Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

nováček u Joomla (více obecných dotazů)

08. říj 2015 16:43 #123856
Zdravím vás všechny Joomla experty.
Jakožto "spíše náhodný webmaster" jsem čas od času požádán abych zbastlil nějaké stránky, dlouho jsem to již neporovzoval. Poslední větší zkušenost byla s Drupalem 6. Nyní ale hledám řešení nových požadavků a D6 je již trošku mimo hru (nehledě na to že jsem většinu potřebných znalostí stejně už z hlavy vytratil). Snažil jsem se poznávat novinky Drupalu 8 a podobně. Ale ke kýženému sem se nedopracoval. Tak jsem ve stavu že bloumám po okolí, a snažím se najít co mám začít studovat. Proto se zkusím obrátit na vás, jakožto jistě komunitu velmi znalých. Mám množství obecných dotazů na to, zda to bude možné a dobře řešitelné Joomlou.
Odcením vaše odpovědi, a určitě nežádám kompletní a přesný popis, spíše znalecké zhonocení, zda je to proveditelné základními, případně rozšiřjícími moduly Joomla (tím myslím bez zásahů do kódu a programování vlastních modulů)

Potřeboval bych:
  • Několik různých uživatelských rolí, s tím že každá bude mít přístu k určitému "typu" článků a některé skupiny budou moct nové články zakládat, jiní jen komentovat. Co jsem tak zkoušel a viděl na různých videích, tak při vytváření článu je na straně možnost přístupu, ale přá bych si to nějak tak že určitá skupina uživatelů může vytvářeturčité typy článků (jedna skupina jen jeden typ článků, druhá skupina bude mít na výběr ze dvou typů článků). Tak aby bylo "pevně stavnoveno" že k tomu a tomu typu článku má přítup ta a ta skupina (skupiny)
  • Diskuzní fórum - opět s omezením na uživatele, moderátory, kdo může vytvářet nová témata, kdo může jen do témat přispívat - ale na to jsem koukal modul Kunena - tam je nastavení mnoho takže toto by snad neměl být problém
  • Nějaký pěkný wysiwyg editor kde bych si mohl upravit, která tlačítka udou použitelná. Snad i pro fórum wysiwyg a né ve stylu BB značek jako je například zde na fóru co momentálně píšu ;) (já si s tím uričt poradím, ale konečný web má být pro dosti netechnické publikum)
  • Hlasování - přidané k článku, nebo samostatně (na způsobu provedení tolik nesejde) - zase s omezením které uživatelské role můžou hlasovat
  • Vlastní uživatelská pole v profilu - tak aby některá byla vidět všem a uživatel je sám mohl sobě v profilu upravit a některá, která by byla viditelná/upravitelná jen aministrátorem (nebo jinou určenou rolí)
  • Vlastní pole u článků - obdoba fields u drupalu a jejich vlastní zobrazování a fitrace článků - obdoba modulu wievs v Drupalu. (Úmysl je takový že bude mít uživatel v profilu políčko s jeho "zájmy" a někde se budou zobrazovat jen články, které budou stejně označeny - taxonomy, tagy, prostě něco tak)
  • Kalendář se zobrazenými událostmi - například některé články budou mít pole v něm bude datum události, tak aby v kalendáři byl odkaz na článek

Děkuju všem co jste dočetli až sem a ještě jednou díky za zhodnocení realizovatelnosti, obtížnosti, případně odporoučení mě někam. Pokud krom toho "utrousíte" přímo názvy, odkazy na moduly, pluginy (zatím jsem z té terminologie celkem mimo a nevím co jak přesně pojmenovat) budu vám opět nezkonale vděčný.

Joomla už v základu vypadá o dost přívětivěji než Drupal tak bych možná celkem rád konvertoval, ale nevím zda to bude zvládnutelné (když jsem někde v hloubi nějak zaseknutý na tom co bylo kdysi někde jinak).

Díky moc, zároveň rád poznám novou komunitu a její případnou vstřícnost.
Ikdyž sám vím, že takhle podaný dotaz, je velmi obecný a pro vás zasvěcené bude těžké bavit se se (zatím naprostým) laikem.

