Padlá Joomla po upgrade na 3.9.13
06. lis 2019 10:52 #141028
--- -- -
Čau, upgradoval jsem jeden web z 3.9.5 na 3.9.13 a padl. Prostě jen bílá stránka. Do backendu jsem se sice dostal, ale při pokusu jít do Global Settings zase nic, bílá stránka.
Vypl jsem tedy přes FTP v configuration.php kompresi do GZIP a web se rozjel. Sice pak házel chybové hlášení, ale jede. Prozatím jsem chybové hlášení vypl, budu řešit později. Možná je tam kolize s nějakou starší komponentou či šablonou. Měnil jsem i PHP z 7.1 na 7.3, ale tím by to snad být nemělo. Nebo jo?
Stalo se vám to taky nebo jen mně? Pokud teprve stane, tak tento postup může třeba posloužit.
MaK.
Vypl jsem tedy přes FTP v configuration.php kompresi do GZIP a web se rozjel. Sice pak házel chybové hlášení, ale jede. Prozatím jsem chybové hlášení vypl, budu řešit později. Možná je tam kolize s nějakou starší komponentou či šablonou. Měnil jsem i PHP z 7.1 na 7.3, ale tím by to snad být nemělo. Nebo jo?
Stalo se vám to taky nebo jen mně? Pokud teprve stane, tak tento postup může třeba posloužit.
MaK.
--- -- -
06. lis 2019 16:52 #141036
Ano, může to být tímto, v PHP 7.3 se jinak přistupuje k příkazu break, který se s oblibou požíval v case
MiniJoomla! - www.minijoomla.cz - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Code:
Měnil jsem i PHP z 7.1 na 7.3, ale tím by to snad být nemělo. Nebo jo?
Ano, může to být tímto, v PHP 7.3 se jinak přistupuje k příkazu break, který se s oblibou požíval v case
06. lis 2019 19:06 #141039
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Díky za info, Rudolfe.
Zvláštní, Joomla hlásí zastaralou verzi PHP, a přitom s tou novou pak háže chyby…
MaK.
Zvláštní, Joomla hlásí zastaralou verzi PHP, a přitom s tou novou pak háže chyby…
MaK.
--- -- -
07. lis 2019 07:00 #141040
Odpověď od Martin70

Zkušený uživatel
A zkoušel jsi dát teda zpátky PHP 7.1 - jestli ten web s 3.9.13 a PHP 7.1 pak funguje?
07. lis 2019 09:01 #141041
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Nezkoušel, nechci mít starou verzi PHP. Třeba Joomla přijde s nějakou opravou v další aktualizaci a GZIP zase bude možná fungovat.
MaK.
MaK.
--- -- -
07. lis 2019 09:06 #141042
Odpověď od Martin70

Zkušený uživatel
Ještě mě napadlo - nejsou tam AdminTools? Mně jeden web přestal fungovat (administrace jela, ale front-end jen bílá obrazovka) po aktualizaci z 3.9.11 na 3.9.12 a důvodem byl Firewall v AdminTools. Přitom bylo vše aktuální. PHP jsem neměnil.
07. lis 2019 09:51 #141043
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Jo, jsou, hm, že by frwl? A jak jsi to nakonec vyřešil? Vypls firewall?
MaK.
MaK.
Martin70 napsal: Ještě mě napadlo - nejsou tam AdminTools? Mně jeden web přestal fungovat (administrace jela, ale front-end jen bílá obrazovka) po aktualizaci z 3.9.11 na 3.9.12 a důvodem byl Firewall v AdminTools. Přitom bylo vše aktuální. PHP jsem neměnil.
--- -- -
08. lis 2019 00:33 #141046
Hezký pokus to hodit na Joomla
Ta za to nemůže, ta si svůj core kód povětšínu hlídá (nyní to nemohu rychle najít, ale pokud si dobře pamatuji z článků na joomla.org, Joomla si PLATÍ svůj vlastní 20-ti členný testovací tým - co na tom že povětšinu to jsou indové a pakistánci
))
Nehledě na to, že pokud sledujete pravidelně joomla git, mají přesně stanovené pravidla, kdy je možné jakouko-li úpravu zařadit do další verze.
Tyto chyby generují jiné nainstalované aplikace do Joomla.
Zapnout výpis chyb, zkontrolovat na serveru error log a třeba budete chytřejší z výpisu.
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert

