Přihlásit se

Joomla 5.1.0 a Joomla 4.4.4 (17 dub 2024)

Dnes byla uvolněna nová verze Joomla 5.1.0, společně s Joomla 4.4.4. Tato verze přináší spoustu nových funkcí, vylepšení v oblasti bezpečnosti a kódu a díky těmto vylepšením i vyšší rychlost.

Komunikace pomocí IM

26. říj 2007 15:07 #24825
Komunikace pomocí IM od Svatopluk Vít
Moderátor
Vážené kolegyně a kolegové,

tímto vláknem bych chtěl sesbírat co nejvíce názorů na používání IM klientů (tj. on-line kecálků) a dohodnout se na strategii.

Když se u nás řekne IM, většina z vás odpoví ICQ! Řada z vás jej využívá denně, někteří občas, ale v podstatě všichni.

Mne osobně, jako uživatele Joomly a proto i opensource software, velmi mrzí, že je ICQ tak rozšířeno. Abyste se dostali do obrazu, doporučuji přečíst tento článek, který vám podorobně vysvětlí, co je na ICQ divného.

Shrnu-li to, jde o to, že ten, kdo nepoužívá originálního ICQ klienta, porušuje licenci. Všichni, kteří mají Mirandu, Gaim, Pidgin, QCP a jiné se tak vlastně dopouštějí porušení licence, která může vést až k tomu, že jim firma provozující ICQ síť, zakáže do této sítě přistupovat. Já vím, další používání se dá samozřejmě obejít např. novou registrací, ale prostě proč?

Další úskalí je v tom, že ICQ nesmí být používáno v komerčním prostředí. Tedy např. pro komunikaci se mnou nebo s Honzou je to v pořádku. Licenci však porušuje ten, kdo vlastní např. hostingovou službu a komunikuje se svými zákazníky. To je porušení licence. Nesmíte také dělat kroky, které zobrazování reklamy znemožňují. A mohli bychom postupovat dále.

Tento problém není nový, ví se o něm, ale v podstatě jej nikdo nějak neřeší. Proto chci začít od vás, jako od potencionálních šiřitelů "víry".

V tuto chvíli bych chtěl všechny vyzvat k tomu, aby přestali ICQ používat a poohlédli se jinam. Licence ICQ je prostě hodně svazující. Jestli máte firmu a ICQ využíváte, je to o to horší, neb v licenci je i kouzelná formulka o tom, že firma provozující ICQ síť (tedy AOL) má právo komunikaci šířenou po její síti monitorovat a všechny informace v síti procházející se automaticky stávají jejím majetkem. Co kdyby byla vaše komunikace se zákazníky odposlechnuta a využita k nějakým účelům?

Pokud se chystáte odpovědět něco v tom smyslu, že jste licenci nečetli, případně není v češtině, musím vás zklamat. Tím, že síť používáte, automaticky souhlasíte s podmínkami. To je právě obsahem této licence.

Celý můj příspěvek chci směrovat k tomu, abychom se pokusili si zde neradit po ICQ, zkusme si radit třeba pomocí populárního Jabber protokolu. Čím více nás bude, tím lépe.

Do pléna dávám dotaz - byl by třeba někdo schopen rozjet vlastní komunikační Jabber server? A vůbec, jak se na celou problematiku díváte vy?

Sváťa

Jedna z hlav české komunity redakčního systému Joomla! a první překladatel uživatelského rozhraní k ní.

26. říj 2007 15:35 #24830
Odpověď od David Zirhut
Admin
myslim, ze rozjeti jabber serveru takovy problem neni - resp. neni asi problem vyuzit uz serveru fungujiciho, ktery by se jen rozsiril treba o novou domenu.
nebo myslis, ze by bylo dobre mit uplne vlastni nezavislou jabber sit? to by se mi asi moc nelibilo... osobne si myslim, ze spravny server k mailovemu uctu nabidne jabber ucet ve stejnem formatu jako mail. Ja to tak treba mam a zridit si dalsi ucet ne novem serveru nemam duvod.

Nicmene diky za fajn prispevek - zamyslim se nad tim a mozna opravdu zacnu o Joomle komunikovat vyhradne po Jabberu. Ma to pro mne jediny hacek - zverejneni nazvu uctu. Nestojim o to, aby mi kvuli tomu chodily zbytecne mail spamy (coz u zverejneni ICQ jaksi z principu nehrozi).

Myslenku podporuji, souhlasim s ni a budu propagovat
David

27. říj 2007 02:01 #24836
Odpověď od Bujan
Uživatel
Heh no doufám, že Jabber se rozšíří, jelikož já dávám přednost komunikaci přes Jabber,ale ICQ vedu z důvodu, že to má hodně přátel...ikdyž už taky pracuju na tom,aby zvolili Jabber. ROzhodně je výhoda nekoukat furt na připitomělé reklamy atp.

"Myslíš,že Ježíš byl Hipík? To tedy byl! Měl dlouhé vlasy a nepracoval" (RedDwarf - Démoni a andělé)

27. říj 2007 13:53 #24838
Odpověď od Honza
Uživatel
Chlapi, nechci se tady nikoho dotknout nebo někoho napadat, ale je to chujovina. Proč se zatěžovat blbostma, když je více důležitých věcí. Když cca. 90% českých uživatelů používá síť ICQ, tak je jeden článek nepřesvědčí. (pro rejpali: 90% odhaduju)
Tohle bych určitě neřešil. A na druhpu stranu, proč měnit něco co funguje. Až to bude haprovat, tak se o tom můžeme bavit.

27. říj 2007 15:46 #24839
Odpověď od HonzaG
Moderátor
No k tomu bych měl jen několik věcí:
1. ICQ nefunguje spolehlivě a má fůru problémů
2. Kdybychom si před pár lety řekli, proč překládat Mambo a proč dělat nějaký web o RS, když tu je Nuke a další již lokalizované systémy, nebo dokonce české, tak si tu nepíšeme a neradíme si. Začal to jeden, který si přeložil Mambo pro sebe a druhý, který měl vizi a odvahu něco nového zkusit...
3. Sváťa stále upozorňuje na problémy legálnosti různých činností a je to dobře. Víme na koho se obrátit, když si s nějakou licencí nejsme jisti:-)
4. Jabber je dost rozšířený díky Google - každý, kdo má u Google účet, má možnost používat i síť Jabber.

Takže asi tak. Rád se připojím k dalším a kdomě ICQ budu používat i Jabber síť a upřednosňovat ji:-)

HonzaG

::: Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci... :::

28. říj 2007 00:57 #24846
Odpověď od ma®vays
Návštěvník
možná budu za blbce, ale co takhle skype? vpodstatě funguje jako icq a navic mužu volat. což se mi u icq sand ani jednou nepovedlo. většinou to ani nespoji a když tak mam hluchý slucháto :) ve skype vidím velkou budoucnost. docela hodně lidí z mého seznamu icq jej využívá. ještě chvilku a icq ruším úplně :)

Powered by Fórum