Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

URL SEO?

27. bře 2021 17:18 #144044
URL SEO? od David
Začátečník
Zdravím,

možná trochu historický dotaz.
Mam na webu nahozené JoomSEF od Artia, nicméně mám pocit že funguje/ nefunguje úplně korektně. Docela často se rozhodí některé stránky s blog kategoriemi, kde zustava i homepage, spousty nějaký duplicit atd.

Dotaz zní jestli zrušit kompletně a využít standardu, díky menu se to celkem dá zvládnout. Nebo zkusit např. sh404SEF ?

Jak ale se starými adresami? Nedokáži si představit, že je všechny dávám do htaccess pro redirect 301.

Díky moc za jakoukoliv informaci.

27. bře 2021 18:01 - 27. bře 2021 18:02 #144045
Odpověď od Bong
Moderátor
Pokud máte šikovně vytvořené menu a chcete přejít na SEF URL Joomly neměl by to být zas takový problém. Jak se z Joomly dá co nejvíc vytěžit je v článku: Přátelské URL v Joomla .

Z JoomSEF (nebo tabulky databáze) stačí zkopírovat URL a připravit - upravit si je třeba v Excelu do 3 sloupců: stará URL - oddělovač | - nová URL, podle potřeby. Pak už jen převést do textové podoby (zkopírovat a vložit do textového editoru) a vložit do Přesměrování: Odkazy - tlačítko Hromadný import (formát old-url|new-url). Trápit se s .htaccess není třeba.

Poznámka: když jsem kdysi JoomSEF používal a tento začal "blbnout" bývalo celkem spolehlivým řešením jeho URL kompletně smazat a nechat vygenerovat znova.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

28. bře 2021 00:47 #144046
Odpověď od Cufe
Admin
JoomSEF osobně nemám rád, na webech v Joomla 3 nepoužívám, na starších verzích 1.5 a 2.5 dělal problémy. Přegenerování URL pomohlo, ale problém se vyskytoval čas od času opakovaně a nebyl problém vyřešen.

Joomla úřední deska | IVT služby - IT služby, webové stránky v Joomla!, online marketing | Joomla je best! Zveřejni svůj problém, pokud ho vyřešíš sám, jsi best!

28. bře 2021 12:16 - 28. bře 2021 12:17 #144051
Odpověď od Rudolf
Joomla Expert

Nedokáži si představit, že je všechny dávám do htaccess pro redirect 301.


to je bohužel důsledek používání nějaké SEO/SEF aplikace, někdy máme v httacess i 3000 přesměrování (nevěřím přesměrování joomla, zkuste regexy, nocache... :).

Také nerad používám Artio, a pokud, tak jedině tam kde již bylo použité na J5. tak je i na J3.
A některé nové weby (i eshopy) jsme udělali bez SEF aplikace, pod dojmem, že již joomla umí krásné SEF URL.

A jak jsme se vytrestali :)

Nyní již asi měsíc opravuji takový eshop ( a čeká mě 8 dalších), abych odstranil chyby, co generuje Joomla a shop na webu.
Kdybychom tam měli SEF aplikaci, tak tyto chyby neřešíme v takovém rozsahu a nemusíme hackovat mnoho rozšíření pro sitemapu, canonical link, paginaci....

Takže za mě:
Ano, pokud nemáte web s 5 stránkami, je aplikace SEF nutná, odstraní Vám mnoho SEO nedostatků joomla nebo aplikací.
Osobně Artio nemám moc rád, protože za každý prd (svoji chybu) si nejprve vezme peníze a pak ji teprve opraví (doteď není schono opravit chybu VM ve tvorbě URL pro manufacturer), ale pokud nastavíte správně, tak nemusíte nic přegenerovávat.

P.S.
Pokud přegenerujete a neuděláte 301, jen si vytváříte problém do budoucna, ono to je jednoduché, že jenom smazat všechny URL a nechat přegenerovat, co? :)

MiniJoomla! - www.minijoomla.org - eshop s rozšířením Joomla/VM
Email Manager - aplikace na správu šablon emailů pro VirtueMart
Easy Feeder - aplikace na generování XML/CSV feedů a napojení na ERP pro VM
PragueClassicconcert - portál pro prodej vstupenek na systému Joomla

Powered by Fórum