Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Virtuemart 3 - zákaznické skupiny a různé měny

03. čvc 2023 22:02 #148473
Ahoj borci,
prosím o radu, protože jsem po dlouhém pátrání nenarazil na řešení:

- mám např. tři zákaznické skupiny - defaultní, velkoobchod a velkobchod Slovensko. Měnu pro eshop mám defaultní Českou korunu. Přijímané měny mám Českou korunu a Euro.
- zákazník má možnost si přepínat manuálně měnu.
- po registraci si jako admin přiřadím zákazníka do odpovídající skupiny.
Např. když dám zákazníkovi skupinu defaultní - uvidí ceny v korunách, s DPH. Pokud bude ve skupině Velkoobchod, uvidí cenu v korunách ale jinou hodnotu - nastavuji u každého výrobku více cen, pro každou skupinu danou cenu. Ale pokud budu chtít zákazníkovi přiřadit skupinu Velkoobchod Slovensko, chtěl bych aby ceny byly vidět v Eurech. U produktu jsem to tak nastavil, při registraci zákazník nastavuje zemi Slovensko a přesto vidím na frontendu cenu přepočtenou ze zadané ceny produktu v eurech na koruny. Pokud si zákazník sám přepne měnu na Eura, tak je to ok.

Otázka: Virtuemart sám neumí zobrazit cenu země, ze které se registruje zákazník? Myslel jsem si, že když se registruji jako Slovák a pak se přihlásím, uvidím ceny v Eurech.

Asi to nějak blbě chápu. Prosím opravte mi můj pohled na problematiku.
Moc díky . Leoš

12. čvc 2023 16:18 #148489
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ahoj,
tak odpovím si sám :-)
Problematika měn a jejich zobrazování je ve Virtuemartu zpracovaná dobře. Jen je potřeba ji chápat v širších souvislostech.
Když vezmu můj případ, že mám v e-shopu defaultní skupinu zákazníků, kam patří všichni co poprvé navštíví web a nakoupí s registrací nebo bez registrace, a ti všichni mají danou cenu v Kč - u produktu vedenou jako dostupnou všem.
Pak mám zákaznickou skupinu Velkoobchod Česko - do této skupiny přidávám registrované zákazníky manuálně, tak jak se rozhodnu kdo tam bude patřit. Ti mají u vybraných produktů svou cenu v Kč.
A nakonec mám zákaznickou skupinu Velkoobchod Slovensko - sem si přidám registrované Slováky dle mého uvážení manuálně. Tato skupina má u vybraných produktů svou cenu zadanou v Eurech.

A zde jsem původně chtěl aby Virtuemart automaticky nastavil měnu přihlášeným zákazníkům podle toho v jaké zákaznické skupině jsou.
Ale narazil jsem na to, že Virtuemart ukáže cenu v měně, která je nastavena v pluginu Přepínač měny a je aktivní.
Ano, změnit by to asi šlo nějakým core zásahem do kódu ale tím by se způsobilo více problémů s kontrolováním toho jakou měnu si zákazník sám navolil a docházelo by ke zbytečným konfliktům a násilnému vnucování měny zákazníkovi. Prostě by to nebylo ono z uživatelského komfortu.

Takže nakonec jsem to vyřešil tím, že zákazníkům ze skupiny Velkoobchod Slovensko doporučíme v emailu manuální přepnutí na eura a hned uvidí svou cenu a mohou jí použít i v košíku.

Ono někdy automatizovat vše není výhra :-)

 

13. čvc 2023 23:23 #148497
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
3koda že jste se nepohyboval s prací Joomla a VirtueMart ještě když jsme měli portál EasyJoomla
Tam bylo mnoho rozšíření které tuto automatiku řešilo.

My používáme několik pluginů, namátkou Country -> Currency, myslím že tohle by mělo Váš problém vyřešit.

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Poděkovali: Leoš

14. čvc 2023 08:52 #148500
Odpověď od Leoš
Pokročilý uživatel
Ahoj Rudolfe, klidně mi můžeš tykat :-)
Já jsem se na některé vaše rozšíření díval, i zrovna na toto. Ale klient nechtěl řešit problematiku obecně pro zákazníky ze Slovenska ale pouze pro vybranou skupinu. Nakonec uznal, že nějaká volnost při přepínání měny by zákazník měl mít, což by u automatizace asi nešlo.
Díky za odezvu.

Powered by Fórum