Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

excel

16. kvě 2014 18:44 #116125
excel od jarsmid
Začátečník
Hezký den.
Potřebuji nějakým způsobem otevřít excelovskou tabulku přímo z Joomly (článku).
Jde o to, že v Joomle (prozatím testuji na svém počítači) vytvářím popisy pracovních postupů atd. a někde na počítači mám uloženy excelovské tabulky, které obsahují různá data související s danými popisy (průběžně se aktualizují). A právě tyto tabulky bych potřeboval nějak otvírat (ne stáhnout) přímo z Joomly.
Snažil jsem se různě hledat, ale neuspěl jsem (třeba jen nechápu).
Pokud by mi někdo poradil (nejsem žádný velký odborník, takže trochu více polopaticky), byl bych vděčný.
Díky.

16. kvě 2014 23:00 #116127
Odpověď od ghost
Zkušený uživatel
otevirat binarni soubor na webu proste nejde
mate moznost tvorit/prevest tabulky v office365 nebo google docs, ty by pak sly na webu otevirat

proc je potrebujete otevirat a ne stahovat?

Joomla! pro každého

17. kvě 2014 09:29 #116130
Odpověď od jarsmid
Začátečník
Obával jsem se, se mi nepříjemná skutečnost potvrdí.
Proč potřebuji otvírat a ne stahovat? Syn má malou firmu. Má i vlastní server nakterém má uloženo celkem asi 60GB různých dat ve Wordu a Excelu. Ve struktuře Windovs je to už dost nepřehledné a i nepraktické (pokud chci vědět co konkrétně soubor obsahuje, musím ho otevřít.
Proto jsem chtěl využít Joomlu, do které by se přehledně přepsalo větší množství současných doc souborů, zbytek doc souborů (např. vzorové texty dopisů) by byly přístupné z článků odkazem (toto lze i stahovat) No a pak jsou zde desítky excelů, které jsou neustále doplňovány (více lidí) a proto nelze soubor stáhnout a později znovu uložit.

O office 365 nebo google vím, bohužel to by mi nebylo schváleno (data prý musí být na našem serveru).

17. kvě 2014 11:23 - 17. kvě 2014 11:29 #116131
Odpověď od fwd
Pokročilý uživatel
Myslím, že právě k tomuto účelu jsou databáze. Místo toho, aby se neustále upravovaly a doplňovaly tabulky excelu, poté stahovaly aktuální, je právě DB. Do tabulek se přidávají aktuální záznamy (záznam - podobně jako řádek v excelu).
A ten, kdo chce aktuální stav, vypíše aktuální stav, upraví vybraný záznam atd.
Zbývá jen napsat/najít nějaké rozhraní pro uživatele. Jsem přesvědčen, že ale ani nic nemusíte psát. Joomla bude mít na JED určitě nějaké komponenty pro práci přímo s DB tabulkami. Tedy, pokud potřebujete přístup k datům přes www. V případě lokální sítě existují přímo hotové programy (klienti) pro práci s DB..

P.S. Práce s DB má mnoho další výhod, např. výběry - klasika

17. kvě 2014 12:42 #116132
Odpověď od jarsmid
Začátečník
Souhlasím, nicméně pro naší situaci, kdy těch tabulek je relativně dost a poměrně často se mění i jejich struktura (uživatelé přidávají/ubírají sloupce i samotné tabulky), tak udržovat toto pomocí nějakého rozšíření v Joomle by bylo poněkud problematické. Proto jsem se ptal na nějakou možnost přejít z Joomly přímo do adresáře, nebo na konkrétní soubor mimo Joomlu. Ptal jsem se proto, že jak se říká "líná huba..." - co kdyby někdo věděl jak na to.
O převedení tabulek do databáze také uvažujeme, ale bude vyžadovat dost práce se strukturální úpravou současných tabulek -- ale to už je jiný problém který zde neřeším.

17. kvě 2014 15:17 - 17. kvě 2014 15:18 #116135
Odpověď od Petr Laňka
Začátečník
tuším že excel umí konverzi do DB, nebo se pletu?

Powered by Fórum