Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Jak zrychlit publikování článků a usnadnit proces

09. pro 2016 21:25 #129530
Ahoj Joomláci, malá úvaha + dotaz, průzkum:

Publikovat na Joomlu (a asi i na jakýkoliv jiný CMS) kompletní článek je zdlouhavé. Je potřeba učinit mnoho kroků – samozřejmě napsat článek, odstranit chyby (to je ok), ale pak text správně dostat do editoru (používám markdown), vyplnit x kolonek a vybrat x voleb (kategorie, meta data, klíčová slova, nadpis), potom někam nahrát fotky, přiřadit jim alt tagy, fotky vložit do článku,…

Celé je to zdlouhavá operace. Pokud někdo publikuje jeden článek měsíčně, pak je to v pohodě, ale při častější publikaci (několik článků denně) to zabere mnoho času.

Když to třeba srovnám s publikováním příspěvku na sociální síť, tam je to otázkou chvilky.

A tak se dovolím zeptat, zda pro publikování článků na Joomlu používáte třeba nějaká usnadnění, triky, hacky, propojovátka například s Google Doc, možnost publikování e-mailem nebo další vychytávky pro urychlení práce.

Za vaše tipy a zkušenosti předem díky!

MaK.

--- -- -

09. pro 2016 22:10 #129536
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel

--- -- -

10. pro 2016 12:51 #129541
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, podle mě srovnáváš nesrovnatelný.

Když to třeba srovnám s publikováním příspěvku na sociální síť, tam je to otázkou chvilky.


Ano, velmi jednoduché, ale bez možností, tím pádem se z tebe stává jeden z miliardy. Nemáš možnost se nějak odlišit a musíš platit "výpalný", aby se tvůj článek (příspěvek) zobrazil.

Je to podobné jako s Wordpressem. Většina koncových uživatelů ti řekne, to je skvělé, jen napíšu článek a nic neřeším. V Joomle! ještě musím vybrat menu odkaz. No, a za půl roku se ti ozvou. Víte, já bych si rád chtěl sám rozhodnout, kde se menu odkaz na článek zobrazí, jestli zobrazím menu odkaz na více článků na jednou (blog, kategorie) nebo jen na jeden článek konkrétně.

Je to jen o možnostech, čím více možností, tím prostě více práce - pokud chci zadat meta informace, prostě budu mít víc práce než někdo, kdo napíše článek a meta informace prostě ignoruje.

Ano, tohle je hodně zajímavej článek:
magazine.joomla.org/issues/issue-sept-20...never-been-this-easy

A jsou tady i různý rozšíření, který vydávání článku ještě více zjednoduší. To je prostě Joomla! - možností je hodně.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

11. pro 2016 20:29 #129545
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
H13,

výpalným bych to nenazýval, je to prostě soukromý prostor. Klasický článek na webu se taky hned ve výsledcích vyhledávání nezobrazí, aniž bys nemusel platit za SEO či PPC. Ale o to nejde.

Více konkrétně – by se mi líbila buď možnost 1stránkové editace všeho, ideálně rovnou v markdown (mám v plánu otestovat nějaké MRKDWN editory), a ne muset při vkládání překlikávat XY okének či tabů.

Řešením by mohl být i nějaký import například z dokumentu Google Drive. Asi nikdo nepíše články přímo v Joomle, ale spíš v nějakém texťáku.

+ hodně zjednodušit nahrávání fotek a jejich vkládání do článku.

Myslím, že by se to dalo hodně pořešit jiným editorem než je třeba Tiny či JCE, JCK. Lovím dál.

MaK.

--- -- -

11. pro 2016 22:06 #129546
Odpověď od Cony
Moderátor

MaXoft napsal: Asi nikdo nepíše články přímo v Joomle, ale spíš v nějakém texťáku.

A to bude asi ten zakopanej pes. Psaní textů v texťáku je opět o tom samém klikání jako v Joomle. Když si někdo připraví článek ve wordu, pak jej odkopíruje do Joomly a musí tam dělat ty věci znovu je samozřejmě k naštvání, ale může si za to sám, ať píše ty články rovnou v Joomle.

Jinak JCE od verze 2.6 už Markdown podporuje .

Jenže Markdown je už záležitost pro "fajnšmekry", drtivá většina uživatelů bude preferovat klasické Wysiwyg, protože čistý Markdown bude pro ně už moc "rozsypaný čaj".

11. pro 2016 22:30 #129547
Odpověď od MaK.
Zkušený uživatel
Díky za Markdown JCE tip, Cony. Mrknu, byť raději používám Tiny.

Word či Google Doc jsou prostě nástroje pro psaní textů dělané. Mají funkce, které editor v Joomle těžko nabídne. Můžeš si soubor někam uložit, mít ho relativně bezpečně zálohovaný, můžeš jej poslat dál, sdílet, ostatní jej mohou komentovat, zkontroluje ti to docela dobře chyby,…

Avšak souhlasím, že zkopírováním textu z Wordu se do Joomly natáhne dost nepořádku. A při psaní v jednoduchém txt zase chybí lepší možnosti editace.

Proto rád používám Markdown, který je někde mezi. Není to nic složitého, naučíš se jej za pár minut a při vložení do Joomly nehrozí rozsypání, pokud je tedy správně nastavená šablona.

Dobrý je třeba stackedit.io/editor – soubory se dají ukládat na cloud, editor je fajn. Dostat to z něj 1 kliknutím do Joomly, to by byla paráda. Ale pak ještě ty fotky,… :)

MaK.

--- -- -

Powered by Fórum