Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Náročné komponenty na databázi

02. srp 2013 19:21 #109793
Náročné komponenty na databázi od Nikishek
Začátečník
Dobrý den,
jelikož mám na webhostingu 1GB pro databázi, rád bych pouvažoval o tom co ano a co ne za komponenty pro Joomlu 3. Nevím, jak moc se kterými máte zkušenosti, popřípadě bych rád slyšel kterým se při takové velikosti vyhnout. Například uvažuji nainstalovat Kunenu, avšak nevím do kolika příspěvků by to zvládla. Například se mi začaly v databázi hromadit tabulky se jménem: jos_finder_links_terms0,jos_finder_links_terms1... a rostou celkem rychle :angry:
Za tohle pravděpodobně může plugin Smart Search.
Každopádně, jaké jsou Vaše názory na největší "žrouty"?

02. srp 2013 20:26 - 02. srp 2013 20:39 #109796
Odpověď od Bong
Moderátor
Informace v databázi jsou pouze textové. Normální smrtelník není schopen tuto kapacitu nadatlovat. Ve velikosti problém nehledejte. Informace v databázi jsou roztříděny do tabulek, aby mohly být lépe a rychleji vyhledány a zpracovány a nemusela se procházet celá databáze. Takže pokud vám přibývají tabulky s předzpracovanými vyhledáváními je to jenom plus.

Otázka je jaké máte další parametry hostingu, vzhledem k návštěvnosti. Klidně instalujte co je libo. Maximálně se můžeme bavit, která komponenta nějakého typu má vyšší, či nižší nároky, ale opět také záleží co od ní čekáte a jaká bude vaše návštěvnost - vytížení.

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

04. srp 2013 22:14 #109828
Odpověď od Nikishek
Začátečník
Co se týče té databáze, tak jsem myslel konkrétně třeba fórum s několika stovkami uživatelů - to by už snad do toho gigabajtu vlézt mohlo.
Co se týče hostingu mám Wedos a jsem celkem spokojený, z tuzemských webhostingů má ten nejlepší poměr snad všeho.
No a tedy co se týče komponent, mohli bychom se bavit třeba o rychlosti načítání stránky, možná jak kdo má jaké zkušenosti co a jaká komponenta zatěžuje načtení stránky. Za mě tedy něco speciálního - veškeré Facebookové pluginy, pak také možná Google Analytics

05. srp 2013 14:31 #109840
Odpověď od H13
Admin
Ahoj, nejde ani tak o komponenty jako o jejich nastavení a naplnění.

Pokud budeš používat komponentu, která má např. hodně kategorií, více úrovní subkateogorií, do toho např. něco tahá z externího webu, do toho javascriptový knihovny jquery a mootools, do toho pluginy pro externí komentáře, like tlačítka, různý analytický kódy, atd. pak se samozřejmě stránka načte pomaleji.

Pokud tu samou komponentu použiješ na jednoduchý stráce s pár kategoriema, atd. pak dosáhneš úplně jinýho načítání.

Phoca Cart - www.phoca.cz/phocacart - e-shop, e-commerce
Phoca Gallery - www.phoca.cz/phocagallery - obrázková galerie
Phoca Download - www.phoca.cz/phocadownload - stahování souborů
Phoca Guestbook - www.phoca.cz/phocaguestbook - guestbook

12. srp 2013 14:18 #109955
Odpověď od Italia
Začátečník
Co se týká těch tabulek jos_finder_links_terms0,jos_finder_links_terms1, to je opravdu tím "chytrým hledáním" samotného mě udivuje, že po pár záznamech indexace chytrého hledání má databáze nárůst z 8 mb na 110 mb. Dej pročistit indexaci obsahu v komponentě chytré hledání a máš klid, velikost databáze je zpět na těch 8 mb.

Co se Kuneny týče, provozuji fórum které má 350 členů a přes 10 tisíc vláken a velikost databáze celého webu i s Kunenou je 20 mb, takaže toho bych se nebál.Databázi nikdy nezaplní text který je rozdělen do tabulek, problémem jsou některé komponenty, které si do databáze ukládají kde co, od hledání, sledování statistiky bannerů, nebo tabulka userstats kde ti šikovný robot přes kontaktní formulář udělá z databáze taky macka. Už jsem řešil nárůst z 10 mb na 170 mb a bylo jen díky kontaktnímu formuláři bez ochrany proti smapu v Joomle 1.5.26.

Za normálních okolností databázi o prostoru 1gb nenaplníš, ani kdyby si se stavěl na hlavu.

Přesto že provozuji weby na RS Joomla již od její první verze, stále se mám co učit a Joomla mě vždy něčím překvapí.

Powered by Fórum