Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Oblíbené Recenze - Shape5 - Blue Group

27. říj 2015 01:05 #124189
Recenze - Shape5 - Blue Group od Cony
Moderátor
Bohužel jsem se dostal k nasazování kupované šablony na stránky (obvykle se tomu na sto honů vyhýbám), a dostalo mne to natolik, že jsem se rozhodl sepsat jakous takous recenzi. Nesnažím se hodnotit design, to je věc osobního vkusu a názoru, ani rozložení šablony, funkčnost apod., ale spíš práci se šablonou v administraci, jednoduchost (složitost) jejího nasazení a nastavení....

Tedy...

Výrobce: Shape5
Název šablony: Blue Group
Framework: Vertex
Určeno pro: Joomla 2.5, Joomla 3.x (různé instalační balíčky)
Placená: Ano, je nutné předplatit členství
Dokumentace: Spíše slabá
Variabilita: Obrovská, najdete-li co a jak upravit
Doporučeno pro: HTML a Joomla experta s ocelovými nervy

Po předplacení členství získáte možnost stáhnout
  1. Instalační balíček šablony (určený pro stávající weby, nebo pro předinstalovanou Joomlu)
  2. Quickstart balíček (kompletní instalace Joomly se všemi moduly a obsahem, tak, aby jste získali (téměř) shodný web s tím v demu šablony)
  3. balíček PSD (Adobe Photoshop) souborů šablony, loga a pozadí slideru v hlavičce
  4. Možnost stáhnout další téměř stovku modulů Shape 5 (nepoužijete-li Quick Start balíček je toto velmi důležité, šablona je hodně závislá na těchto modulech)

Šablona je z velké části založena na modulech Shape5. Ty získáte zdarma při předplacení členství, jen pozor, že moduly se oproti šablonám vyvíjejí. Lehce se Vám tak stane, že verze modulů použité v demu už nejsou stejné, jako aktuální verze ke stažení.

Šablonu jsem potřeboval pro instalaci na stávající stránky, idea tedy taková, že stáhnu šablonu, doinstaluji pár modulů, něco málo nastavím, poupravím menu a spustím.

První rozčarování bylo z dokumentace, v podstatě obsahuje hlavně popis toho, jak šablonu nainstalovat. Následoval tedy krok instalace Quick Start balíčku na samostatnou subdoménu a zkoumání a pátrání co kde je jak nastaveno. Šablona je velmi variabilní, z toho tak plyne že obsahuje tisíce (a to doslova) nastavení a desítky pozic pro moduly. U každé pozice si pak v administraci nastavujete různé rozměry, obrázky na pozadí, na popředí, barvy apod. V podstatě se jedná hlavně o úvodní stránku, podstránky jsou už stylově daleko jednodušší. Mimochodem po instalaci dema zjistíte, že všechny obrázky jsou nahrazeny bílým obrázkem s textem SAMPLE, což je obzvláště vtipné, když na úvodní stránce je polovina textů a nadpisů bílým písmem, stejně jako hlavní menu. Další zábavná věc je, že i přes tisíce nastavení šablona neobsahuje nastavení pro obrázek loga. Člověk by řekl, že to je to první co bude kdo měnit. ;) Intutitivní tedy nastavení šablony rozhodně není.

Po pochopení (okopírování z dema) toho, co vše je třeba nastavit v šabloně samotné, přišli na řadu moduly, a další rozčarování. Moduly typu slider jsou např. řešeny tak, že máte jeden hlavní modul, který zobrazuje další moduly z jiné pozice. V administraci pak končíte s nepřehlednou změtí modulů, pro které vymýšlíte názvy typu "Hlavní strana - Slider - Slide 1", aby jste se alespoň trochu zorientovali.

