web v J verze 3.x, např: amvc.cesky-les.cz (také s použitím Yootheme, původně nějaké starší šablony a postupně doplněné v Page Builderu).
Žádné problémy s tím jsem neměl. Prostě netuším, v čem by mohl být problém. Ale jak jsem psal - může to být klidně blok v systému Ž-?-M, nepopírám - jsem přece jen stařec nad hrobem (72) 😉

14. pro 2021 16:17 #145295
Odpověď od Cony
Moderátor
Podle té chybové hlášky jste se snažil přepnout jazyk u položky která byla označena jako hlavní a měla přiřazeno v jazyku "Vše".
V menu položkách je potřeba postupovat následovně
- vytvořit 3 různé menu (Joomla nepovolí 2 hlavní položky v jednom menu), řekněme menu "Skryté", "Čeština", "Angličtina"
- ponechat hlavní položku menu s jazykem Vše v menu "Skryté"
- přidat položku menu do menu "Čeština", nastavit jí jazyk čeština a příznak hlavní
- přidat položku menu do menu "Angličtina", nastavit jí jazyk angličtina a příznak hlavní

Skončí tedy s třemi menu, v každém bude jedna hlavní položka pro jeden jazyk a pro "Všechny" jazyky. Ta pro ty všechny jazyky je tam v podstatě nadbytečná, ale Joomla ji z principu vyžaduje (zřejmě z důvodu toho, že by jste pak mohl přidat další jazyk a zapomenou přidat k němu položku v menu).
Poděkovali: Petr Kraus

14. pro 2021 16:49 - 14. pro 2021 16:53 #145297
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
No a nezapomenout na správné nastavení jazyků == contentů - to jsem zde nikde neviděl - defaultně je po instalaci Joomla jen English (i když mázte nainstalovány další jazyky) - zde ale záleží jak jste Joomla instaloval, v nové verzi J4 už to funguje poměrně správně při instalaci a dodatečném doinstalování jazyků - stále při prvotní instalaci (ne dodatečně v administraci).

Toto není tak kritické, ale díky tomu by jste měl vidět u hlavních položek menu pro jednotlivé jazyky vidět vlaječky a web jasně ví co má zobrazit.

Možná by pomohl obrázek co jste se snaží změnit a co nešlo :)

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Poděkovali: Petr Kraus

Powered by Fórum