Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

font-face - PT Sans

20. říj 2014 05:31 #118517
font-face - PT Sans od ma®vays
Návštěvník
Dobré ránko.
Pokaždé, když vyrábím nějakou šablonu řeším neustále problémy s font-face. Je z podivem, že vygenerované fonty a jejich css zápisy nikdy nefungují všude a na 100%. tentokráte jsem ale s nápady v koncích a potřeboval bych poradit.

na webu www.kamenickeprace.cz jsem použil PT Sans ve všech řezech. Tenhle font mi vůbec nefunguje na IE8 a nižší, což už jsem kapituloval a neřeším. Hodil jsem IE warning a kašlu na to . . . ovšem problém mi to hází u FF na verzi win7. Moc nechápu, jaký o má ještě vliv na verzi operačního systému, protože u win8.1 mi to šlape jak má. Zajímavé ale je, že je problém podle všeho jen u řezu "normal" a nevíc jen u české diakritiky. Jakoby tento řez písma neměl české znaky a použil tak znaky z řezu tučného. protože když mám texty psané stejným fontem, ale tučně, kurzívou, nebo tučne i kurzívou . . . je vše v pořádku. Vyzkoušel jsem tedy "normal" řez písma protáhnout kde jakým online nástrojem, stáhnout GF a různých databank a dělá mi to pořád.

Otázka tedy zní . . . máte někdo opravdu ověřený zápis, který vám funguje vždy a na všech kombinacích prohlížečů a systémů? A odkud písma berete a kterými online nástroji je generujete? Můžete mi prosím někdo poslat vaši verzi tohoto fontu, abych ji vyzkoušel?

PS: Známý bug pro FF jsem zápisem do .htaccess ošetřil, přesto nepomáhá :(

Děkuji

20. říj 2014 06:12 #118518
Odpověď od ma®vays
Návštěvník
Ještě dodám, že když povypínám všechny moduly z titulní strany, tak problém zmizí. Mám tam jak placené věci, tak vlastní html obsah. Moc mi to ale nedává logiku :(

20. říj 2014 18:00 - 20. říj 2014 18:01 #118529
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,

asi nepřekvapí, že používám Phoca Font

V Phoca Font nahrávám fonty z Google Fonts, ale s latin extended a to vždy ještě kontroluju diakritiku přímo na Google Fonts.

U tebe v kódu vidím:

href=" fonts.googleapis.com/css?family=PT+Sans&subset=latin "

Zkus tam přidat latin extended:
href=' fonts.googleapis.com/css?family=PT+Sans&subset=latin,latin-ext '

Jestli to pomůže, nevím, ale zkusit to můžeš. Pokud byl problém s diakritikou, mně to většinou pomohlo.

EDIT: s těma modulama by to mohlo být tak, že by se nějakej modul snažil přepisovat vlastnosti písma :idea:

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

20. říj 2014 20:50 #118536
Odpověď od ma®vays
Návštěvník
díky za tip. zkusím to. já se právě snažím google fonts vyhýbat a mít vše vlastní na ftp. ale je to web od webu jiné. co mi funguje na jednom mi nefunguje na druhém :) ještě jednou díky . . .

20. říj 2014 22:57 #118554
Odpověď od H13
Admin
Mít vše na vlastním serveru by bylo skvělý, kdyby ty písma nebyly tak velký. Jenže písma jsou většinou velký. Např. písmo, co obsahuje velké množství utf-8 znaků má přes 0,5MB a když se k tomu přičtou všechny jeho varianty: normal, bold, bold-oblique, condensed, condensedbold, condensedboldoblique, oblique, atd. atd. po 0,5MB a celé to má i pár MB, to už je na přenášení z vlastního serveru celkem hodně :-(

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

21. říj 2014 04:27 #118564
Odpověď od ma®vays
Návštěvník
To máš pravdu. I přesto to tak raději dělám. Ale je pravdou, že na druhou stranu, používám hodně font-face třeba jen pro nadpisy a zbytek textů dám běžným fontem. No a nadpisy pak mám třeba jen v tučném řezu a to už je pak jediný soubor . .

Powered by Fórum