Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Subdomena v Jumla

01. úno 2019 12:26 #138761
Subdomena v Jumla od casin
Uživatel
Dobrý den, poradíte prosím? Nikdy jsem Joomla nepoužil a ani jiný redakční systém. Zatím jsem dělal 1 web ručně.

Situace. Je hosting, na něm běží web, (který tvořil někdo jiný) a je na něm pro administraci Joomla.
Já bych nyní chtěl na stejném hostingu vytvořit druhý web na subdomeně. Získal jsem přistup do administrace Joomla a mám nasledující otázky.

1/ Vytvořím vše v Joomla? Nebo musím o něco požádat služby na hostingu?
2/ Viděl jsem tam někde volbu zapnout FTP. Tím získám přístup ke všem adr/souborům na hostingu? Nebo pouze k souborům, které vytvořil Joomla?
3/ Tento nainstalovaný Joomla obstará oba weby? Nebo web na subdoméně můžu dělat ručně - nezávisle? Nebo pokud budu chtít Joomla i pro druhý web, musím ho nainstalovat do adr. /subdomena/?

Mockrát děkuji
Jirka

01. úno 2019 16:18 - 01. úno 2019 20:13 #138767
Odpověď od Bong
Moderátor
Jak vytvoříte subdoménu záleží na vašem hostingu! S tím nemá Joomla nic společného!

1. Joomla je systém pro správu obsahu, tedy tam vytváříte web (data, obrázky, vzhled, funkce,...).

2. FTP nezapínejte, v Joomle prostě spravovat hosting nemůžete. Musíte mít vlastní FTP přístup přes FTP manager a také přístup k administraci hostingu. Teprve pak můžete vytvářet subdomény a vytvářet další weby.

3. Jedna Joomla je zpravidla používána pro jeden web. Ale samozřejmě je možné mít jednu Joomlu jako klasický web a zároveň jako další, který se bude tvářit vzhledem a obsahem třeba jako shop. A nikdo nepozná, že se jedná o jeden systém.

Když dáte podrobnější informace kdy, kde, co, na co a proč vlastně potřebujete, dá se poradit konkrétněji.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

01. úno 2019 16:33 #138768
Odpověď od casin
Uživatel
Mockrát děkuji za odpověď. Takže zaprvé potřebuji FTP přístup na hosting.
A za druhé potřebuji zaktivovat subdomenu. Takže vlastně ani jedno se netýká joomla a přístup do administrace joomla mi je nyní na nic.

Podrobnější info asi nelze naspat. Je web na hostingu, který vytvořil nějaký placený správce. Dal tam Joomla pro správu. Já nyní potřebuji na tom hostingu udělat druhý web. Celé je to o šetření. Když tomu adminovi zavolám a řeknu udělej tam druhej web, tak si to asi nechá zaplatit. Takže se snažím zjistit, co vše po něm musím chtít a co ne.
Já si web udělám sám, pouze potřebuji nastavit tu subdoménu a mít přístup do patřičného adresáře.

01. úno 2019 20:00 - 01. úno 2019 20:15 #138769
Odpověď od Bong
Moderátor
Snad alespoň napsat u koho hostujete můžete. Takhle se opravdu nedá poradit ani zbla.

Ale pořád platí co jsem napsal: Musíte mít vlastní FTP přístup přes FTP manager a také přístup k administraci hostingu. Teprve pak můžete vytvářet subdomény a vytvářet další weby.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

02. úno 2019 12:52 - 02. úno 2019 12:54 #138770
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert
Dobrý den,

pokud děláte web pro někoho na jeho hostingu a chcete něco vytvářet a nemáte přístup do administrace hostingu, jste závislý na někom, kdo tam přístup má - pořád. Platí tedy to co psal Bong.
Pokud tomu někomu nechcete Vy (nebo majitel domény) zaplatit, asi se nedohodnete.

Představte si situaci, že i kdyby jste se dohodli s tím co ten hosting vytvořil, aby Vám subdoménu vytvořil a Vy budete mít další problém (s přístupem do mysql, které nebude fungovat, s právy složek na hostingu, takže Vám Vaše prezentace nepojede).

Znovu budete někoho žádat a trpělivě čekat zda Vám vyhoví.

Celé to na mě působí tak, že majitel domény se nedohodl s původním administrátorem Joomla webu co je na hostingu a tento administrátor nemá důvod Vám pomáhat (dokonce si myslím, že ten hosting zřídil on a platí sám).

Pokud to tak je, přehodil na Vás majitel domény svůj problém aby jste ho vyřešil za něj. To mi nepřijde jako seriózní.

Každopádně jaké je řešení (a bude to stát peníze, tomu se stejně nevyhnete :) :

1. Vytvořit nový hosting na který budete mít přístup a jste schopen problémy řešit s podporou sám (nejlépe hosting, kde je podpora 24/7 na chatu - wedos, active24...)

2. Majitel domény požádá správce domény (tam kde ji má zaregistrovanou == podporu) aby vytvořil v DNS záznamech subdoménu a nasměřoval ji na novou subdoménu na novém hostingu
Pokud je správce domény (registrátor) opět Váš administrátor, a nebude to chtít provést (opět jen moje doměnka, že nedostal zaplaceno), řešení je, aby majitel domény (váš zákazník) požádal na nic.cz o změnu registrátora a převedl ho na Vás nebo na tu společnost, kde si zařídíte nový hosting.
Před tím, ale musíte z administrace stávající domény vytvořit pomocí akeeba zálohu včetně databáze a tuto zálohu nainstalovat na novém hostingu.

3. Jakmile bude vše (doména, hosting) v rukách nové hostingové firmy a Vy budete mít na vše přístup (přístup do administrace účtu, kde nastavujte DNS, FTP, MYSQL), již můžete pokračovat Vaším původním dotazem na podpoře hostingu.

4. Pokud moje domněka není pravdivá, omlouvám se, ale moje zkušenost z více než 15leté praxe vývoje Joomla webů je spíše opačná.

Jinak bych se zamyslel, zda Vám za to stojí s takovým zákazníkem (kamarádem) spolupracovat. Jestliže to udělal jednou, nikde není psané že to neudělá znovu. Nesouvisí to s Joomla jako takovou, jde jen o lidskou povahu, i když je pravda, že fakt že Joomla je zadarmo, přispívá k tomu, že zákazníci si myslí že i Vaše práce bude zadarmo.

Rozhodně doporučuji neřešit problémy za klienta, který je nechce řešit a navíc nechce za ně platit :)

Pokud něčemu co jsem napsal nerozumíte, bude vhodnější si někoho najmout, kdo to udělá za Vás.

Rudolf

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

Powered by Fórum