Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

omezení položek administrace

15. úno 2014 22:37 #114510
omezení položek administrace od cyberbiker
Uživatel
ahoj kolegové,
mám dotaz zda nevíte jestli jde nějakým způsobem upravit obsah administrace. Respektive potřebuji co nejvíce zjednodušit administraci aby mohl někdo jiný než já používat jen upravu článků a v komponentě jen phoca gallery. Vím že existuje skupina přístupu ale tam pak nemůžu nastavit jen toto a přijde mi to velmi obecné?. Nevíte zda existuje na toto nějaké rozšíření? Že bych si pro konkrétní skupinu uživatelů nastavil konkrétní věci zobrazené v administraci? Díky všem za názor

16. úno 2014 11:40 #114515
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
Ahoj,
všichni si tím prošli. Začátečník si obvykle myslí, že budou ostatní editoři upravovat obsah z tzv. backendu.
To je ale špatný přístup, jak už to tu i bylo mnohokrát řečeno.
Princip je v tom, že admin má přehled o všem a může obsluhovat systém, jak píšeš.
Uživatelé - editoři a dalších x skupin - budou moci dělat to, o čem píšeš z frontendu. Čili se nepřihlašují do administrační části webu, ale někde na webových stránkách uschopníš modul typu login. Po přihlášení se může objevit další nabídka, kterou jim potřebuješ dát. Např. vytvoření článku, nahrání souboru do fotogalerie apod.
Pokud budou mít přihlášení příslušná práva (editovat články), objeví se i u stávajících článků ikonka s perem, na kterou když klepnou, otevře se editor článků stejně jako adminovi.
Zkus projít návody a diskuze, pochopit filozofii práv.
Poděkovali: cyberbiker

18. úno 2014 00:49 #114564
Odpověď od cyberbiker
Uživatel
Díky za odpoved, moc mi to pomohlo a hned jsem si s tím pohrál a nastavil si upravu článků i nahrávání fotek do galerie z front endu. Musím říci že jsem procházel fora a i půjil v knihovně knížku o joomla ale asi jsem jí nečetl dost pozorně protože toto jsem tam nevykoukal. Asi je to opravdový základ o kterém se nikde už nepíše protože všichni už to vedí.
Děkuji za ukázání nové cesty ...

18. úno 2014 10:31 #114574
Odpověď od Cony
Moderátor

fwd napsal: Začátečník si obvykle myslí, že budou ostatní editoři upravovat obsah z tzv. backendu.
To je ale špatný přístup, jak už to tu i bylo mnohokrát řečeno.

A proč je to špatný přístup? V administraci platí oprávnění stejně jako ve frontend, navíc je, dle mého názoru, pro editroy daleko přehlednější než napasovaný editor do šablony stránek. A pomocí práv se dá ořezat na úplné minimum...

Powered by Fórum