Přihlásit se

Důležité Ruština na webu Joomla (Aliasy)

02. úno 2012 07:54 - 02. úno 2012 07:55 #88581
Ruština na webu Joomla (Aliasy) od Miloš
Začátečník
Dobrý den všem,

Tvořím ruskou verzi našeho firemního webu a jako frontend language mám v joomle nainstalovanou ruštinu a zapnutou. Vše funguje správně, ale nevím, zda vyhledávače a externí odkazy budou pracovat správně, jelikož url je v azbuce a kdyžzkopíruju URL v azbuce (s čímž umí pracovat asi jen chrome), tak je z toho nehezká URL adresa - např. ru.fitmin.cz/%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0...%B1%D0%B0%D0%BA.html
(toto je odkaz v azbuce - ten stejný, ru.fitmin.cz/?????/??????-???-?????.html )
Poradí mi někdo, zda to převádět do latinky, nebo nechat v azbuce?
Díky za názory.

02. úno 2012 09:16 #88585
Odpověď od Bong
Moderátor
Nainstalujte si Phoca International Alias Plugin . Ty co už jsou vytvořené budete možná muset vytvořit znovu (otevřít článek, odmáznout alias, uložit,...).

I'm sorry, my responses are limited...you must ask the right questions.

02. úno 2012 10:27 #88587
Odpověď od Miloš
Začátečník
Děkuji za odpověď, avšak jde mi o to, zda nechat url v azbuce, či předělat tímto tedy do latinky?
Jak se to potom bude tvářit ruskému návštěvníkovi, nebo ostatním? Jde o to, aby znaky v azbuce a jejich nadpisy proti latince byly stejného významu... atd...

02. úno 2012 10:28 #88588
Odpověď od Miloš
Začátečník
PS: Web je postaven na Joomla v 2.5, plugin je pouze pro 1.5 :(

02. úno 2012 10:47 - 02. úno 2012 10:48 #88589
Odpověď od Bong
Moderátor
Tu verzi jsem přehlédnul. PIAP to stejně převádí na latinku. Nechte to tak. Nové prohlížeče (zkoušeno v FF9, IE9, Chrome) by si s tím měly poradit a URL by měla vypadat normálně. Google by také neměl mít problém, Seznam to nestráví, jenže ten se cizojazyčným stránkám nevěnuje. Vám tu "ošklivou" URL ukazuje jaký prohlížeč?

02. úno 2012 11:12 #88591
Odpověď od Miloš
Začátečník
Zobrazení v prohlížečích je ok, ale např. když zkopíruju URL z chrome, nebo z textu kdekoliv a vložím např. do wordu, outlooku atd..., tak je to ve tvaru %10%20 atd....
Sice to funguje i v tomto tvaru, zkoušel jsem ArtioJoomSEF, ale ten mi moc nepomohl a navíc u některých odkazů se nechtěly záhadně zobrazovat moduly na pozicích... V Joomle dělám již hodně dlouho, ale tohle jsem ještě neřešil :)

02. úno 2012 12:35 #88594
Odpověď od Ondřej Hlaváč
Začátečník
Standardně můžete mít dnes již url v tomto tvaru (v azbuce), velké vyhledávače to schroustají, ale i tak to zatím není doporučovaný postup. Prohlížeče to taky zobrazí dobře, ale při kopírování se to zaenkóduje vámi uvedeným způsobem.
Pokud máte J2.5, tak v Globálním nastavení na kartě Stránky je sekce Nastavení SEO. Tam je přepínač Unicode aliasy, který ovlivňuje, zda budou aliasy ponechány v Unicode (tedy ve vašem případě azbuka) nebo zda budou transliterovány.
V J2.5 je transliterace navržena velmi pěkně a tak záleží na národních překladatelských týmech, zda budou mít ve svém balíčku správnou tabulku. Například v perštině jsem si ji musel dodělat sám, ale azbuka ji sad mít bude (ono stejně perština přepsaná do latinky je docela pitomina).
Navíc rusové jsou zvyklí na takto přepsanou azbuku a jsou ji schopni bez problémů číst.

02. úno 2012 13:09 #88596
Odpověď od Miloš
Začátečník
Zkusil jsem vypnout Unicode aliasy, ale beze změny, vůbec to nereaguje...:(

02. úno 2012 13:54 #88599
Odpověď od Bong
Moderátor
Takže problém není v zobrazení URL v adresním řádku, ale po zkopírování URL z řádku a vložení do Word, Outlook, ... Pochopil jsem dobře?

Jediné co mi nedělalo problém je zkopírování a vložení z IE9. Jenže na tenhle problém nebudou mít změny v Joomle vliv. Ale tipuji, že na PC z ruštinou to bude fungovat bez problémů.

02. úno 2012 14:38 - 02. úno 2012 14:39 #88603
Odpověď od Miloš
Začátečník
Problém to není, v prohlížečích je to vidět ok, chrome (cz), ie 9 (eng) zobrazuje v azbuce korektně, ale jen když se link vloží do wordu, outlooku atd... tak se preenkóduje na šílený url (i když funkční), ale stejně, lepší by bylo v latince určitě, jen jak na to, přepínač unicode alias nereaguje nijak, phoca alias plugin je na J1.5... ?
Podívejte se sám... ru.fitmin.cz/