Šablona krom jiného nabízí funkčnost krásných "reveal" efektů (vpodstatě obsah přilítává zleva zprava, tak jak skrolujete stránkou dolů). Opět rozčarování. Vše je řešeno tak, že si založíte modul vlastní HTML, do kterého musíte vepsat HTML s mnoha vnořenými elementy div, s přesnými třídami (vykoukanými z dema) a dalšími vlastnostmi. Jen pro zajímavost, html, které musíte vložit pro jeden z obrázků kontaktu na úvodní stránce vypadá takto
Code:
<div class="ourteam_outter four" style="color:#ffffff;;" data-scroll-reveal="enter bottom and move 50px after 0.15s" data-scroll-reveal-id="6" data-scroll-reveal-initialized="true" data-scroll-reveal-complete="true"> <div class="ourteam_inner"> <div class="ourteam_roundimage_hover"> <div class="ourteam_roundimage_inner s5_roundedimage"> <div class="ourteam_socialicons"> <a class="ourteam_facebook" href="https://www.facebook.com/shape5.templates" target="_blank"></a> <a class="ourteam_twitter" href="https://twitter.com/shape_5" target="_blank"></a> </div> </div> <img src="/demo/blue_group/images/man1.jpg" alt="man1" class="s5_roundedimage"> </div> <br> Mike Summerfield <br> <span style="color:#a8a8a8;">CEO/Owner</span> <br><br> </div> </div>

Nedělám si iluze, že kdokoliv se znalostí HTML menší než expert, by byl schopen dát toto dohromady. Navíc, pokud běžný uživatel otevře takovýto kód ve WYSWYG editoru, s velkou pravděpodobností ho naprosto znefunkční. Takže např. jen přepsán jména u kontaktu z DEMA může skončit kompletním znefunkčněním modulu. (Mimochodem krásný reveal efekt mi stejně nefunguje, neptejte se mne proč :unsure: )

Krom jiného v editoru i určujete barvy písma. Opět velmi zábavná věc, když máte stránky z půlky s tmavým pozadím (tedy bílé písmo) a z půlky se světlým (tmavé písmo). Zkuste hádat jak si nastavit pozadí v editoru tak, aby jste viděli obě varianty :huh:

Mám-li to shrnout, jste-li Joomla začátečník, nebo mírně pokročilý, který rychle potřebuje stránky, trochu rozumí HTML, kupte si raději jinou šablonu :) No a jste-li expert tak si jí raději napište sami, ušetříte peníze, čas i nervy (a nebudete muset psát takovéto recenze) :P
Poděkovali: Bart

27. říj 2015 08:10 #124190
Odpověď od Houbák
Zkušený uživatel
Cony, po ránu moc pěkné čtení :) . Také mnohdy kvetu při nastavení komerčních šablon. Nejhorší je, když není kvalitní dokumentace a člověk vše musí dělat metodou pokus-omyl.

Můžeš sem hodit link na stránky?

27. říj 2015 10:18 #124191
Odpověď od Cony
Moderátor
:cheer: Ještě nejsou hotové, a vážně uvažuji, že to zahodím a radši vytvořím na míru :silly:

27. říj 2015 14:14 - 27. říj 2015 14:16 #124192
Odpověď od Bart
Moderátor
Cony, díky moc za recenzi. Z Tvého příspěvku jsem si odnesl mnohé. I když osobně mám zkušenosti s předplaceným členstvím různých developeru placených šablon (v minulosti, zhruba 2-3 roky zpět).

Mám takovou otázku na zamyšlení. Zrovna nedávno jsem uvažoval, že si nějaké členství zase koupím. Šablony se mi nechtějí tvořit od začátku (i když to má své výhody). Bohužel žádný developer mě úplně nezaujal a ani nepřesvědčil. Očekával bych něco "okázalého" s velkým možnosti přizpůsobení...atd. Prostě něco pro fajnšmekry.

27. říj 2015 14:43 #124193
Odpověď od Cony
Moderátor
No napadlo mne, že kdyby tu podobné recenze byly od více lidí, mohlo by to někomu v budoucnu ušetřit hodně nervů a práce s výběrem šablony, nebo dodavatele. A abych jen neplácal slámu, snažil jsem se alespoň vypustit první vlaštovku. Tak se třeba někdo chytí a recenze se nám rozmnoží :)

Sám kupované šablony používám opravdu výjímečně, v podstatě jen když se "nechám ukecat", proto mne možná hodně věcí překvapilo, jsem prostě zvyklý na něco jiného...

27. říj 2015 20:19 - 27. říj 2015 20:22 #124196
Odpověď od Linelabcz
Admin
Pro recenze by se dala použít Phoca Gallery podobným způsobem jako zde: www.cssjoomla.com/ včetně hodnocení a recenze propojit s fórem. Nemusely by se recenzovat jen šablony, ale i Joomla rozšíření.

Powered by Fórum