Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Úprava v náhledu

16. úno 2014 11:39 #114514
Úprava v náhledu od Hooon
Návštěvník
Zdravím všechny zde. Jsem začátečník v používání Joomly 3.2, teprve se jí učím. Zajímala by mě jedna věc - když chci upravovat nějakou šablonu, lze si někde v Joomle spustit možnost náhledu stránky a upravovat ji takto v náhledu, že člověk vizuálně vidí co dělá? Nebo lze někde po úpravě spustit náhled pro info?
Je někde co nejvíce podrobný návod (krok za krokem) jak načíst (vč. doplňků, k některým šablonám přibalených) šablonu a jak ji postupně upravovat (co který ve které záložce upravuje)?
Díky za trpělivost se začátečníkem, pro kterého je každá rada velká pomoc, Honza

16. úno 2014 21:29 - 16. úno 2014 21:31 #114526
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
V joomle je v admin - správce šablon. Tam lze upravit pár základních věcí, jako např. obrázek loga, šířky sloupců apod. To ale musíš uložit a refrešnout stránku v prohlížeči. Jinak to neuvidíš.
Možná, že chceš jenom změnit rozmístění některých prvků - modulů. To se dělá ve správci modulů, u každého modulu je umístění. Názvy umístění má každá šablona jiné (top, bottom a pak fůru dalších) - to lze nalézt u vydavatele šablony, jmenuje se to obvykle layout.
Pak nastává skutečná úprava šablony. To není triviální práce a nutná dobrá znalost HTML a CSS. Šablony dnes používají css3 - animace, transformace, jsou responzivní... Tohle vše pro případnou úpravu musíš znát, nebo alepoň umět nastudovat v případě potřeby - "být v obraze". I třeba pro změnu barvy musí člověk znát hexadecimální zápis RGB atd. Neodrazuji Tě, ani nepodceňuji, ale není to začátečnická práce.
No a k tomu se obvykle používá dobrý editor s HTML zvýrazněním (třeba PsPad) a pokud upravuješ online, tedy máš otevřenou stránku v prohlížeči, dáš pravým tlačítkem "zkontrolovat prvek" (Chrome) nebo "zkontrolovat prvek ve Firebugu" ve FF. Firebug nainstaluješ jako doplněk prohlížeče. Objeví se HTML a CSS a můžeš testovat. Změny se projeví na stránce automaticky. Tedy na stránce ve Tvém prohlížeči. Až to bude OK, můžeš změny zkopírovat do příslušného souboru a odeslat na server, pak se projeví pro všechny. Ten PSPad používám pro úpravu ověření některých částí - je to rychlé a přehledné.

Informace o šablonách najdeš u jejich vydavatele, často mají fórum se spoustou dotazů a příkladů úprav. Některé šablony mají možnost přidat třeba extra css soubor (custrom.css), který se nemění při jejich aktualizaci.
Všechny experimenty je dobré dělat na lokální instalaci (XAMPP + Joomla), zálohovat a zapisovat si.

18. úno 2014 13:41 #114581
Odpověď od Hooon
Návštěvník
Děkuji za reakci, tak to nebude tak lehké, jak jsem si zprvu myslel. Chtěl bych tuto šablonu: JA Wall version 1.0.9, která má při pohybu dolů donekonečna rolující nabídku. Myslel jsem, že když načtu šablonu, stačí pak doplnit vlastní náhledy a texty a odkazy a vše, co obsahuje a pak už jen "nastavovat" dalšími materiály. V práci jsme aktualizovali matroše na nějakém "DotNetNuke" (viz www.dotnetnuke.cz/ ) a bylo to po seznámení se s ním celkem jednoduché, jak vkládání fotek, tak videí a textů. Nevím přesně, jestli lze srovnávat Joomlu a DotNetNuke, ale tak nějak by to bylo fajn. Tak ještě uvidíme, jak si to všechno časem oťukám.
Díky H.

18. úno 2014 16:25 - 18. úno 2014 16:27 #114584
Odpověď od Bong
Moderátor
Seznamte se nejprve s filozofií administrace Joomly. Nakonec zjistíte, že nejde o upravování šablony. Zjistěte jak pracovat s editorem, jak vkládat obrázky a další typy souborů, k čemu jsou komponenty, moduly, pluginy a jak je použít (to jsou zřejmě ty "...doplňků, k některým šablonám přibalených")

Povídání by bylo na dlouho, začněte třeba:
Začátky s CMS Joomla
Rozcestník Joomlaře

Mimochodem, jestli chcete upravovat nějakou šablonu jen kvůli takové pitomosti, že je tam rolovací menu, tak nemusíte. Takové moduly menu můžete používat u jakékoli šablony...

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

19. úno 2014 11:37 #114587
Odpověď od Hooon
Návštěvník
OK, děkuji za odpověď. Vše si pořádně prostuduji a budu zkoušet. Díky H.

Powered by Fórum