Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (Včera)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Automatická foto galerie ze složek na FTP

14. srp 2017 11:41 #132051
Automatická foto galerie ze složek na FTP od MaK.
Zkušený uživatel
Ahoj, používáte někdo prosím foto galerii, která si umí obrázky načítat automaticky z FTP bez dalšího zásahu v Joomle?

Příklad:

1) Na FTP, v určitém adresáři, vytvořím novou podsložku – připojen přes FTP klienta.
2) Do složky přes FTP klienta nahraju obrázky.
3) Hotovo.

Cíl: Aby fotogalerie novou podsložku a obrázky v ní automaticky detekovala a zobrazila na webu. Už jsem jich vyzkoušel dost, zatím jsem neobjevil žádnou, která by toto uměla. Vždy bylo třeba provést další akci v komponentě.

Za tipy předem díky.

MaK.

--- -- -

14. srp 2017 12:16 #132052
Odpověď od Jiří Motyčák
Začátečník
Ahoj osobně se domnívám, že nic takového není.
Jednoznačně existují galerie, které detekují nové nahrané fotky, ale podsložky dělat asi nebudou.

14. srp 2017 14:07 #132055
Odpověď od H13
Admin
Ahoj,
ono to zní hezky, ale většinou se ukáže, že kromě přidání obrázků ještě pořebujeme dodat další údaje, atd. a už se vše musí propojovat s databází (názvy, řazení, filtrování, kategorie, atd.).

Další problém může být v tom, že něco, co pořád čeká na změnu (v tomto případě změnu v přidání obrázků a složek přes FTP), neustále spotřebovává prostředky a problém nastane, pokud by to něco začalo zpracovávat velké množství fotek najednou (jen výroba jednoho náhledu může shodit server).

V Phoca Gallery jsme se snažili (na téhle funkci nás pracovalo víc), aby funkce "Vícenásobné vkládání" tak nějak podobně pracovala. Tedy přes FTP nahruju fotky a pak ve vícenásobném vkládání jen vyberu složky, které se mají přidat nebo aktualizovat. Není to úplně automatický, vždy je zapotřebí vybrat, co se má aktualizovat a vzhledem k náročnosti vytváření náhledů je vždy dobrý ten proces vytváření sledovat. Např. pokud je moc fotek, a vytváření se nezdaří, je dobrý zapnout vytváření náhledů pomocí stránkování, apod. Prostě vždy mít ten proces nějak pod kontrolou.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

14. srp 2017 14:13 #132057
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Ahoj H13,

jasan, funkce Phoca Gallery znám a v minulosti jsem i používal. Přesně jak píšeš – nahrál jsem foto na FTP, pak se nalogoval do Joomly, založil nové složky a hromadně generoval náhledy. Funguje to, ale je potřeba pořád lézt do Joomly, což je pomalé a někdy to ani moc nejde (třeba z mobilu). Proto hledám jednodušší a rychlejší cestu.

Chápu, že čekání systému na nový obsah, případně pravidelné „čekování“ nových fotek, může být pro server zátěží.

Ad další info k fotkám – spokojím se s jednoduchým názvem, případně popiskem jednotným pro celý balí/če/k nahrávaných obrázků. Alespoň v momentě nahrávání snímků.

MaK.

--- -- -

14. srp 2017 14:15 #132058
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Postup hledání – zatím to testuju, ale vypadá to, že se mi fotky na web dostat podaří. Jen ne úplně přímo, ale malinko oklikou. Otestuju a podám další info.

MaK.

--- -- -

14. srp 2017 14:41 #132063
Odpověď od H13
Admin

pak se nalogoval do Joomly

Ještě k té administraci, dřív se hodně lidí dožadovalo toho, aby mohli Joomlu! spravovat přes nějaký program ve Windows - já jsem nikdy nepochopil, k čemu to bylo, a jak se takový program odlišoval od webového prohlížeče.

Určitě by nějaká aplikace mohla mít nějaké REST API apod. tedy spravovat ji bez nutnosti loginu, atd. Ovšem, to může mít taky bezpečnostní problémy a je otázka jak moc se tím ušetří času - jestli je připojování na takové API nebo na FTP rychlejší než se prostě přes prohlížeč (a třeba i v mobilu) přihlásit do Joomly! :idea:

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

Powered by Fórum