Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Nějaký trik na cron, Akeebu a Autoupdate?

06. úno 2018 21:09 - 06. úno 2018 21:09 #134090
Nějaký trik na cron, Akeebu a Autoupdate? od radek
Zkušený uživatel
Ahoj,

potrebuju poradit. Zacinaji mne pres hlavu prerustat instalce webu, ktery jsem delal pro znamy a kamarady. Spravuju jim to zdarma, kdyz je cas. Ted me dorazily dve aktualizace z 3.8.3 na 4 a 5, v kratke dobe po sobe.

Takze jsem zacal hledal reseni, jak to zautomatizovat. Nasel jsem AUTO UPDATE CORE, ktery funguje na zaklade cronu, ktery jsem sice nikdy nepouzival, ale na hostingu si to nastavim. Jenze jsem si vsiml, ze to nedela zalohu webu, coz je potencionalni problem. Takze jsem zas koumal, co s tim a jediny co me napadlo je, jestli jde necim nejak upozornit akeebu, ze ma delat zalohu taky treba cronem napriklad hodinu pred tim, nez Auto update zaktualizuje.

Jenze netusim, jak Akeebe rict, aby to udelala pred tim, nez to udela Auto update. Je na to nejaky reseni? Muze free Akeeba nejak delat tyto zalohy treba 6 hodin po vydani nove verze a Auto update 8 hodin?

Nebo jde to resit nejak jinak? Nejlip zdarma.

dik za tipy.

06. úno 2018 23:42 - 07. úno 2018 00:55 #134093
Odpověď od Bong
Moderátor
Joomla má zabudovaný plugin, který se jmenuje Systém - záloha před aktualizací. Když jej povolíte, tak se po spuštění aktualizace Joomly spustí nejprve zálohování nainstalované Akeeba Backup (i free).

Spustit aktualizaci lze také pomocí cron, nebo zavoláním URL. Stačí mít nainstalováno rozšíření Auto Update for Joomla!
Ale mám takové tušení, že přístup přes URL nelze nijak chránit třeba tajným kódem - což může být problém.
Aktualizaci lze spouštět třeba i pomocí záložek v prohlížeči, viz třeba www.bongovo.cz/joomla/55-hromadne-aktual...lohovani-webu-joomla

Poznámka: zrovna dnes jsem aktualizoval (20 webů) a cvičně měřil čas. Rychlost aktualizací se odvíjí podle prostředků hostingu. Aktualizace Joomly bez vytvoření záloh Akeeba Backup se vešlo do 10 minut i s přihlášením do administrací a ručním spuštěním aktualizace. Se zálohami záleží na typu zálohy a velikosti webů a stejně tak i na prostředcích hostingu, tam může být čekání někdy dlouhé :-)

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

07. úno 2018 08:25 #134096
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Vezmu to postupne. Ocisluju odstavce.

1. To vim a pouzivam ho, ale vcera jsem si overil, ze pokud pouziju prave to rozsireni Auto update a pres tu URL udelam aktualizaci Joomly, tak to zalohu Akeebou neudela. Proto jsem zacal patrat po jinym reseni, ktery by treba 5 hodin po vydani Joomly udelalo zalohu Joomly Akeebou a po dalsich 2 hodinach, aby "Autoupdate" udelalo upgrade Joomly.

2. Prave, ze to rozsireni mam, jen jsem napsal jeho nazev s CORE, protoze jsem to odnekud zkopirovala, ale je to ono. Cronu rozumim, zavolani URL taky, pokud ji pouziju rucne. Nevim, cim bych ji zavolal automaticky (i kdybych pouzil zalozky, coz je usetreni casu, tak se o to musim starat, hledal jsem neco, co by to udelalo automaticky). Taky si myslim, ze zadny kod nelze pouzit. Coz fakt muze byt problem, ale zas ne tak velky, pokud by neco donutilo udelat akeebu zalohu X hodin po vydani aktualizace.

3. Musel bych to mit udelany v ruznych casech, protoze diky multihostingu, je nutny, aby mne nespadl celej hosting a to by resilo prave to, s tim odstupnovanim. Aktualizace webu 1 5h po vydani, web 2 5h 10m po vydani atd. Jenze cim to vyresit tak, jak to myslim?

07. úno 2018 10:42 #134097
Odpověď od Bong
Moderátor
Slusny hosting ma vlastni denni zalohovani. Neni nutne neustale zalohovat pres Akeeba Backup. Dokonce nektere hostingy proti vlastnim zaloham protestuji...

Staci tedy odcasovat cron Autoupdate pro kazdou domenu.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

07. úno 2018 12:41 #134098
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Mam dva hostingy a oba denni zalohovani maji, ale lepsi je mit to "doma".

Ten cron se neda naplanovat nejak tak, aby aspon to bezelo po nejakem dotazu na aktualizacni kanal Joomly, ktery by oznamil, ano je nova verze, aktualizuj... Prijde mne zbytecny zatezovat hosting treba 15 crony po X hodinach.

07. úno 2018 12:58 #134099
Odpověď od Cony
Moderátor
Pokud to hosting umí, je obecně lepší do CRON nedávat volání URL, ale přímo spouštění PHP CLI skriptu, celé je to pak rychlejší a spolehlivější. Akeeba pak má CLI skripty v adresáři cli jak pro zálohu tak pro kontrolu.

Dokumentace k Akeebě zde .

Powered by Fórum