Ta za to nemůže, ta si svůj core kód povětšínu hlídá (nyní to nemohu rychle najít, ale pokud si dobře pamatuji z článků na joomla.org, Joomla si PLATÍ svůj vlastní 20-ti členný testovací tým - co na tom že povětšinu to jsou indové a pakistánci

Nehledě na to, že pokud sledujete pravidelně joomla git, mají přesně stanovené pravidla, kdy je možné jakouko-li úpravu zařadit do další verze.
Zapnout výpis chyb, zkontrolovat na serveru error log a třeba budete chytřejší z výpisu.
08. lis 2019 10:16 #141048
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Žádný pokus, nikdo nic na Joomlu neháže. Prostě popis skutečnosti. Jak jsem psal, u mě pomohlo vypnutí GZIP, u kolegy zase nějaká akce s firewallem.
MaK.
MaK.
Rudolf napsal:
Ta za to nemůže, ta si svůj core kód povětšínu hlídá (nyní to nemohu rychle najít, ale pokud si dobře pamatuji z článků na joomla.org, Joomla si PLATÍ svůj vlastní 20-ti členný testovací tým - co na tom že povětšinu to jsou indové a pakistánci))
--- -- -
08. lis 2019 11:24 #141049
Odpověď od Rudolf

Joomla Expert
Rozumím, ale za mě je korektní popis:
- joomla vyžaduje upgrade php - UPGRADOVANO
- rozšíření (ne joomnla) rozbije web
Ano, to mi dělají programátoři taky, řeší důsledky a ne příčiny. takže tu vypnou GZIP, tu vypnou Akeeba Admin, tu něco zmáčknou v administraci a prohlásí že to vyřešili. Já se je snažím naučit, že takhle se nepracuje, je třeba odhalit příčinu a tu odstranit.
Uplatňovat logické myšlení ve světě IT s materiálem co je po ruce je někdy trnitá a dlouhá cesta s proměnlivým výsledkem...
Jak jsem psal, u mě pomohlo vypnutí GZIP, u kolegy zase nějaká akce s firewallem.
Ano, to mi dělají programátoři taky, řeší důsledky a ne příčiny. takže tu vypnou GZIP, tu vypnou Akeeba Admin, tu něco zmáčknou v administraci a prohlásí že to vyřešili. Já se je snažím naučit, že takhle se nepracuje, je třeba odhalit příčinu a tu odstranit.
Uplatňovat logické myšlení ve světě IT s materiálem co je po ruce je někdy trnitá a dlouhá cesta s proměnlivým výsledkem...

08. lis 2019 11:33 #141052
--- -- -
Odpověď od MaK.

Zkušený uživatel
Však netvrdím, že jsem vyřešil příčinu. Ale web teď nějak funguje. S ohledem na poměr „cena/výkon“ to je nyní dostačující řešení. Bohužel nemám časový kredit na to, abych se v tom teď šťoural podrobněji. V plánu je úplný přesun webu jinam, takže to teď netřeba řešit.
Problém může způsobovat třeba nesoulad nastavení serveru, nějaké nastavení někde, šablona, firewall, komponenty či cokoliv dalšího. I když je všechno upgradované, zřejmě to nestačí.
V minulosti jsem řešil i problémy s nativním rozšířením přímo od Joomly, takže tvrdit, že je něco 100%, bych si netroufl. Ve hře je asi moc proměnných a zřejmě nelze před nasazením otestovat všechno se vším.
MaK.
Problém může způsobovat třeba nesoulad nastavení serveru, nějaké nastavení někde, šablona, firewall, komponenty či cokoliv dalšího. I když je všechno upgradované, zřejmě to nestačí.
V minulosti jsem řešil i problémy s nativním rozšířením přímo od Joomly, takže tvrdit, že je něco 100%, bych si netroufl. Ve hře je asi moc proměnných a zřejmě nelze před nasazením otestovat všechno se vším.
MaK.
Rudolf napsal: Rozumím, ale za mě je korektní popis:
Jak jsem psal, u mě pomohlo vypnutí GZIP, u kolegy zase nějaká akce s firewallem.
--- -- -