Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (Včera)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Velmi pomalá administrace

25. bře 2019 13:56 - 25. bře 2019 14:02 #139558
Velmi pomalá administrace od Joom
Začátečník
Ahoj všem, obracím se na vás, protože už nevím kde by mohl být zakopaný pes. Stránky mi běží relativně "v pohodě" vzhledem k tomu, že na hlavní stranu webu stahuji videa z YouTube a myslím, že zatím nevím jak je ještě výrazněji zrychlit. Mám JCH optimizer (zatím bezplatnou verzi) a Jot cache. Učím se s tím a zatím nijak neexperimentuji. Co mě však trápí, že se mi před několika dny "z ničeho nic" začala velmi zpomalovat komponenta K2 v administraci. Čekání na vytvoření článku přes administraci trvalo věčnost a zaznamenal jsem hodně krát chybu 503 (backend). K tomu se čas od času přidala i chyba 500 na hlavní straně webu (frontend). No a teď se to šíří jako nemoc a a už se v administraci velmi obtížně pohybuji v čemkoliv (vše hrozně dlouho trvá). Díval jsem i na databázi a tu mám 10 MB a a měla být v pohodě (tabulky jsem překontroloval a promazal jen inteligentní indexování dotazů - search, protože tam bylo 16 MB).

Napsal jsem i na hosting a tam mi bylo řečeno:

Větší počet PHP procesů není cesta, protože neefektivní web by vyčerpal
jakýkoliv sebevětší limit. Nicméně momentálně ani nemáte nastartovaný
maximální počet procesů. Memory_limit nemá na rychlost žádný vliv, má
vliv tehdy, kdy stránka přímo píšeš, že je problém s memory allocation.
Ale není to o rychlosti.

Problém je ve Vašem tvrzení, že frontend funguje dobře. Tak to bychom se
rozhodně neshodli. Ten web je neskutečně pomalý. A to jsem jej opakovaně
zkoušel spolu s jinými weby na stejném serveru, a to i s weby na WP a na
Drupalu. V tomto bude zakopaný pes. Pravděpodobně jste na stránkách
udělali nějakou úpravu nebo použili nějaký modul, který má vliv na
výkon. Máte v provozu cachovací plugin? Mám dobrou zkušenost s WP
Supercache (neprojeví se pro přihlášené uživatele, ale frontend velmi
radikálně zrychlí).


Problém je, že jsem nic "neinstaloval" nebo myslím, protože problém jsem zaznamenal až za poslední tři dny. Navíc jsem vypnul i ty poslední dvě instalované komponenty a stejně se nic nevyřešilo. Dále k žádné větší úpravě taky nedošlo, pokud neberu v úvahu drobné úpravy v customu pro šablonu (to přece nemá žádný vliv na zpomalení administrace). Stránky jsou pomalejší, ale nám to tolik nevadí, když se tam nahrávají a spouštějí videa. No a já teď nevím kde je vlastně ten problém. Řešil někdo něco podobného a nebo ví někdo kde by mohl být problém a jak to opravit?

Díky všem za radu.

25. bře 2019 16:20 #139562
Odpověď od Cony
Moderátor
Zkuste začít tím, že povypínáte všechny možné pluginy třetích stran, které máte nainstalované (včetně toho JCH optimize a JOT Cache), pokud se web zrychlí, zkuste je postupně zapínat až narazíte na viníka. Máte aktuální verzi Joomly i všech rozšíření? Co vše na tom webu máte a potřebujete opravdu všechno z toho?

25. bře 2019 16:36 - 25. bře 2019 16:37 #139564
Odpověď od Joom
Začátečník
Díky Cony. Taky jsem si říkal, že za to bude asi moci nějaký plugin, ale proč se to projevilo až teď? Jdu hledat a napíšu. Třeba tím pomohu i třeba v budoucnu někomu jinému.

25. bře 2019 17:28 #139565
Odpověď od Joom
Začátečník
Ahoj Cony, vše mám aktuální. Vše legální. Mohu ti napsat někam privátní odpověď? Už nějakou dobu s Joomlou pracuji a tohle jsem ještě neřešil. Vypnul jsem skoro vše a problém asi trvá. Pokud to vyřeším rád to dám jsem do vlákna. Díky.

25. bře 2019 20:27 #139567
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Zdravím,

přihlašte se prosím do phpmyadmin a zkontrolujte velikost db tabulek, hlavně velikost tabulky session.

Rudolf

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla
Poděkovali: Joom

25. bře 2019 22:04 #139572
Odpověď od David Zirhut
Admin
Příčina bude pravděpodobně jedna. Minimálně je třeba mít jasno v tom, jestli zpomalení je na straně databáze na na straně PHP skriptů (a operací které provádějí). To by měl být z mého pohledu základ a tuto informaci by měl být schopen hosting sdělit.

Když jsem měl za úkol taky něco takového dělat a problém byl v databázi, jeden ze způsobů odhalení příčiny problému byl analyzovat všechny SQL dotazy které trvají delší než krátkou dobu (lze začít dlouhými časy a postupně zkracovat).
Buď hosting požádat, jestli může nějaké logy dodat, pokud by to nešlo tak přidat do PHP kód měření doby spouštění SQL dotazů a ty které jsou nad míru zalogovat a následně zanalyzovat.
Poděkovali: Joom

Powered by Fórum