Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Přesměrování v komponentě Joomla

20. úno 2018 12:54 #134291
Přesměrování v komponentě Joomla od Milan
Pokročilý uživatel
Přeji pěkný den,

chtěl bych se zeptat, když se v komponentách přesunu na záložku přesměrování, tak tady mám osm stran nepovolených odkazů. Sám jsem zde nic nevytvářel. Můžu je tedy smazat aniž by to narušilo chod webu? Myslím si, že jsou nepotřebné, ale raději se zeptám.

Děkuji za info, Milan

20. úno 2018 13:35 #134292
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Komponenta Přesměrování slouží k tomu, že si můžeš jednoduše aktivovat přesměrování špatného zpětného odkazu na nový správný.

Příklad:

Z webu XYZ.cz, anebo z vyhledávače Seznam, Google, Bing,… vede odkaz na jeden článek, který máš u sebe na webu. Pak ale na svém webu změníš url adresu toho článku, třeba článek přesuneš do jiné kategorie a cesta se tím rozbije.

Pokud někdo klikne na webu XYZ.cz nebo ve výsledcích vyhledávání, anebo třeba i na Facebooku na odkaz znovu, dostane se sice na tvůj web, ale už se nedostane na ten článek. Vyskočí mu na tvém webu zřejmě chyba 404 – neexistující stránka.

V komponentě Přesměrování takové „mrtvé“ prolinkování odhalíš a nasměruješ jej na správnou url toho článku. To uděláš právě tím aktivováním jednotlivých prolinků + vložením správné cílové url. Problém je, že ten seznam bývá plný balastu. Takže je na tobě, zda to promažeš nebo ne.

Osobně doporučuju občas projít a mrknout, zda tam není nějaký skutečný článek. Pokud ano, vlož novou správnou url adresu a přesměrování zapni. Místo toho se dá použít třeba i jiný způsob, jak mrtvé linky odhalit a jednou za čas je opravit – třeba pomocí nástrojů třetích stran.

MaK.

--- -- -

20. úno 2018 13:53 #134295
Odpověď od Milan
Pokročilý uživatel
Moc díky za info, přesně toto jsem si myslel.
Web je nový na subdoméně, takže pop přesunu na ostrou doménu budou stejně k ničemu. Rád bych je tedy všechny smazal a začal si vytvářet nový seznam skutečných nefunkčních odkazů, které po přesunu vzniknou.

Děkuji Milan

20. úno 2018 14:02 #134296
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
V takovém případě je lepší nový web projet nějakou mašinou a zjistit mrtvé odkazy, které jsou zaindexované ve vyhledávačích a ty pak co nejdříve přesměrovat třeba přímo v .htaccess.

Byla by škoda o ně přijít.

MaK.

--- -- -

20. úno 2018 14:14 #134297
Odpověď od Milan
Pokročilý uživatel
Děkuji,

teď jsem narazil na problém. Staré adresy mám ve tvaru www.mojedomena.com/?langue=cz&strana=2

Tuto adresu Joomla nevezme.. Píše, že výchozí adresa musí být jedinečná.

Tak asi budu muset použít htaccess ale už před časem jsem měl problémy s přesměrováním přes htaccess. Prostě na pžíkazy nereagoval, proto jsem uvítal tuto mořnost v Joomle.

Děkuji Milan

20. úno 2018 14:27 #134298
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Nerozumím. Toto vypadá na 2. stránku s výpisem blogu (článku). Pravda, do komponenty Přesměrování se, pokud vím, vkládá absolutní URL. Pokud má nový web stejnou strukturu, mohlo by to jít přes .htaccess pomocí nějakých pravidel.

ad .htaccess – a nebyly v rootu dva?

MaK.

--- -- -

Powered by Fórum