Přihlásit se

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 bezpečnostní vydání (29 lis 2023)

Joomla 5.0.1 a 4.4.1 je nyní k dispozici. Jedná se o bezpečnostní vydání pro Joomla 4.x. a 5.x.

Jak poznat, co vic zatezuje Joomlu?

08. bře 2015 15:55 #120737
Jak poznat, co vic zatezuje Joomlu? od radek
Zkušený uživatel
Ahoj,

potrebuju nainstalovat neco, co bude zobrazovat grafy. Nasel jsem si dve pro me zajimavy rozsireni. Jedno je plugin a druhy modul. Co vic zatezuje Joomlu? Pokud me pamet neklame, tak plugin se nacita na kazde strance, i tam, kde neni zobrazen a modul pouze na strance, kde je zobrazen nebo se pletu?

Jde to nejak necim zmerit? Ale tak, aby to zvladl clovek neprogramator.

dik za tipy

08. bře 2015 20:43 #120741
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, spíš záleží na tom jak je to napsaný.

Jinak:

- modul se načte pouze, když se zobrazí
- content plugin se načte pouze v článku, který se zobrazuje
- system plugin pracuje neustále.

Řekl bych že, content plugin (tedy článkový plugin), který se načte pouze, když se zobrazí článek (nebo je ten článek v nějakým blogu) bude asi nejšetrnější (za předpokladu, že modul i plugin obsahují stejný kód)

Ale pokud se modul načte např. na jedné stránce pak je to v podstatě jedno - jestli modul nebo plugin pouze na jedné stránce.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

09. bře 2015 05:54 - 09. bře 2015 05:55 #120746
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
Ahoj, diky moc za odpoved.

Jeden je modul a druhy je content plugin. Je to graf ve flashi od nejakeho neznameho vyrobce a funguje to pekne. Prekvapilo me, ze se zda, ze zatezuje stranku min, nez graf od joomlart, ktery neni ve flashi a je to maly modul v zipu, o velikosti cca 60kb.

Jak je to napsano nevim, to nemam sanci zjistit.

Jak se da zjistit, jestli se modul nacita na 1 strance? Cim se tyto veci zjistuji? Me napadly jedine weby jako je webpagetest apod., kde to vypisuje pocet skriptu apod.

09. bře 2015 11:09 #120751
Odpověď od Cony
Moderátor
Modul se vykreslí jen na těch stránkách na kterých je aktivovaný, tj. když bude přiřazen jedné jediné stránce (resp. položce menu), vykreslí se jen tam.

09. bře 2015 11:39 - 09. bře 2015 11:41 #120753
Odpověď od radek
Zkušený uživatel
To trosku odporuje tomu, co napsal H13

Ahoj, spíš záleží na tom jak je to napsaný.

i tomu, co jsem si zjistil na tech testovacich strankach. Ja jsem zkousel Roksprocket od RT a pokud me pamet neklame, tak jeho JS se nacitaji i na hlavni strance, kde by nemel byt, ale uz je to hodne dlouho, co jsem to zkousel a mozna se pletu.

Nicmene obecne to asi plati tak, jak jsi to napsal ty i H13. Sakra, jak teda poznat, co zatizi Joomlu min? Ten flashovy graf ma jako instalacni balik cca 0.5mb a ten graf od Joomlartu je jako modul a ma jen tech 60kb. I kdyz programovani nerozumim ani zbla, tak si myslim, ze velikost instalacniho souboru na to nebude mit moc vliv, co?

09. bře 2015 11:49 #120754
Odpověď od H13
Admin
Tady jse spíš o to podívat se do debugu (zapnout debug informace), kolik se při načtení zabere paměti a jak dlouho se script vytvářel (je nutný to vyzkoušet víckrát, protože čas se může měnit podle různých podmínek)

Druhá věc je, co se tvoří v prohlížeči u uživatele a co se provádí na serveru.

Např. s tím flashem, pokud není zase tak velký, tak pro server to zátěž neznamená: Server jen nahraje (poskytne) ten flash soubor a k němu nějaké propojení (link na soubor, pár řádků javascriptu pro rozjetí flashe) a vše ostatní se už děje v uživatelově prohlížeči.

Tedy kolikrát je těžký určit, jak moc je co náročný, protože např. složitá věc může např. všechno tahat z externích serverů (např. jquery z jiného serveru, další script z jiného serveru) a pak v podstatě dochází k minimální zátěži serveru.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

Powered by Fórum