Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Enable FTP - Joomla - Could not write to the confi

22. čvn 2016 09:01 #127367
Zdravím,

chcela by som povolit FTP na Joomle avšak vracia mi error: Could not write to the configuration file.
Skočila som cez dnsserver na moj web a cez FTP som si dala práva - dokonca skúsila som aj 777 avšak nepomohlo stále mi vracia tento error. Vedeli by ste mi poradiť čo treba robiť? Konkrétne v configuration.php nemám premennú permissions - mám si ju vytvoriť? Lebo práva som len cez spomínaný dnsserver robila.

Ďakujem moc :)

22. čvn 2016 13:17 #127368
Odpověď od miroslava
Návštěvník
Mam solution: ftp bolo potrebne nadstavit na : www.maindomain.sk a ftp root na www :)

22. čvn 2016 13:28 - 22. čvn 2016 13:45 #127371
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, pravděpodobně je to tím, že Joomla!/PHP skript nemá právo nebo vlastnictví k tomu, aby mohla(o) zapisovat soubory na server.

Je to taková hra podobná tomu, co bylo dřív, jestli vejce nebo slepice. Pokud PHP skript nemůže zapisovat soubory na server, můžeme využít FTP vrstvy, která toto obejde, respektive FTP je vlastník, který na rozdíl od PHP skriptu může soubory zapisovat. Jenže informaci o tom, že chceme použít FTP vrstvu, musíme nejdřív pomoci globálního nastavení uložit. A pokud ještě nemáme nastavenou FTP vrstvu, pak se globální nastavení ukládá na server pomocí PHP skriptu a tím pádem ho vlastně nelze uložit.

Soubor configuration.php sám sebe nemůže přepsat metodou, kterou jsem nově definovali, protože pro tento zápis musí použít, to co má nastavené, a to je stará metoda. Novou metodu použije až po uložení, které ovšem díky použití staré metody nelze použít. :-( (trochu složitě popsaný, ale snad je to pochopitelný).

Proto nemůžeme globální nastavení měnit v Joomle! (protože ho prostě neuložíme), ale přímo na serveru přes FTP (přímo editovat configuration.php soubor)

A někdy jsou práva a vlastnictví zamotaný tak, že se postupuje následujícím způsobem:

1) configuration.php na serveru se zálohuje na vlastní PC - na serveru se smaže
2) na vlastním PC ho editujeme a nastavíme FTP vrstvu (včetně správného FTP účtu, loginu, správné cesty, ...)
3) pak tento souboru nakopírujeme zpět na server a 100% víme, že tento soubor je vlastněn FTP, protože FTP bylo to, které soubor napsalo.

Nyní by mělo být možno editovat globální nastavení (soubour configuration.php je vlastněn FTP účtem a je nastaveno, že soubory se zapisují/editují pomocí tohoto FTP účtu) a samozřejmě by mělo být možný přístupovat ke všem souborům (předpoklad je, že jsme základní instalaci nahráli pomocí FTP) a mělo by být možné zapisovat nové soubory pomocí FTP

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

Powered by Fórum