08. říj 2015 17:30 #123857
Odpověď od Svatopluk Vít
Moderátor
Vítejte do komunity,

všechno, co jste napsal se v podstatě dá vyřešit buď už v základě Joomly nebo dodatečnými komponentami. Z mého pohledu je ale asi jedna důležitější věc - jak moc jste schopen se oprostit od Drupalu a akceptovat logiku Joomly. Můžete se buď "točit" na tom, že Drupal to dělal takto a tak chci ať to umí Joomla přesně úplně stejně. Tady může být někdy problém, některé postupy jsou v Joomle dané a bez programátorských zásahů neměnné.

Pokud však dáte Joomle možnost ukázat vám, že některé věci se postě řeší jinak, i když ve výsledku je požadovaná funkčnost dostupná, tím lépe. Já s tím mám zkušenost takovou, že jeden z mých kamarádů používal Drupal a z nějakého důvodu chtěl Joomlu, ale ve výsledku nepřekousl ten rozdíl a vrátil se k Drupalu. To je asi největší riziko. nejjednodušší je zapomenout na Drupal, a hledat, jak to dělá Joomla.

Jedna z hlav české komunity redakčního systému Joomla! a první překladatel uživatelského rozhraní k ní.
Poděkovali: eXMarty

08. říj 2015 22:53 #123859
Odpověď od eXMarty
Uživatel
Děkuji za reakci,
jak píšete o ochotě oprostit se od Drupalu, ochota by byla. Spíš jak to skutečně půjde. První pronikání do tajů CMS bylo dost složité, teď možná o něco složitější že už není "nepopsaný list" ale list s vybledlým písmem, kde se budu snažit psát jiné záznamy. Aby to nakonec nedopadlo, že bude jen změť dvou pokusů ... a nakonec jsem nezkončil jako Cimrman, když původní omyl je zcela vyvrácen a my nevíme nic.
Jdu tedy na čistou instalaci fóra (né nějaká instatní instalace, abych věděl co je základ a co se přidává). CHCI dát Joomle možnost, aby mi ukázala jak se vše dá řešit
Dubu zde ne fóru asi nyní častým dotazovatelem často příliš základních věcí, ale slibuji, že se budu sám snažit najít způsob, informace a dotaz zde na fóru nebude pokládán zbrkle. (Vím že často se řeší to, že si uživatelé nedohledají základní info a na vše se hned ptají, ale já jsem zatím u Joomly došel k tomu, že dost informací co najdu se nevztahují k atuální verzi , nebo staví na rozdílu oproti verzi minulé) Joomla je prostě rozjetý vlak.

Ještě jednou díky za reakci a i za další přimouření oka nad mými (zřejmě mnoha) budoucími dotazy a prosbami.

09. říj 2015 08:38 #123860
Odpověď od Svatopluk Vít
Moderátor

Jedna z hlav české komunity redakčního systému Joomla! a první překladatel uživatelského rozhraní k ní.

09. říj 2015 14:16 #123861
Odpověď od eXMarty
Uživatel
Díky,
mohl bych se tedy pro začátek zeptat přímo na Váš názor na výber vhodného modulu pro uživatelká pole v profilu (tak aby je mohl nastavit buď sám uživatel a nebo jen moderátor).
Tak aby se s nimi dalo dále pracovat v souvislosti k článkům.

Např. uživatel bude mít v profilu pole "záliba" a u článků (některých) bude v dalším poli (nebo jako Tag, taxonomie,?) bude uvedeno které záliby se týká.
Uživatelovi by se pak třeba na speciální stránce (na ktetou by odkazoval napříkad odkaz v havním menu "moje záliba") vypisovaly jen články které by byly shodně označeny.
Jinak by měl přístup k seznamu (a čtení) všech článků podle své role.

Děkuju moc

09. říj 2015 16:50 - 09. říj 2015 16:52 #123862
Odpověď od Ernst
Joomla Expert

Powered by Fórum